Pagina's

donderdag 6 juni 2024

Ik las: 'Miss Guggenheim' geschreven door Leah Hayden

 Roman over het leven van kunstverzamelaarster Peggy Guggenheim


Miss Guggenheim

Lissabon, 1941: kunstverzamelaarster en mecenas Peggy Guggenheim en haar nieuwe liefde, de schilder Max Ernst, slagen er eindelijk in om de oorlog in Europa te ontvluchten en naar de VS te emigreren. Maar zodra hij in New York aankomt, wordt de Duitse Max gearresteerd als een vijandig vreemdeling, en vreest Peggy dat haar minnaar terug naar Duitsland kan worden gestuurd. 

In 'Miss Guggenheim' schetst Leah Hayden een levendig portret van een iconische figuur in de kunstwereld van de 20e eeuw: Peggy Guggenheim. De roman belicht niet enkel haar glamoureuze leven als kunstverzamelaarster en muze, maar verdiept zich ook in haar complexere kant als vrouw en haar onconventionele keuzes.

Hayden slaagt erin om Peggy neer te zetten als een gedreven en onafhankelijke vrouw die haar eigen pad durfde te bewandelen. Ze beschrijft haar vroege rebelse jaren, haar passie voor moderne kunst en haar moedige beslissing om een galerie te openen in een tijd dat de kunstwereld nog overwegend door mannen werd gedomineerd.

“Peggy keek hem even nadenkend aan en liet haar blik in de verte dwalen. Ze zei: ‘Ik denk vaak dat ik uit meerdere personen besta. Enerzijds houd ik van grote steden, Parijs, Londen, New York, er is niet spannenders. Aan de andere kant heb ik behoefte aan stilte, dat heb ik altijd al gehad. Tot de mooiste herinneringen van mijn leven behoren momenten van totale rust.”

De auteur geeft in deze boeiende roman met lekker korte hoofdstukken een gedetailleerd beeld weer van Peggy's roerige liefdesleven en haar talloze relaties met kunstenaars en intellectuelen. Deze 66 hoofdstukken die zich afspelen in de jaren 1941, 1942 en 1943 worden onderbroken door een aantal hoofdstukken met als titel: ‘Venetië 1958’ waarin ze vertelt over het bezoek van Frederick Kiesler aan haar in dat jaar.
De auteur schuwt daarbij de controverse niet en belicht ook de donkere kanten van Peggy's persoonlijkheid, zoals haar onstabiliteit.

'Miss Guggenheim' is meer dan een doorsnee biografische roman. Het is een meeslepend verhaal over een fascinerende vrouw die haar stempel drukte op de kunstwereld. Hayden slaagt erin om de lezer mee te nemen naar het bruisende Parijs van de jaren 20 en 30 en de avant-garde kunstscene van New York na de Tweede Wereldoorlog.

Deze roman is vlot geschreven en rijk aan anekdotes. Hayden put uit een schat aan bronnen, waaronder Peggy's eigen dagboeken en brieven. Ook komen er tal van prominente figuren uit de kunstwereld aan het woord, waardoor de lezer een goed beeld krijgt van de context waarin Peggy leefde en werkte.

“Peggy zat in haar eentje aan het bureau in het kantoortje dat Kiesler voor haar had ingericht. Met een typemachine erop. Ze had er een vel papier in gedraaid, ernaast lagen een paar verfrommelde blaadjes. Peggy broedde al weken op de tekst van haar persbericht. Ze besefte dat het belangrijk was haar galerie met de juiste woorden te introduceren. Hoe kon ze de mensen vertellen wat deze collectie, wat deze galerie voor haar betekende, welke plannen ze ermee had? Hoe langer ze het schrijven uitstelde, hoe moeilijker het haar leek.” 

Het was ook leuk om in ‘Miss Guggenheim’ meer namen tegen te komen van vrouwen van wie ik boeken las, zoals Leonora Carrington en Dorothea Tanning.
Wil je weten hoe het verderging met de hoofdrolspelers in deze roman?
Achter in het boek is een hoofdstuk hieraan gewijd.

'Miss Guggenheim' is een aanrader voor iedereen die meer wil weten over deze fascinerende vrouw en haar belangrijke rol in de kunstgeschiedenis. 
Ik heb dit boek graag gelezen.




Miss Guggenheim – roman over het leven van kunstverzamelaarster Peggy Guggenheim verscheen in de reeks romans over vrouwen in de kunsten bij Uitgeverij Orlando, waarin eerder onder andere verschenen: 
De boekverkoopster van Parijs (over boekverkoopster en uitgeefster Sylvia Beach), Tatiana over Tamara (over kunstenares Tamara de Lempicka), Leonora in het ochtendlicht (over kunstenares Leonora Carrington), De zee, de zee alleen van Tineke Hendriks (over Betzy Akersloot-Bergen), Hilma af Klint en haar salon op vrijdagavond.

De auteur:

Leah Hayden studeerde Duits, politicologie en filosofie in Heidelberg en de VS, waar ze lange tijd in de buurt van New York woonde.
Via haar oom, die schilder was, voelde ze al op jonge leeftijd de fascinatie voor de kunstwereld. Tegenwoordig woont Leah Hayden als freelance auteur in Salerno bij Napels met haar man en twee honden. 
Voor onderzoek voor het verhaal van Peggy Guggenheim keerde ze terug naar New York om de stad opnieuw te zien maar nu vooral door de ogen van deze beroemde galeriehouder.

Miss Guggenheim koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Miss Guggenheim
Serie: Vrouwen in de kunsten
Auteur: Leah Hayden
Genre: literaire roman
Uitgave: paperback met flappen, 352 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Orlando, september 2023
Originele titel: Miss Guggenheim
Vertaling: Carolijn Visschers
ISBN: 9789083293868
ISBN: 9789083293875 (eBook)
NUR: 302


Met dank aan Uitgeverij Orlando voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Orlando)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.