zondag 17 november 2024

Ik las 'Café Maria', een beklijvende roman geschreven door Cees van Hoore. Lees hier mijn recensie

 Een lofzang op de alcohol


Café Maria

Een rauwe blik in de afgrond

Cees van Hoore's 'Café Maria' is geen boek voor de gevoelige lezer. Het is een ongezouten, soms zelfs afstotelijke, maar tegelijkertijd ontroerende en eerlijke vertelling over de verslaving aan alcohol. De auteur neemt ons mee op een duistere reis door zijn eigen hel, waar drank niet alleen een middel is om te ontsnappen, maar ook een manier van leven is geworden.

Wat meteen opvalt aan dit boek is de rauwe, bijna ongefilterde eerlijkheid waarmee Van Hoore over zijn verslaving schrijft. Hij spaart zichzelf niet en schetst een leven dat gedomineerd wordt door alcohol, eenzaamheid en de zoektocht naar liefde. De beschrijvingen van dronkenschap, black-outs en de gevolgen daarvan zijn zo levensecht dat je als lezer bijna mee drinkt.

Hoewel de alcoholverslaving centraal staat, is 'Café Maria' meer dan alleen een verslag van een verslaving. Het is ook een verhaal over oorlog, trauma en de zoektocht naar betekenis. Van Hoore's ervaringen als oorlogsjournalist in Bosnië hebben diepe sporen bij hem achtergelaten en de alcohol is geworden tot een manier om deze traumatische ervaringen te bedwingen.

Het boek vertelt het verhaal van een Post Traumatisch Stress-Syndroom. Twee weken is de auteur in Bosnië geweest als journalist, meereizend met Artsen zonder Grenzen. De gruwelijkheden die hij daar in de oorlog heeft meegemaakt weet hij te bezweren met drank. 

“Alle mensen meet wie ik te maken heb gehad, maar ook de schimmen van voorbijgangers, die ik ooit eens gezien heb op straat, fluisteren me toe;
‘Hang jezelf toch op, lul! Hang jezelf op!’
Honend zeggen ze het, met verwrongen gezichten. Eén van hen lacht, ik kijk in het rood van zijn schaterlach.
Daar hangt het gordijnkoord. Het witte gordijnkoord. Daar is de radiator van de verwarming met de koude ribben. Die ribben waartegen ik mijn hoofd stuk zal bonken. Hoor me toch, hoor me toch? Ik druk op de alarmbel.
De paniek duurt drie volle dagen.”

De liefde voor een veel jongere vrouw vormt een andere belangrijke lijn in het verhaal. Deze liefde is zowel een bron van geluk als van verdriet en speelt een grote rol in de verslaving van de auteur. Het is een complexe en veelzijdige relatie die de lezer aan het denken zet over de aard van liefde en verlangen.

'Café Maria' is een boek dat confronteert en dat je niet onberoerd laat. Het is een belangrijk boek voor iedereen die te maken heeft met alcoholisme, maar ook voor mensen die geïnteresseerd zijn in de menselijke psyche en de impact van trauma. Hoewel het lezen van dit boek soms pijnlijk kan zijn, is het ook een getuigenis van moed en veerkracht. 

Kortom: 'Café Maria' is een rauw, ontroerend en eerlijk verhaal over verslaving, oorlog en liefde. Deze roman wordt gekenmerkt door een niets en niemand ontziende openhartigheid. 
Het is een rauwe blik in de afgrond...

De auteur

Cees van Hoore is een Nederlands journalist, prozaschrijver en dichter (Den Haag 21.2.1949). Van Hoore debuteerde in 1983 met de gedichtenbundel Groot licht, waarvoor hij een aanmoedigingsprijs van het Fonds voor de Letteren kreeg. In 1985 verschenen opnieuw gedichten in de bundel Een bon-vivant in de dodenstad. Van Hoore schreef columns, korte verhalen en impressies voor het Leidsch Dagblad en NRC/Handelsblad. Hij publiceerde een aantal gedichtenbundels en proza bij diverse uitgeverijen. Zijn werk is vertaald in het Duits en het Engels. 
Zijn lijfspreuk: 'Frappez toujours.'

Eerder las ik van Cees van Hoore: De zoon van Sinterklaas.

Café Maria koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens

Titel: Café Maria
Auteur: Cees van Hoore
Genre: literaire roman
Uitgave: paperback, 285 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Aspekt, oktober 2024
ISBN: 9789464872392
NUR: 301


Met dank aan Uitgeverij Aspekt voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Aspekt)

1 opmerking:

  1. Beste Mieke, wat een prachtig geschreven recensie. Je hebt de echt belangrijke elementen van het boek vermeld en dat moet bepaald geen sinecure zijn geweest. Ik lees ook je recensies van andere boeken, waarvan ik er enkele zeker zal gaan kopen. Ik leef tussen de boeken hier, al mijn muren zijn ermee gevuld, maar jammer genoeg kom ik weinig aan lezen toe op dit moment. Ik schrijf en schrijf, elke dag. Er komen binnenkort weer twee boeken uit en dan ga ik al het moois dat ik heb lezen,
    al krijg ik tot aan mijn dood zeker niet alles uitgelezen. Nogmaals mijn dank voor je recensie. Ik merk nu dat ik je tutoyeer. Ik hoop dat je dat niet erg vindt.

    Warme groet,

    Cees van Hoore

    BeantwoordenVerwijderen

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.