De kloof - een weekend
Met een voorwoord door Hans den Hartog Jager
De weerzinwekkende Raoul Meridian heeft enkele gasten uitgenodigd in zijn landhuis, dat hij in de grimmige schoonheid van de woestijn heeft laten bouwen. Onder hen Albert, met zijn veel te mooie verloofde Nadine, die onweerstaanbaar wordt aangetrokken door de leegte van het landschap. Tijdens hun verblijf vallen zij ten prooi aan obsessies en misverstanden die hun weerga niet kennen.
Onaangeraakt door de hartstochten en intriges om haar heen, wijst het ontembare meisje Destina hun de weg naar het hart van een mysterieus ravijn, waar verlangen en wreedheid versmelten tot een meedogenloze waarheid.
De kloof is een surrealistische roman over liefde, schoonheid en duistere geheimen, die nog lang nadat je de laatste bladzijde hebt omgeslagen zal blijven nazinderen.
(bron info: achterflap)
Mijn mening:
De kloof is een surrealistische roman die je meeneemt naar de uiteindelijke bestemming van de personages. De lezer krijgt voor in het boek een duidelijk overzicht van de afstamming van Destina (afgeleid van destination = bestemming).
Met dit in het achterhoofd, leest het verhaal alsof alles wat gebeurt altijd al de bedoeling was en dat de personages, hoe vreemd ze ook zijn, ongewild samenwerken om tot een bepaald doel te komen.
De barones houdt zich op de achtergrond, maar is een belangrijk onderdeel in dit verhaal. Zij heeft de regie, zo lijkt het.
‘De kloof’ is een verhaal over familie, erfenis en de nooit vertelde verhalen in deze familie. De vrouwelijk lijn is de enige belangrijke lijn, dat is duidelijk.
Meridian is een weerzinwekkende man die maar een onderdeel is van een groter geheel; hij weet dat zelf nog niet.
“Hij was een van die mensen van wie men zich niet kan voorstellen dat hij ooit een baby is geweest, men zou eerder denken dat hij op bevel van een orakel en vergezeld van bliksem, aardbevingen en vloedgolven uit een of ander monsterlijk ei was gekropen. Als zodanig sleepte hij zijn lot achter zich aan. Of sleepte het lot hem achter zich aan?”
Destina ontmoet ‘s nachts vlak bij Windcote haar ‘vriend’ in een canyon (kloof, zoals de titel). Wat deze vriend met haar deelt moet geheim blijven voor iedereen.
“Want buiten in de canyon wachtte haar enige werkelijkheid. Ze werd zodanig meegesleept door haar allesomvattende geheim dat ze deze trap, deze Nelly en ja, deze Papa als iets leugenachtigs zag, of als fantasie zelfs.”
De lezer groeit in het verhaal mee naar een weekend dat zijn weerga niet kent; zo onwerkelijk als de gebeurtenissen zijn voor de buitenwereld, zo passend zijn ze binnen het verhaal. Je zult niet kunnen stoppen met lezen.
Ik heb ‘De kloof’ graag gelezen.
De auteur:
Kunstenares Dorothea Tanning (1910-2012) werd geboren in Illinois en verhuisde in de jaren veertig naar New York. Samen met Max Ernst woonde en werkte ze in Sedona, Arizona in een huis aan de rand van de woestijn. Ze schilderde, beeldhouwde en schreef, en haar werk is opgenomen in collecties van toonaangevende musea.
Haar enige roman, De kloof, verscheen toen zij 94 was…
Neem ook een kijkje op haar indrukwekkende website.
De kloof - een weekend koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:
Boekgegevens:
Titel: De kloof - een weekend
Auteur: Dorothea Tanning
Genre: literaire roman
Uitgave: hardcover, 176 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Orlando, oktober 2019
Omslagbeeld © Dorothea Tanning, Tempest in Yellow (1956)
ISBN: 978 94 93081 24 6
NUR: 302
Oorspronkelijke titel: Chasm – a weekend
Vertaald door Els de Roon-Hertoge en Annelies de Hertogh
Met dank aan Uitgeverij Orlando voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.