donderdag 16 maart 2017

'Offer voor een verloren zaak', geschreven door Hugo Luijten

Augustus 1914.
Een Duitse reservist moet vluchten uit zijn geboortedorp, naar het front...

Offer voor een verloren zaak


Boekgegevens:
Titel: Offer voor een verloren zaak
Auteur: Hugo Luijten
Genre: roman
Uitgave: paperback, 416 pagina's
Uitgever: The House of Books, 24 januari 2017
ISBN: 978 90 44350 70 8
ISBN: 978 90 44350 71 5 (e-book)
NUR: 301

Een grensoverschrijdende roman die zich tijdens de Eerste Wereldoorlog afspeelt tussen 6 augustus 1914 vroeg in de ochtend en de avond van 16 november 1914.
Duitsland heeft ook Frankrijk en België de oorlog verklaard. In Duitsland zien sommigen een kans om omhoog te klimmen op de maatschappelijke ladder in hun woonplaats door deel te nemen aan deze oorlog. De andere inwoners zullen ontzag voor hen hebben wanneer ze met eer beladen terugkomen van het front.
Het komt niet in hen op dat Duitsland deze oorlog zou kunnen verliezen. Dat is de algemene mening en daarom wordt door de bevolking massaal de strijd gefinancierd, met alle gevolgen van dien.

De hoofdpersoon Heinrich Ohlenforst is om een andere reden in dienst getreden bij het Duitse leger; hij heeft nogal wat problemen in zijn geboortedorp. 
De liefdesverhouding van Ohlenforst met Philomène, de dochter van burgemeester Heinrich Hilger en zijn vrouw Ottilie is niet in goede aarde gevallen bij Hilger. De drieëndertigjarige Ohlenforst is tenslotte maar een gewone arbeider waarmee zijn dochter naar zijn mening helemaal geen contact mag hebben. Hij heeft voor haar een heel andere toekomst voor ogen dan echtgenote te zijn van een arbeider en vader van haar kind. Hilger zal hoe dan ook de terugkomst van Ohlenforst naar het dorp verhinderen. Tot elke prijs! Hier begint het verhaal een beetje op een thriller te lijken.

Het leesplezier wordt minder door de vele perspectieven van de diverse personages die kris kras vermeld staan. Op deze manier krijgt de lezer te veel indrukken ineens en hangt het verhaal minder goed aan elkaar. Dat is jammer.

De tekst is nogal hoogdravend en dat was vanaf het begin een van de dingen waar ik aan moest wennen;
'Het orgel dreunde zwaar, het volk galmde voluit en de wierook geurde zoet tijdens de mis die speciaal voor de gemobiliseerden ingelast was.' 
Ook het veelvuldig gebruik van Duitse woorden was naar mijn mening niet nodig geweest omdat de lezer weet dat het verhaal over Duitsers en Duitsland gaat. 

Offer voor een verloren zaak is een gedetailleerd verhaal met informatie over de gruwelen aan het front en de gedachtengang en gevoelens van inwoners van Duitsland tijdens de WO I. Over dit laatste had ik nog niet veel gelezen en ik heb hieraan dus mijn hartje op kunnen halen.
Je kunt niet anders dan meeleven met de hoofdpersoon. 

De auteur: 
(foto: © Ruud Snijders)

Hugo Luijten (Antwerpen, 1969) is historicus en schrijver. Offer voor een verloren zaak is zijn romandebuut. De roman handelt over een verre, Duitse voorvader van de auteur die sneuvelde in 1914 en is voor een deel gebaseerd op waargebeurde feiten. 
In 2014 – op de dag af 100 jaar later – deed Hugo de tocht van zijn voorvader over, hij maakt daar momenteel een documentaire van die hem van Duitsland naar België voert.

Lees meer over Hugo Luijten, zijn verhalenbundel en zijn ander werk op zijn website.
Hugo promoot zijn debuutroman Barts BoekenClub tijdens de Hebban Proza Pitch. 

'Offer voor een verloren zaak' koopt u bij uw lokale boekhandel of 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.