Pagina's

zaterdag 28 augustus 2021

Een GROTE pluim voor: 'Droom GROOT, Kleine Mol', geschreven door Tom Percival met illustraties van Christine Pym

 



Droom GROOT, Kleine Mol


Ga mee met Kleine Mol op zoek naar haar dromen en ontdek gaandeweg dat iedereen iets bijzonders heeft te geven aan de wereld – al kost het soms even tijd (en een paar ongelukjes) om te ontdekken wat dat bijzondere is.

Een krachtig boek om te omarmen wie je bent en je eigen unieke talent te vinden.


Mijn mening:

Kleine Mol gaat op zoek naar haar dromen. Via een kronkelige tunnel met wat ongelukjes vindt zij uiteindelijk haar talent. Het leven zelf is tenslotte ook geen rechte lijn die je maar hoeft te volgen.
Dit prentenboek is op rijm geschreven waardoor het heerlijk is om uit voor te lezen.

“Uil hoort Mol praten en vliegt uit zijn nest.
‘Wees gewoon wie je bent,’zegt Uil. ‘Dat is het BEST!’

‘Droom GROOT, Kleine Mol. Blijf stralen. Be YOU...’
En weg klappert Uil met een luid oe-hoe!”

De tekeningen complementeren het verhaal en zijn stuk voor stuk uniek te noemen; de ene tekening is groot, terwijl een ander klein is van formaat. Maar deze tekeningen zijn zeker niet kleiner in de betekenis van belangrijkheid. 
Je leest bij de dieren de emoties af die ze op dat moment voelen.
Nieuwsgierigheid, verbazing, respect, enthousiasme, moeheid, boosheid en blijheid wisselen elkaar af in dit mooie prentenboek.

Droom GROOT, Kleine Mol is een aanlokkelijk voorleesboek dat gaat over jezelf zijn, vriendschappen sluiten, elkaar helpen en niet opgeven als het niet meteen lukt. Blijf vechten voor je droom ook als het niet zo gemakkelijk lijkt te gaan; het kan uiteindelijk toch nog meevallen!


De auteur:

Tom Percival (10 maart 1977) tekent al sinds hij een potlood vast kan houden, en verzint verhalen al zo lang als hij zich kan herinneren. 
Omdat zijn geheugen niet meer zo goed is als het ooit was, sluit hij niet uit dat het zelfs nog langer is.
Kortom: hij verzint al zijn hele leven van alles en nog wat en is niet van plan om daar binnenkort mee te stoppen. 

Hij studeerde grafisch ontwerp aan University South Wales. Tijdens zijn illustratiecarrière ontwierp hij Halloween artikelen voor een grote supermarkt, creëerde hij het personage 'Hector' voor een door de Filmproductiemaatschappij Aardman geanimeerde verkeersveiligheidscampagne en produceerde hij covers voor een aantal succesvolle kinderfictieseries, waaronder 'Skuduggery Pleasant'. Hij woont in Bristol met zijn vriendin, hun zoontje en de kat van de buren.

Neem ook een kijkje op zijn website.

De illustrator Christine Pym (1984) studeerde Illustratie voor Kinderuitgeverij aan North East Wales School of Art and Design en werkt sindsdien professioneel. The Tail of the Whale stond op de shortlist voor de Booktrust Early Years Award. 
Ze woont bij een postkantoor annex dorpswinkel die ze samen met haar partner uitbaat in een lieftallig dorpje in Engeland: Longnor.

Bezoek haar online op haar website.

Droom GROOT, Kleine Mol koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:


Boekgegevens:

Titel: Droom GROOT, Kleine Mol
Auteur: Tom Percival
Genre: kinderboek, prentenboek
Uitgave: hardcover, 32 pagina’s
Uitgever: Levendig Uitgever, augustus 2021
Illustrator: Christine Pym
Originele titel: Dream Big, Little Mole
Vertaling uit het Engels: Jeroen Hoogerwerf
ISBN 978 90 83140 74 2
NUR 273


Met dank aan Levendig Uitgever voor het toezenden van een recensie-exemplaar

donderdag 26 augustus 2021

Vandaag in de schijnwerpers: 'Dagen van zand', geschreven en geïllustreerd door Aimée de Jongh

 


Dagen van zand


1937. Oklahoma, de Verenigde Staten. 
John is een jonge fotograaf, die in opdracht van de overheid naar de Dust Bowl wordt gestuurd, een gebied waar boerenfamilies geplaagd worden door verwoestende stormen van stof en zand. Zijn missie is om de dramatische leefomstandigheden van de bewoners op film vast te leggen. Naarmate de tijd verstrijkt, ontdekt John echter dat hij de confrontatie moet zoeken met iets veel groters dan zandstormen, als hij zijn opdracht wil voltooien.

  • Dé Scratch graphic novel van het jaar

  • Getekend na diepgravend onderzoek van de auteur ter plaatse

  • Historisch verhaal dat een link legt naar de klimaatverandering in het heden


INKIJKEXEMPLAAR


De auteur:

Aimée de Jongh (1988) is een van de grootste krachten in de Nederlandse stripwereld. Ze is fulltime striptekenaar, illustrator en animator.

Ze debuteerde met Snippers, een humoristische dagelijkse stripreeks voor de Nederlandse krant Metro. Haar eerste graphic novel De terugkeer van de wespendief (2014) won de Prix Saint-Michel en werd verfilmd. Hierna besloot Aimée zich te concentreren op graphic novels en animatie.
Haar recente graphic novels zijn Taxi! Verhalen van de achterbank (2019), een autobiografie over taxiritten, en Bloesems in de herfst (2018), over liefde na 60, geschreven door de veelgeprezen Belgische stripauteur Zidrou.

In 2017 maakte Aimée haar eerste grafische journalistieke werk na een bezoek aan de vluchtelingenkampen op Lesbos. Deze reis resulteerde in het getekende rapport Europe’s Waiting Room.

Aimée is al enkele jaren actief in de animatie-industrie.
Ze regisseerde en animeerde de korte film Aurora, ze creëerde storyboards voor Amazon Prime’s Undone en animeerde een reeks muziekvideo’s voor de televisieshow De Wereld Draait Door.
Aimée’s grootste animatieproject was Behind the Telescopes, een 71 minuten durende theatrale film met harpiste Lavinia Meijer, die ze regisseerde en animeerde.

Aimée heeft verschillende lessen gegeven over strips, grafische journalistiek en animatie.

In 2020 voltooide Aimée de graphic novel Dagen van zand.
(bron info: Scratch Books)

Dagen van zand koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:


Boekgegevens:

Titel: Dagen van zand
Auteur en illustrator: Aimée de Jongh
Genre: graphic novel
Uitgave: hardcover, 288 pagina’s full color
Uitgever: Scratch Books, Amsterdam
Eerste druk mei 2021, tweede druk juli 2021
ISBN: 9789493166431


Met dank aan Scratch Books voor het toezenden van een recensie-exemplaar

woensdag 25 augustus 2021

Ik las: 'Vier doodgewone woorden', geschreven door Yara March

 In haar boeken is niet alleen de liefde gevaarlijk.



Vier doodgewone woorden

‘Uw vrouw is dood.’ 
Vier doodgewone woorden. 
Een wereld van verschil.

Peters vrouw Lisa wordt op klaarlichte dag getroffen door een verdwaalde kogel. Karen, een veelbelovende kunstenares, raakt zwaargewond als een drugslaboratorium ontploft. Als belangrijkste getuige is ze potentieel doelwit voor een nieuwe liquidatie.

Van het ene op het andere moment is er niets doodgewoons meer aan de levens van Peter en Karen. Peter is alle plezier in zijn werk en leven verloren. Alleen de zorg voor zijn dochtertje houdt hem op de been. Ook Karen moet een nieuwe invulling aan haar leven geven.
Lukt het ze hun leven weer op de rails te krijgen? Durft Peter opnieuw verliefd te worden?

De gevolgen van vergismoorden, liquidaties en toenemende drugscriminaliteit leveren de ingrediënten voor een feelgoodroman vol spanning, humor en romantiek.


Bekijk HIER de boektrailer.

Mijn mening:

In de proloog maak je al kennis met twee van de hoofdpersonen; eigenlijk met drie, maar dat weet je dan nog niet.

De titel ‘Vier doodgewone woorden’ slaat nu nog op hetgeen Peter te horen kreeg van een politieagente:
“Uw vrouw is dood”.

Je zou al van minder niet goed worden. Peter probeert voor zover dat mogelijk is zijn leven weer op de rails te krijgen. Hun dochtertje Stella mag tenslotte niet vergeten worden. Ook zij is een heel belangrijk iemand in haar leven kwijt! Hij trekt zich steeds meer terug in zijn eigen wereldje.

“Ze ging samen met Stella even een boodschap doen. Het gebeurde slechts twee straten van haar huis af. Ze was op het verkeerde tijdstip op de verkeerde plaats. Vanaf twee scooters werd er geschoten op een café. Het leek om een liquidatie in het criminele circuit te gaan. In de kogelregen is er waarschijnlijk een kogel afgeketst en heeft Lisa geraakt. Ze was op slag dood.”

Karen begint net door te breken als kunstenares wanneer ze in haar nieuwe atelier zwaargewond raakt bij de ontploffing van een drugslab bij de buren.
Ze raakt in een coma, maar dat is nog niet alles: er worden aanslagen op haar gepleegd. Karen kan het gewoon niet geloven!

Yara March heeft de levens van een aantal personen bij elkaar gebracht op een manier die je niet zou verwachten. Maar toch: zo is het leven in werkelijkheid ook… er gebeuren onverwachte dingen.
Peter en Karen krijgen beroepsmatig met elkaar te maken.
Je leest over de archinature van Enrico Dini, met een verwijzing naar een pagina op de website van Yara March, waar je zelf op onderzoek kunt gaan naar 3D-printen. Dit is de link.

Behalve dat dit een feelgoodroman is bevat het een stevige dosis spanning, maar niet alleen seksuele spanning.

“Zijn doelwit komt nauwelijks het huis uit. Niet dat dat voor hem een probleem is. Hij is professioneel genoeg om daar een oplossing voor te vinden…
...Hij kijkt door zijn vizier, richt en schiet. Langzaam valt zijn doelwit voorover. Raak.”

Zo nu en dan lees je in een hoofdstuk plotseling over iemand anders, maar na even verder lezen weet je dan toch over wie het gaat.
Wat me blij heeft gemaakt na de akelige proloog zijn deze woorden op de laatste bladzijde van het verhaal:

‘Ik hou van jou.’
Vier doodgewone woorden
Een wereld van verschil.



De auteur:

Yara March is onverbeterlijk romantisch, maar ze laat je ook kennis maken met een wereld vol gevaar. Afwisselend schrijft ze in Nederland en in Gran Canaria.
Lees hier meer over de auteur: Yara March over Yara

Eerder las ik van Yara March:

Vier doodgewone woorden koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij


Boekgegevens:

Titel: Vier doodgewone woorden
Auteur: Yara March
Genre: feelgoodroman
Uitgave: paperback, 256 pagina’s
Uitgever: 202Publishers-Uitgevers!,  augustus 2020
ISBN: 9789492394026
ISBN: 9789492394040 (eBook)
NUR: 340


Met dank aan 202Publishers-Uitgevers! voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

zaterdag 21 augustus 2021

Op 24 augustus 2021 verschijnt bij Uitgeverij Atlas Contact: ‘Geheimen’ geschreven door Domenico Starnone

 


Geheimen

Pietro en Teresa hebben een stormachtige relatie. Na de zoveelste ruzie komt Teresa met een idee. ‘Vertel me iets wat je nog nooit aan iemand hebt durven vertellen,’zegt ze tegen Pietro. ‘Deel je gruwelijkste geheim, en dan deel ik dat van mij. Zo zijn we voor altijd met elkaar verbonden.’
Kort daarna gaan ze uit elkaar en Teresa vertrekt naar het buitenland. Tot zover ‘voor altijd’, denkt Pietro. 

Een tijd later wordt hij verliefd op Nadia, met wie hij een relatie krijgt. Een paar dagen voor hun bruiloft duikt Teresa plotseling weer op, en Pietro is doodsbenauwd dat ze zijn geheim zal verklappen en daarmee zijn hele leven zal verwoesten. Vanaf dat moment begint zijn geheim hem te achtervolgen.
Telkens als Pietro zich op een kruispunt in zijn leven bevindt, is Teresa daar. Of is hij het die haar steeds opzoekt? En zal zij alles wat hij zorgvuldig heeft opgebouwd – zijn relatie, zijn carrière, zijn imago – met één onthulling in duigen doen vallen?

Na Strikken en Geintje onderzoekt Domenico Starnone in dit derde deel van zijn informele drieluik de ondoorgrondelijke, vaak destructieve relaties tussen man en vrouw, echtelieden en minnaars op geheel eigen, speelse doch doordachte wijze.

De auteur:

Domenico Starnone (Napels, 1943) is een gevierde en bekroonde schrijver die in Italië tot de literaire grootheden wordt gerekend.
Hij is auteur van veertien romans en verhalenbundels. Zijn werk is bekroond met onder andere de Premio Strega en werd succesvol verfilmd.
Eerder verschenen Strikken en Geintje.

Lees HIER mijn recensie van Strikken.

Geheimen reserveert u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

webshop Atlas Contact (hier leest u ook de eerste pagina's)


Boekgegevens:

Titel: Geheimen
Auteur: Domenico Starnone
Genre: literaire roman
Uitgave: paperback met flappen, 176 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Atlas Contact, 24 augustus 2021
ISBN: 9789025471606
ISBN: 9789025471613 (eBook)
NUR: 302
Oorspronkelijk titel: Confidenza
Vertaald door: Manon Smits


Met dank aan Uitgeverij Atlas Contact voor het toezenden van een recensie-exemplaar

vrijdag 20 augustus 2021

Ik las: 'Het jaar van de slang', geschreven door Hugo Luijten

 Het kwaad kruipt waar het niet gaan kan...


Het jaar van de slang

Wanneer milieuactivisme in moord overslaat…

WE DOEN HET ALLEMAAL.
WE ZIJN ALLEMAAL SCHULDIG.
WE ZIJN ALLEMAAL IN GEVAAR.

Tijdens een heftige klimaatactie worden Stef Cools en zijn team halsoverkop opgeroepen voor een verdacht overlijden op de leegstaande site van de voormalige autofabriek van General Motors in Antwerpen.

Een man lijkt gestikt door de hitte in zijn eigen auto. Het lijkt op een ongeval, tot er een nieuw lijk opduikt en er een parallel ontstaat tussen de recente klimaatacties en de aard van de moorden…
(bron info: Uitgeverij Lannoo)

Bekijk HIER de clip op YouTube.

Mijn mening:

Allereerst ben ik op gaan zoeken waar de titel betrekking op zou kunnen hebben. Dit is wat ik gevonden heb op Wikipedia:
“De slang is het zesde dier in de twaalfjaarlijkse cyclus van de Chinese dierenriem volgens de Chinese kalender.

Karaktereigenschappen volgens de Chinese astrologie: intelligent, sluw, mysterieus, actieve geest, zeer seksueel, artistiek, organisatorisch, bizar gevoel voor humor, instinctief, financieel geluk, maar ook onbetrouwbaar, niet punctueel (leven volgens het eigen klokje), jaloers, ontrouw (ook in vriendschappen).”

Het jaar 2025 is ook het jaar van de slang.

Je zult begrijpen dat ik benieuwd was naar wat Stef Cools met dit jaar van de slang te maken heeft.

‘Het jaar van de slang’ is door de auteur onderverdeeld in negen episodes.
Dit verhaal begint op zondag 19 april, 8.00 uur en eindigt op zaterdag 24 april, 16.55 uur. 
Er staat steeds in de titel aangegeven waar hetgeen je over leest zich afspeelt.
Je zult verbaasd staan over wat er allemaal kan gebeuren in een paar dagen!

Er zijn twee agenten van Dienst Intern Toezicht die Cools het uitoefenen van zijn beroep steeds onmogelijk proberen te maken. Willen ze van Cools af?
Cools noemt hen ‘Jansen en Janssens’ naar de detectives in Kuifje of ‘Theo en Thea’ naar het vrolijke duo in het gelijknamig jeugdprogramma van de VPRO.
Cools wordt zeker onder druk gezet, maar heeft nog niet alle humor verloren.

Ook het bijkantoor van de Staatsveiligheid komt steeds vaker voor in ‘Het jaar van de slang’.
Het verhaal speelt zich af in Antwerpen. Luijten is een soort gids voor de lezers; hij laat ons meegenieten van de mooie plekjes in deze stad.

De dialogen zijn soms wat lang en dan is het goed om je aandacht bij het verhaal te houden. Door de prettige schrijfstijl is dat dan ook geen grote opgave. Het verdient zeker je aandacht.
Het personage Cools is goed weergegeven: lomp, eigengereid met een stukje humor, zorgzaam voor zijn naasten, maar vooral lomp. 
Bovendien draag hij het hart op de tong; hij zegt meteen wat hij ervan vindt, ongeacht wie tegenover hem zit of staat.
Je weet wat je aan hem hebt. Ik heb hem in mijn hart gesloten.
Ook de andere personages zijn goed beschreven, maar ze kunnen toch nog voor de nodige verrassingen zorgen.

“Haar mond en neus gingen open en ze voelde hoe de verf binnenstroomde, werd binnengezogen. In haar mond, door haar neus, haar keel, slokdarm, longen. Als een dodelijke inktvlek vulden haar longen zich tot in de longblaasjes met verf. Ze hoestte.
En door de peristaltische beweging van haar middenrif werd er nog een grote slok verf binnengetrokken.
Ze opende haar ogen en voelde de verf in haar netvlies bijten.”

Hoe actueel kan een onderwerp zijn? In ‘Het jaar van de slang’ is het klimaat, de milieuvervuiling en wat daar allemaal mee te maken heeft het thema.
‘Het Consortium’ komt aan de orde. Waar doet me dat aan denken?
Tip: denk aan geld en grote bedrijven…
‘Het jaar van de slang’ is een thriller die niet onopgemerkt mag blijven.

Ik heb genoten van ‘Het jaar van de slang’ en ben blij dat Cools weer terug is.


De auteur:

Hugo Luijten (1969) is historicus en schrijver en woont in Antwerpen. Naast romans schrijft hij regelmatig columns en artikelen voor kranten, vakbladen, online magazines en radioprogramma's.
Hij publiceerde eerder al de oorlogsroman Offer voor een verloren zaak (2017) en de beklijvende thrillers Verast (2018) en De Brexitmoorden (2019).
Neem ook een kijkje op zijn website.

Eerder las ik van Hugo Luijten:

Het jaar van de slang koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of:


Boekgegevens:

Titel: Het jaar van de slang
Auteur: Hugo Luijten
Serie: Stef Cools (3)
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 431 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Lannoo, mei 2020
ISBN: 9789401466189
ISBN: 9789401467483 (eBook)
NUR: 300-332

Met dank aan Uitgeverij Lannoo voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Op 17 augustus 2021 verscheen bij Uitgeverij Atlas Contact: 'Hier hoor je niemand over', geschreven door Patricia Lockwood

 Een vreemd, verrukkelijk konijnenhol.’ – TLS


Hier hoor je niemand over

Een vrouw reist de wereld over voor panelgesprekken nadat haar socialmediapost ‘Kan een hond tweeling zijn’ viral is gegaan.

Sindsdien bepaalt het internet, ‘het portaal’, haar hele bestaan. Als reactie op existentiële bedreigingen – van klimaatverandering en economische onzekerheid tot de opkomst van een naamloze dictator en een epidemie van eenzaamheid – post ze stug door, steeds meer berichten die haar dieper de leegte van het portaal in trekken. Ze raakt ervan overtuigd dat een enorm koor van stemmen haar gedachten bestuurt. Zijn we in de hel beland, vragen de stemmen zich af. Zijn we gedoemd om dit te blijven doen tot we sterven?

Als haar moeder haar sms’t ‘Er is iets misgegaan’ en ‘Hoe snel kun je hier zijn?’, wordt ze wakker geschud. Het echte leven dringt tot haar door en werpt een ander licht op de toenemende absurditeit van haar online bestaan.

Over Hier hoor je niemand over:

Lockwoods roman is gefragmenteerd en poëtisch. Hij is grappig, sentimenteel, scherp, lekker en dwars.’ – De Groene Amsterdammer

Patricia Lockwood is de enige die onze huilende generatie nog aan het lachen kan krijgen.’ – Lieke Marsman

Ik bewonder dit boek enorm. Patricia Lockwood is een volstrekt uniek talent en dit is haar beste, grappigste, gekste, meest invloedrijke werk tot nu toe.’ – Sally Rooney

De auteur:

Patricia Lockwood, geboren in Fort Wayne, Indiana, en woont in Lawrence, Kansas. Ze is dichteres en essayist, haar werk verschijnt in The New York Times, The New Yorker, The New Republic, Slate en The London Review of Books. In 2018 en 2019 was ze te gast op Poetry International.
Hier hoor je niemand over (oorspronkelijke titel: No One Is Talking About This) is haar romandebuut en staat op de shortlist van de Women’s Prize for Fiction 2021.

Hier hoor je niemand over koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

webshop Uitgeverij Atlas Contact (lees hier ook het eerste hoofdstuk)
bol.com
Bruna.nl
BookSpot
Libris
AKO 
Standaard Boekhandel

Boekgegevens:

Titel: Hier hoor je niemand over
Auteur: Patricia Lockwood
Genre: Literatuur & Romans, Feelgoodromans
Uitgave: paperback, 224 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Atlas Contact, 17 augustus 2021
ISBN: 9789025470432
ISBN: 9789025470449 (eBook)
NUR: 302

Oorspronkelijke titel: No One Is Talking About This
Vertaald door: Nicolette Hoekmeijer

Met dank aan Uitgeverij Atlas Contact voor het toezenden van een exemplaar.

Vandaag in de schijnwerpers: 'Waar een wil is, is een omweg', geschreven door Wouter ter Braake

 De zoektocht van een ziel naar zin


Waar een wil is, is een omweg


‘Waar een wil is, is een omweg’ vertelt het verhaal van een joch dat terecht komt op een plek vol grofheid, alcoholmisbruik, ruzie en geweld. Alles in zijn jonge jaren richt zich op overleven door verzet, vlucht en afwijzing van een wereld waarin de pijn van een wrede jeugd zich duizendvoudig lijkt te herhalen. Na vele omzwervingen en levensavonturen kiest een andere stem positie in zijn bewustzijn. De stem van de acceptatie en vergeving die zich aandient in dichterlijke bewoordingen. Deze stem opent deuren naar nieuwe perspectieven en persoonlijke groei. Langs onorthodoxe wegen en via spirituele avonturen ontdekt hij zijn talenten en vindt er een bevrijdende omwenteling plaats in zijn mind.

Het is het persoonlijke verhaal van een jongen die in 1970 de jongste stakingsleider (21 jaar) in Nederland zal worden. Een jongeman die zich verliest in de uiterst linkse beweging en zich uiteindelijk weet te bevrijden uit deze ‘ideologische’ kooi.

De in het boek beschreven levensgebeurtenissen en de reflecties erop bieden een verfrissende en ondogmatische kijk op vragen van betekenis- en zingeving.

Ieder mens wil een positieve betekenis geven aan zijn leven.

De auteur:

Wouter ter Braake is zingevingscoach en begeleidt mensen bij het ontrafelen en herscheppen van hun levensverhalen. Hij verstaat de kunst om een respectvolle en veilige sfeer te scheppen waarin mensen constructieve confrontaties met zichzelf durven aangaan. 

Zijn levensvisie: ‘Ieder mens wil een positieve betekenis geven aan zijn leven. Ieder mens verlangt ten diepste naar een zinvol leven. Wanneer men zinvol bezig is en zinnige dingen doet, opent zich een onuitputtelijke bron van motivatie en creativiteit’’.

Waar een wil is, is een omweg koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:



Boekgegevens:

Titel: Waar een wil is, is een omweg
Auteur: Wouter ter Braake
Genre: Spiritualiteit en zingeving
Uitgave: paperback, 184 pagina’s
Uitgever: Zin en Zen, april 2021
ISBN: 9789464066845
NUR: 728


Met dank aan de auteur voor het toezenden van een recensie-exemplaar

woensdag 18 augustus 2021

Graag uw aandacht voor: 'Gemengde gevoelens', geschreven door Joop Heilijgers

 Ware verhalen over expats en liefde in de tropen



Gemengde gevoelens


Jacob (Joop) Heilijgers woont sinds 1980 in Azië waar hij werkt als directeur voor multinationals. Hij heeft in die tijd veel aparte gebeurtenissen meegemaakt, waar je ‘verhalen over zou kunnen schrijven’. Nu, dat heeft hij in dit boek dus gedaan. 
Vooral over relaties van westerse expats met vaak veel jongere lokale schoonheden. 

Helaas ontwikkelt de verwachte romantische relatie zich niet altijd zoals gehoopt. Dit leidt niet alleen tot teleurstelling, maar zelfs tot geldelijk verlies en dood. Natuurlijk gaan gemengde relaties ook vaak goed, maar daar kan je geen interessant verhaal van maken, volgens Joop.

De auteur:

Joop Heilijgers is een vlot en onderhoudend schrijver. In Gemengde gevoelens biedt deze rasverteller met veel gevoel voor ironie, zijn lezer een kleurrijk inkijkje in het milieu van expats in de tropen. 

Een vermakelijk stukje eigentijdse geschiedschrijving. ~ Dr. Coen van ‘t Veer (literatuurhistoricus)
(bron info: achterflap)

Gemengde gevoelens koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:



Boekgegevens:

Titel: Gemengde gevoelens
Auteur: Joop Heilijgers
Genre: waargebeurde verhalen
Uitgave: paperback, 298 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Aspekt, juli 2021
ISBN: 9789464247039
NUR: 402


Met dank aan Uitgeverij Aspekt voor het toezenden van een exemplaar

zaterdag 14 augustus 2021

Ik las: 'Beter een goede buur...' geschreven en geïllustreerd door Rocio Bonilla

 


Beter een goede buur…


Er was eens een buurt als zoveel andere buurten. Er waren huizen, bomen, stoplichten… En buren die elkaar niet kenden.

Maar op een dag gebeurde er iets kleins, en nog iets kleins en nog iets…

En dat had een GROOTS effect: de buurt werd eindelijk een warme, gezellige plek waar mensen elkaar helpen, voor elkaar zorgen en vriendschappen sluiten voor het leven.

Dit is een verhaal over hoe mensen samenleven en met elkaar omgaan. Het is een verhaal over ons allemaal.



Mijn leeservaring:

Beter een goede buur… boeit vanaf de allereerste bladzijde.
De bewoners van de buurt worden stuk voor stuk aan de lezer voorgesteld.
Deze buurt is als zoveel andere buurten; je zult dit buurtje zeker kunnen herkennen.

Iedere bewoner heeft zijn eigen verhaal, maar heeft dat nooit verteld aan zijn of haar buren. Daarom wonen ze eigenlijk wel samen in een buurt maar toch helemaal alleen, behalve Saartje.
Kinderen zullen kunnen genieten van de mooie tekeningen, waaronder veel huisdieren. 
De tekeningen zijn om blij van te worden; je ziet naarmate het verhaal vordert de personages voor je ogen veranderen.

Je leven veranderen kan al in je eigen buurt. Je hoeft daar geen cursus voor te volgen.
Dat een klein iets zoals je buren leren kennen, zoveel voor iemand kan betekenen; zowel voor jezelf als voor de ander.
Begin zelf en maak het verschil.

De auteur:

Neem een kijkje op de website van Rocio Bonilla en geniet van haar werk. Ze werd in 1970 geboren in Barcelona, Spanje. Het moederschap heeft haar werk enorm beïnvloed. Ze stapte uit de reclamewereld en ging aan het werk met illustraties voor kinderboeken.
Ze maakt ook prachtige muurschilderingen!
Eerder genoot ik al van Max en de Superhelden. Lees hier mijn beknopte recensie

Beter een goede buur… koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:



Boekgegevens:

Titel: Beter een goede buur…
Auteur en illustrator: Rocio Bonilla
Genre: kinderboeken, prentenboeken 
Uitgave: hardcover, 48 pagina’s
Uitgever: De Vier Windstreken, mei 2021
ISBN: 9789051168617
NUR: 273, 274
Oorspronkelijke titel: Gràcies. Història d’un veïnat
Vertaald door : Antje Schoehuys-Blaak


Met dank aan De Vier Windstreken voor het toezenden van een recensie-exemplaar

Ik las: 'Verbannen' geschreven door James Swallow

 'Het Britse antwoord op Jason Bourne. Boordevol actie en leest als een trein.'  - Daily Mail


Verbannen

Een Servische bende wiens winsten afkomstig zijn van valse kernwapens.
Een onteerde Russische generaal met toegang tot het échte werk.
Een wraakzuchtige Somalische krijger met een doel waarvoor hij de hele wereld zou laten afbranden.
Een vervallen overheidsinstantie zonder de informatie om hem te stoppen.
Slechts één man die ziet wat eraan komt. En zelfs hij kan het misschien niet voorkomen...

Marc Dane racet tegen de tijd van geheime CIA-gevangenissen naar de wolkenkrabbers van Dubai en van stormachtige olieplatforms voor de Afrikaanse kust naar de oude grotten onder Napels.

Mijn mening:

De auteur heeft een vlotte schrijfstijl die zeker geschikt is voor filmscenario’s. Het geweld spat van de bladzijden af en Swallow neemt je aan de hand van Marc Cane de hele wereld mee over.
De achtervolgingen en beschrijvingen van vernuftige elektronische apparatuur maakt dit boek zeker geschikt voor liefhebbers van spionageverhalen.

De personages zijn redelijk uitgediept maar niet zo duidelijk als ik ze zelf graag zie.
De vergelijking met ‘Ik ben Pelgrim’ is hier mede om deze reden niet helemaal op zijn plaats. 

Het is een heerlijke actiethriller geworden met een hoofdpersoon waar ik graag meer over zou willen lezen. Marc Cane heeft een bijzonder positie in de wereld: ex MI6 en door toetreding bij Rubicon heeft hij zijn handen vrij voor dingen die écht belangrijk zijn in de wereld. Rubicon is tenslotte geen overheidsorganisatie en hierdoor is zijn bewegingsvrijheid groter.

“De pijn in Lucy’s ribben was gezakt maar dreinde nog door, wat niet wegnam dat de sinas van Pellegrino als zoete nectar was en haar de pijn tijdelijk helemaal deed vergeten. ‘Zijn we nu klaar?’ Ze durfde het nauwelijks te vragen, bang dat het antwoord niet was wat ze wilde horen. ‘Zijn we hier nu echt klaar mee?’

Het gesprek stokte even toen een Jet Ranger-helikopter van de politie over de school scheerde waarvan de achterkant aan het plein grensde en een snelle landing maakte. Lucy zag de mensen in de beschermende pakken met de Exile-bom, die ze in een zware kist hadden gelegd, aan boord klauteren,waarna de helikopter in allerijl vertrok naar de dichtstbijzijnde militaire basis.”

De samenwerking van Marc Cane met Lucy Keyes belooft nog veel mooie avonturen. Iets om naar uit te kijken.

De auteur: 

James Swallow is scriptschrijver en auteur. Hij heeft meer dan 45 boeken op zijn naam staan en schrijft scripts voor videogames, radio en televisie. Voor een van zijn scripts werd hij genomineerd voor een BAFTA.
Verbannen is, na Nomade, het tweede deel in de serie rond MI6-agent Marc Dane.
Van James Swallow zijn wereldwijd ruim 750.000 boeken verkocht. 

Verbannen koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

bol.com
Bruna.nl
BookSpot
Libris
AKO
Standaard Boekhandel

Boekgegevens:

Titel: Verbannen
Serie: Marc Dane #2
Auteur: James Swallow
Genre: thriller, spionagethriller
Uitgave: paperback, 496 pagina’s
Uitgever: The House of Books, juli 2020
ISBN: 978 90 44358 66 7
ISBN: 978 90 44358 67 4 (eBook)
NUR: 332
Oorspronkelijke titel: Exile
Vertaald door: Henk Moerdijk

Met dank aan The House of Books voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

zaterdag 7 augustus 2021

Ik las een onbekend verhaal over Dylan Thomas: 'Schoten in het donker', geschreven door Karel Wasch

 

Schoten in het donker

Het incident dat het thema van dit boekje vormt speelde zich af in maart 1945.
Dylan Thomas, zijn vrouw Caitlin en kinderen bewoonden een tochtige bungalow in New Quay, Mojoda, geheten. 
Dylans buurvrouw daar, was zijn jeugdvriendin Vera Philips. Zij was getrouwd met de commando William Killick. Deze was op gevaarlijke missies geweest achter de Duitse linies in Griekenland, waar hij met een vliegtuig naartoe was gebracht. Toen Killick terugkeerde ontspon zich een ruzie met Dylan.
Hoe dat afliep lezen we in dit boekje.

Mijn leeservaring:

In dit onbekend verhaal over Dylan Thomas lees je over de jeugd van Dylan Thomas, over zijn vriendschappen en over 'fake news' wat toen ook al bestond. Humor is zeker aanwezig in dit verhaal.

“De kleine Dylan Thomas, de later zo beroemde dichter ( 1914-1953), leefde aanvankelijk een redelijk keurig leven bij zijn vader en moeder in Swansea in Zuid Wales. De straat heette Cwmdonkin Drive en het huisnummer was 5 (five).”

Dylan Thomas was van mening dat als het huisnummer en de straat al rijmen het niet anders kan zijn dan dat daar een dichter geboren is.

‘Schoten in het donker’ laat je door de fijne schrijfstijl van Karel Wasch kennismaken met Dylan Thomas. Dylan trok veel op met de achternicht van zijn moeder: Vera Philips. Ze maakten  nergens bekend dat ze familie van elkaar waren en bleven hun leven lang belangrijk voor elkaar.

Tijdens zijn huwelijk met Caitlin Macnamara verlieten ze Londen en gingen naast Vera Philips en William Killick wonen. Vera en William waren inmiddels getrouwd. 
Deze combinatie was niet al te best omdat William Killick Vera en Dylan ervan verdacht een verhouding te hebben gehad tijdens zijn afwezigheid. Het ging van kwaad tot erger.

De rechtszaak die beschreven is, laat goed zien dat recht spreken willekeurig was; soms ging het er blijkbaar niet om wie je was, maar wie je kende.

De tekeningen van Jacco de Jager completeren het verhaal. 
Ik heb ‘Schoten in het donker’ graag gelezen en ben weer een stukje wijzer geworden.


De auteur:

Karel Wasch (1951) is publicist, biograaf en dichter. Zijn gedichten werden in veel bladen opgenomen en zijn bundel Het geluid van denken, verscheen bij In de Knipscheer.
Biografieën schreef hij over Floris Meijdam, Karel Wasch de oudere, Breandan Behan, Jack Kerouac en maar liefst 3 over Dylan Thomas (1914-1953) en een novelle over deze dichter. 
De roman van Wasch over de jaren ‘60, De belegering van de jonker, oogstte veel bijval. 
Verder recenseert hij poëzie voor De Leestafel. Met zijn gedichten won hij drie prijzen.
Neem een kijkje op zijn website.

Schoten in het donker koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Schoten in het donker
Auteur: Karel Wasch
Illustrator: Jacco de Jager
Genre: literaire fictie
Uitgave: paperback met illustraties, 58 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Aspekt, juni 2021
ISBN: 9789464244786
NUR: 300


Met dank aan Uitgeverij Aspekt voor het toezenden van een exemplaar.