vrijdag 19 juli 2019

Ik las: 'De Brexitmoorden' geschreven door Hugo Luijten

Wanneer macht een levensgevaarlijk spel wordt...


De Brexitmoorden

Moord en mysterie verhullen het ware verhaal achter de Brexit

Tijdens de nerveuze Brexit-onderhandelingen wordt een bekende Europese politicus bij het lijk van zijn assistent aangetroffen. Alle bewijsmateriaal wijst hem als dader aan. Maar wanneer het onderzoek stilaan afgerond lijkt, begint commissaris Stef Cools te vermoeden dat er meer aan de hand is.

De mysterieuze tegenkanting van hogerhand wijst op een grootschalige doofpotoperatie. Als er dan plots weer een dode valt, dreigt de zaak volledig te ontsporen...
(bron info: Uitgeverij Lannoo)

Mijn mening:

De auteur presteert het al in het hoofdstuk om me op het puntje van mijn stoel neer te zetten terwijl ik lees over een moord die gepleegd wordt: wat een opening!

"Tientallen seconden bleef hij zo staan en de tegenstand verminderde bij elke, steeds zwakker wordende hartslag. Wonderlijk hoe snel het leven uit een lichaam kan stromen.
Hij haalde de hand voor haar mond weg en haar bleke gezicht knakte opzij. Hij legde haar op de grond. Voorzichtig, om niet te veel bloed op zich te krijgen, al camoufleerde zijn donkere kleding dat perfect."

In het volgende hoofdstuk maak je kennis met commissaris Stef Cools en zijn medewerkers. Hij is met stomheid geslagen over het feit dat hij opgezadeld wordt met deze moord en zich afvraagt of er wellicht een manier gezocht wordt om hem van het decor te kunnen laten verdwijnen.
Stef Cools is een man met gebruiksaanwijzing, ietwat koppig maar zeker niet onvriendelijk als je hem kent.

Wat bovendien een pluspunt is voor diegenen die Brussel niet persoonlijk kennen: de beschrijvingen van de gebouwen en de omgeving zijn zo duidelijk dat je ze voor je ogen ziet verschijnen.

In de wisselde verhaallijnen worden alle betrokken duidelijk beschreven, voor zover mogelijk natuurlijk. De politieke verwikkelingen in België worden beschreven en dat blijkt niet zonder reden. Terwijl ik dit lees is de Brexit internationaal een onderwerp van gesprek; geen thriller had actueler kunnen zijn.

Hoe verder je in het verhaal komt, des te verrassender is hetgeen je te lezen krijgt. Maar het is zeker niet uit de lucht gegrepen; een en ander zou zonder meer een reden kunnen zijn voor hetgeen zich afspeelt in 'De Brexitmoorden'.

Ondanks dat het verhaal veel beschrijft over het rekken van tijd door diverse personen die een functie uitoefenen binnen de Belgische politiek en hun meestal persoonlijke beweegredenen daarvoor, leest dit boek als een trein. Reden hiervoor is dat er vanaf het begin een sfeer hangt waaraan je jezelf niet meer kunt onttrekken, zelfs als je dat zou willen.

De verhaallijn van 'ze', een vrouw waarvan we de identiteit nog niet hebben kunnen vastleggen wijst naar mijn mening op een vervolg.
Moet Cools over zijn schouder blijven kijken? De tijd zal het leren.

Ik heb genoten van 'De Brexitmoorden'.De auteur:

Hugo Luijten (1969) is historicus en schrijver en woont in Antwerpen. Naast romans schrijft hij regelmatig columns en artikelen voor kranten, vakbladen, online magazines en radioprogramma's.
Eerder schreef hij Offer voor een verloren zaak en Verast.
Neem voor meer informatie over de auteur en zijn werk een kijkje op zijn website.

De Brexitmoorden koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

Boekgegevens
Titel: De Brexitmoorden
Auteur: Hugo Luijten
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 376 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Lannoo, mei 2019
ISBN: 978 94 01452 47 2
ISBN: 978 94 01432 46 7 (eBook)
NUR: 330, 332


Met dank aan Uitgeverij Lannoo voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.