vrijdag 13 juli 2018

Ik las: 'De macht', geschreven door Naomi Alderman


De macht

Boekgegevens
Titel: De macht
Auteur: Naomi Alderman
Genre: vertaalde literaire roman
Uitgave: paperback, 400 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Atlas Contact, januari 2018
ISBN: 978 90 25451 86 8
ISBN: 978 90 25451 87 5 (Ebook)
NUR: 302
Oorspronkelijke titel: The Power
Vertaling: Astrid Huisman, Roos van de Wardt

In ‘De macht’ van Naomi Alderman ontdekken vrouwen overal ter wereld dat zij de kracht bezitten. Met de minste vingerbeweging kunnen ze folterende pijnen veroorzaken, en zelfs doden. 
Ineens beseft iedere man op aarde dat hij de macht niet meer in handen heeft. 
De Dag van de Meisjes is aangebroken – maar waar houdt het op? 
(bron: Atlas Contact)

'De macht' van Naomi Alderman kreeg ik toegestuurd door Uitgeverij Atlas Contact. De korte samenvatting op de achterkant sprak me enorm aan; vrouwen bezitten een bepaalde kracht en mannen beseffen dat zij niet meer de macht in handen hebben. 
Ik vroeg me af hoe de wereld er uit zou zien wanneer de rollen zouden worden omgedraaid en begon dit bijzondere verhaal te lezen.
Voor in het boek staat als ondertitel 'Een historische roman'. Dat leest alsof hetgeen beschreven wordt al eerder gebeurd zou kunnen zijn en we vanaf een later tijdstip terugkijken naar het moment waarop het allemaal begon.

In 'De macht' las ik het verhaal van een aantal jonge meisjes en een enkele jongen. Deze personages komen in elk deel terug en ik las hoe de spanning toeneemt en ook weer afneemt... letterlijk. En dat alles in tien jaar tijd. Maar het is niets nieuws, deze kracht. Ik las bijbelteksten en berichten over vondsten uit de oudheid, tot wel vijfduizend jaar terug. Heel indrukwekkend!

'Er ontstaan vreemde bewegingen, niet alleen wereldwijd, maar ook in de vs. Het internet staat er vol mee. Jongens die zich als meisjes verkleden om sterker te lijken. Meisjes die zich als jongens verkleden om los te komen van het stigma van de kracht, of om de argelozen te bespringen, wolf in schaapskleren.'

Door deze personages gedurende tien jaar te volgen, krijg je als lezer een kijk op de volgzaamheid van mensen en merkt dat het niet uitmaakt of het om mannen of om vrouwen gaat. Er hoeft maar één krachtig mens te spreken en de kudde volgt als bijna vanzelfsprekend. Hetzelfde als met MeToo en de hype daaromheen gebeurde. 
Het onderwerp in dit boek is bijna actueel en daarom ook waarschuwend of zelfs huiveringwekkend te noemen. 

Ik kende deze auteur eerder niet, maar Naomi Alderman beschikt over een prettige schrijfstijl waardoor kleine schoonheidsfoutjes in het niets verdwijnen omdat je zo lekker door kunt lezen.
Het verhaal bevat humor, spanning en een vleugje horror. Je moet zelf maar even de verschrikkelijke dingen lezen die iemand zo maar kan overkomen, enkel en alleen omdat het kan!

 "De macht is een aanrader en het maakt niet uit of je een man of een vrouw bent; je zult er zeker van kunnen genieten!"
Graag GelezenDe auteur: 
(foto: website auteur)

Naomi Alderman (1974) is auteur en gamedesigner. Op zeer jonge leeftijd won ze al de Orange Award for New Writers, in 2007 werd ze ‘Sunday Times Young Writer of The Year’ en haar debuut Disobedience, werd in tien talen uitgegeven.
Ze schreef online games voor Penguin, de BBC, was medeschepper voor het audioverhaal Zombies, Run!. Ze schrijft geregeld voor The Guardian.
Neem een kijkje op haar website.

De macht koop je bij je lokale boekhandel of bij:


Met dank aan Uitgeverij Atlas Contact voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.