Vermoedens
Hugo weet zeker dat zijn vermoedens juist zijn,
maar waarom steunt niemand hem?
Herman De Jonghe, een Vlaamse auteur met een achtergrond in het onderwijs, keert in zijn nieuwste boek 'Vermoedens' terug naar de schoolomgeving. Ditmaal niet als docent, maar als decor voor een mysterieus verhaal rondom de zij-instromer Hugo Persoons.
Hugo, een voormalig elektromonteur, begint een nieuwe carrière als studiemeester aan het Kofi Annaninstituut in Groendaal. Zijn rustige leven wordt echter verstoord door een bommelding en een daaropvolgende elektriciteitsstoring. Tijdens zijn onderzoek naar de oorzaak stuit Hugo op een foto van een vermist meisje, Vicky Kràlikovà, die jaren geleden spoorloos verdween. Gedreven door nieuwsgierigheid en een gevoel van onrechtvaardigheid, begint Hugo een eigen onderzoek.
Diezelfde avond ontdekte ik wie Vicky Kràlikovà was.
Ik tikte de naam in op mijn laptop, en daar had je het. Tientallen sites. Een meisje uit Groendaal, spoorloos verdwenen op 15 oktober 1999. Zoekacties, verschillende pistes, wekenlang in het nieuws.
Wanhopige familie, oproepen, valse getuigenissen. Child Focus.
Nog altijd verdwenen.
Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Hugo, waardoor de lezer direct in zijn gedachten en vermoedens wordt meegenomen. De Jonghe neemt de tijd om de personages te ontwikkelen en de lezer vertrouwd te maken met de omgeving. Dit zorgt voor een trage start, maar naarmate het verhaal vordert, wordt de spanning langzaam opgebouwd. Pas op het moment waarop het er toe doet, wordt duidelijk hoe belangrijk het personage is op die plaats in het verhaal.
De manier waarop ze me aankeek deed me wat. Ze zocht me, ze vroeg me, ze wilde me. Ze was een goed mens, ik mocht haar niet ontgoochelen, ze had haar deel van de ellende al gehad. Vanavond moest ik geen politieman zijn, vanavond moest ik Vicky en Sofie, moord en vermissing maar even uit mijn hoofd zetten. Wat mijn volgende stappen ook zouden zijn, ik moest ervoor zorgen dat Marwa of zij nooit meer in gevaar zouden komen.
De auteur hanteert een bijzondere structuur, waarbij de chronologie niet altijd even duidelijk is. De lezer wordt uitgedaagd om zelf de tijdlijn te reconstrueren, wat het verhaal complexer maakt, maar tegelijkertijd ook intrigerender. De sfeer in Sarajevo en Kroatië wordt goed beschreven door de auteur, het is duidelijk dat hij zich geïnformeerd heeft.
Herman De Jonghe schuwt de actie niet en weet de lezer keer op keer te verrassen met onverwachte wendingen.
Als ik de deur achter me dicht trek en in de koude, kale traphal sta, tussen de graffiti, wordt ik overrompeld door een onweerstaanbare drang om me uit de voeten te maken, mijn hachje te redden, weg van dit allemaal, de leugens, de vergissingen, recht naar de luchthaven te lopen en dit allemaal achter me te laten.
'Vermoedens' is een boek dat de lezer uitdaagt om mee te denken en zelf op onderzoek uit te gaan. De Jonghe weet een geloofwaardige wereld te creëren en de lezer te boeien met zijn personages en plotwendingen.
De auteur
Herman De Jonghe woont in Westerlo (België) en debuteerde in 2008 met de fietsroman ‘Koppenbergblues’. Nadien publiceerde hij nog zes boeken in verschillende genres en schreef voor theater. Schrijven heeft hem altijd in het bloed gezeten.
Neem voor meer informatie ook een kijkje op zijn
website.
Vermoedens koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:
Boekgegevens
Titel: Vermoedens
Auteur: Herman De Jonghe
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 238 pagina's
Uitgever: Schrijverspunt, november 2024
ISBN: 9789462667242
NUR: 330
Met dank aan de auteur voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Schrijverspunt)
Je review gaf me echt zin om dit boek te lezen, jammer dat er alleen een papieren versie is, lees bijna uitsluitend nog op de e reader. Maar wie weet komt er nog een digitaal exemplaar.
BeantwoordenVerwijderen