donderdag 7 maart 2024

Graag gelezen: 'Fietsen door het Romeinse rijk' geschreven door Marica van der Meer

Een avontuur rond de Adriatische Zee


Fietsen door het Romeinse Rijk


In ‘Fietsen door het Romeinse Rijk’ neemt Marica van der Meer ons mee op een epische fietstocht van bijna 4000 kilometer. Ze kiest als vertrekpunt en eindpunt van de tocht voor het mooie Bologna in Italië, met haar vele galerijen en torens. De route voert door acht landen, langs archeologische vindplaatsen, pittoreske dorpjes en bruisende steden, allemaal met een rijke Romeinse geschiedenis. Voor in het boek zie je een landkaart met daarop de route afgegeven die Marica gekozen heeft.

Van der Meer fietst in het voetspoor van de Romeinen, over oude heirbanen en langs imposante aquaducten. Een heirbaan was een strategisch aangelegde verharde langeafstandsweg in het Romeinse Rijk. Ze fietst langs bekende bezienswaardigheden zoals het Colosseum in Rome. Maar ze gaat ook van de gebaande paden af en verkent minder bekende parels, zoals het middeleeuwse centrale plein van Assisi en de middeleeuwse stadsmuur van Dubrovnik.
Het is werkelijk genieten van de prachtige foto’s die door het hele verslag afgebeeld staan in zwart-wit en in het midden van het boek in full colour.

Onderweg deelt Van der Meer haar fascinatie voor de Romeinse geschiedenis en cultuur. Ze vertelt over de glorietijden van het Romeinse Rijk, maar ook over de teloorgang ervan. Ze schetst ook een levendig beeld van het dagelijks leven in de Romeinse tijd, van de kleding en het eten tot de religie en de politiek.

Naast de historische beschrijvingen geeft Van der Meer ook een persoonlijk reisverslag. Ze beschrijft de prachtige landschappen die ze doorkruist, de vriendelijke mensen die ze ontmoet en de ‘kleine’ tegenslagen die ze overwint. Ze krijgt een soort van paniekaanval wanneer ze op een veerboot haar mobieltje niet kan vinden. De lezer ervaart de reis mee door haar levendige beschrijvingen en humoristische anekdotes.

“Wanneer ik op het platteland een klein winkeltje binnenkom, zie ik op de gezichten van de mensen vaak een lichte paniek. Zo van, wie gaat haar te woord staan. Meestal loop ik naar de koelkast en haal er iets te drinken uit. Ik zet het op de toonbank, geef een vriendelijke knik en betaal mijn aankopen. Dan voel je dat er een soort van opluchting is, we hebben het gered, ze heeft niets gevraagd.”

‘Fietsen door het Romeinse Rijk’ is een heerlijk boek voor iedereen die geïnteresseerd is in geschiedenis, cultuur en reizen. Het is een inspirerend verslag van een unieke fietstocht, die de lezer meeneemt naar een fascinerende periode in de geschiedenis. Het blijft genieten tot en met de laatste bladzijde. Je bent er even helemaal uit!

'Fietsen door het Romeinse Rijk': een reis door tijd en ruimte.De auteur:

Marica van der Meer (1969) is een Nederlandse fotograaf, reisorganisator, schrijfster en wereldfietser. Twaalf jaar lang werkte ze als reisleidster overal en nergens op de wereld. Haar eerste fietsreis, van Vuurland naar Alaska, had de afsluiter moeten worden van haar zwervend bestaan. Wat ze niet wist is dat dit het begin werd van een zoektocht naar steeds grotere uitdagingen.
‘Fietsen door het Romeinse Rijk’ is inmiddels het vierde fantastische reisverhaal van Marica van der Meer.

Lees meer over Marica en haar werk op haar website.

Fietsen door het Romeinse Rijk koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Fietsen door het Romeinse Rijk
Auteur: Marica van der Meer
Foto’s: Marica van der Meer
Genre: reisverhalen, biografieën
Uitgave: paperback, geïllustreerd in kleur, 248 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Elmar, april 2023
ISBN: 9789038928838
NUR: 508


Met dank aan Uitgeverij Elmar voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Elmar)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.