Pagina's

dinsdag 24 december 2019

Vandaag in de schijnwerpers: 'Goed Gek', geschreven door Rian Meulenbroeks

Verhalen uit de psychiatrie


Goed Gek

Teun hoort stemmen, Niels voelt zich zo minderwaardig dat hij het liefst alleen 's nachts leeft en de prachtige jonge Faye weet niet meer hoe ze verder moet.

Wat doe je als iemand zich verward gedraagt, depressief is of suïcidaal? En wat is gek of normaal eigenlijk?

Rian Meulenbroeks (1966) geeft met dit boek een realistische en confronterende blik achter de deuren van de psychiatrie. Ze beschrijft het verdriet en de uitzichtloosheid van haar cliënten, maar ook hun humor, kracht en herstel. Tegelijkertijd laat ze de lezer de onmacht, betrokkenheid en compassie voelen die zij zelf als begeleider zo vaak ervaart.

'Goed Gek' is een lofzang op de dagelijkse praktijk en brengt met veel liefde, respect en warmte een ode aan de mensen die toevallig patiënt zijn geworden.'' - Esther van Fenema, psychiater LUMC, violist en auteur
(bron info: achterflap)


Lees meer over de auteur en haar werk haar website Werken met Gekken.

Goed Gek koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:
Titel: Goed Gek
Auteur: Rian Meulenbroeks
Genre: studieboeken, geneeskunde, psychiatrie
Uitgave: paperback, 172 pagina's
Uitgever: Brave New Books, november 2019
ISBN: 978 94 02188 01 1

Met dank aan de auteur voor het toezenden van een recensie-exemplaar

vrijdag 20 december 2019

Ik las: 'De sleutel', geschreven door Kathryn Hughes

Een gestolen leven
Een gebroken hart
Een onrecht dat hersteld moet worden


De sleutel

1956. Ellen werkt als leerling verpleegkundige in een krankzinnigengesticht in een Engels dorpje. Daar bouwt ze een band op met een bijzondere patiënte. Wanneer diens behandelend arts in opspraak raakt wordt Ellen gedwongen een pijnlijke keuze te maken. 

2006. Sarah wil een boek schrijven over het oude gesticht. Ze ontdekt een koffer met schokkende inhoud van een vrouw die daar vijftig jaar geleden gedwongen werd opgenomen. De inhoud van de koffer leidt Sarah naar een vergeten tragedie, een verloren liefde en een oud onrecht dat alleen zij kan rechtzetten.
(bron info: The House of Books)

Mijn mening:

Een pracht van een proloog maakt zeker nieuwsgierig naar het verhaal en het personage waarover je hier leest met als titel: 'November 1956'.

"Overal om me heen heerst duisternis, niet alleen in de lucht, maar ook in het water, in mijn hart en in mijn hoofd. Ik voel ook verdriet. Ik heb altijd verdriet gevoeld."

Daarna maken we een sprong in de tijd en maken we in 2006 onder andere kennis met Sarah, haar vader en Nathan. Alle drie hebben ze op een of andere manier te maken met krankzinnigengesticht Ambergate. Een koperen sleutel zorgt voor het contact met het verleden waarnaar Sarah op zoek is.

De niet te lange hoofdstukken spelen zich voor in het boek voornamelijk af  in het verleden, waardoor je een goede kijk krijgt op het leven van de personages in die tijd. 
De personages zijn heel realistisch beschreven; hierdoor komt het verhaal tot leven. Zowel in het heden als in het verleden zijn de gebeurtenissen zeker geloofwaardig te noemen en blijf je geboeid lezen.

"Ik ben weer terug in de wei met mijn moeder. Haar kastanjebruine haar is naar achteren gebonden, haar groene ogen glanzen van concentratie en haar tong steekt uit aar ene mondhoek. Haar penseel glijdt over het doek. Ik hoor mezelf vragen om mij te schilderen, mijn kinderstem diep verontwaardigd wanneer ze nee zegt. Dan tilt ze me op haar knie en kriebelt ze tussen mijn ribben tot ik kronkel van het lachen. Ze kust me in mijn nek en belooft me dat ze me in het schilderij zal zetten, maar dat ik het aan niemand mag vertellen. Het is ons geheimpje."

Behalve dat 'De sleutel' je een goede kijk geeft in het leven van mensen in en rond een instelling zoals Ambergate in de jaren vijftig van de vorige eeuw is het een heerlijke roman om te lezen. De goede vertaling uit het Engels speelt ook hier een grote rol.
Je voelt de liefde, het verlangen naar meer en de angst om te verliezen. Ook de kracht om te kunnen vergeven is een groot onderdeel in het verhaal.

Ik heb 'De sleutel' graag gelezen.


De auteur: 

De Engelse internationale bestsellerauteur Kathryn Hughes runde samen met haar man bijna dertig jaar een zaak in Canada, voedde twee kinderen op en reisde vervolgens de wereld rond. 
Haar romans worden in meer dan dertig landen gelezen. 
Nu woont Kathryn in de buurt van Manchester, Engeland.

De sleutel koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

Boekgegevens
Titel: De sleutel
Auteur: Kathryn Hughes
Genre: vertaalde literaire roman
Uitgave: paperback, 368 pagina's
Uitgever: The House of Books, oktober 2018
ISBN: 978 90 44355 04 8
ISBN: 978 90 44355 05 5 (eBook)
NUR: 302
Originele titel: The key
Vertaald door: Valerie Janssen


Met dank aan The House of Books voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

woensdag 18 december 2019

Vandaag in de schijnwerpers: 'De beste jaren van juffrouw Brodie', geschreven door Muriel Spark

Met een inleiding door Jet Steinz


De beste jaren van juffrouw Brodie

Voor de eigenzinnige Jean Brodie zijn haar jaren als schooljuf op een meisjesschool in Edinburgh onmiskenbaar haar beste jaren. Ze is hartstochtelijk toegewijd aan haar onorthodoxe onderwijsmethoden en — het belangrijkste — aan ‘haar meisjes’. 
Juffrouw Brodie brengt haar uitverkoren zes leerlingen niet alleen traditionele schoolkennis bij , maar onderricht hen vooral in wereldse zaken als liefde, kunst en politiek. 
Vastbesloten om onafhankelijkheid, gedrevenheid en ambitie in hen te verankeren, adviseert juffrouw Brodie de meisjes: ‘Zekerheid staat niet op de eerste plaats. Goedheid, Waarheid en Schoonheid staan voorop. Volg mij .’ 
En dat doen ze. Maar een van hen zal haar verraden.

De beste jaren van juffrouw Brodie is een briljante humoristische roman met een van de onvergetelijkste personages in de wereldliteratuur.
(bron info: Uitgeverij Orlando)

In de pers:

‘Sparks beste roman. Deze meedogenloze en destructieve schooljuffrouw is een van de giganten van de naoorlogse literatuur.’ — The Independent

‘Een waarlijk meesterwerk.’ — De 100 beste romans van de eeuw in The Guardian

‘Een stilistische duivelskunstenares met het talent om humoristisch te vertellen over zware thema’s.‘ — Pieter Steinz in NRC


De auteur:

Muriel Spark (1918-2006) groeide op in Schotland. Eind jaren zestig verhuisde ze met haar vriendin naar Italië. Spark schreef meer dan twintig romans, waarvan 'De beste jaren van juffrouw Brodie' (1961) de bekendste is. 
De roman werd bewerkt voor het toneel en verfilmd.

De beste jaren van juffrouw Brodie koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

Boekgegevens:
Titel: De beste jaren van juffrouw Brodie
Auteur: Muriel Spark
Genre: roman, vertaalde literatuur
Uitgave: hardcover, 176 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Orlando, december 2019
ISBN: 978 94 93081 28 4
ISBN: 978 94 93081 29 1 (eBook)
NUR: 302
Oorspronkelijke titel: The Prime of Miss Jean Brodie
Vertaald door: W.A.C. Whitlau


Met dank aan Uitgeverij Orlando voor het toezenden van een exemplaar.

In de brievenbus: 'Jong en opgebrand', geschreven door Bram De Brabander

en ineens was ik iemand met burn-out


Jong en opgebrand

De wekker gaat. Mijn hoofd lijkt te ontploffen. Ik word gek van die irritante schelle toon. (Ik ben te lui om een leuk muziekje uit te zoeken om mee wakker te worden). Hoe kan het nu in godsnaam zo snel 7 uur zijn? Het lijkt alsof er een vrachtwagen over me heen is gereden.
Neen, ik heb het de dag ervoor niet tot diep in de nacht op een zuipen gezet. En neen, ik heb ook niet tot 2 uur 's nachts Netflix-series zitten bingewatchen. Ik ben gewoon om 23 uur netjes in mijn bed gekropen.
Na zes keer snoozen, is er geen ontsnappen meer aan. Ik strompel naar de wc. Om die vervolgens helemaal onder te kotsen. Oh, ik heb gewoon buikgriep, denk ik enigszins gerustgesteld. Ik besluit een dag thuis te blijven zodat ik morgen opnieuw aan de slag kan. Ik cancel al m'n afspraken en kruip weer in bed. Hoera, opgelost.
Dacht ik. Bleek het toch anders in elkaar te zitten.

En zo begint het oprechte verhaal van een 28-jarige man die keihard op zijn grenzen botst. En opnieuw op zoek moet gaan naar zichzelf en zijn plek binnen de maatschappij.

'Bram deelt open en eerlijk. Was dit boek er maar toen het zwart zag voor mijn ogen.' 
- Eva Daeleman
(bron info: achterflap)

De auteur:

De Vlaamse freelance journalist, copywriter & projectmanager Bram De Brabander (1988) verliest al zijn energie wanneer hij in 2016 als ambtenaar werkt. 'Burn-out', klinkt het harde oordeel.
Terwijl hij uitgeblust maanden ziek thuis zit, besluit hij zijn oude liefde - het schrijven - opnieuw op te pikken. Hij start een onverbloemde, pijnlijke, maar soms ook hilarische blog over zijn moeizame zoektocht naar oplossingen.
Zijn boek is het pure en confronterende relaas van een jonge 'burn-outer'.

Jong en opgebrand koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

Boekgegevens:
Titel: Jong en opgebrand
Auteur: Bram De Brabander
Genre: psychologie
Uitgave: paperback, 176 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Elmar, december 2019
ISBN: 978 90 38927 11 4
NUR: 770


Met dank aan Uitgeverij Elmar voor het toezenden van een exemplaar.

dinsdag 17 december 2019

In de brievenbus: 'Blauwe Bonen', geschreven door Terrence Lauerhohn



Blauwe Bonen

Aan mijn ontreddering

Men zegt over mij dat ik een monster onder mensen ben... Genade, het woord ken ik, de betekenis eveneens, en verschillende synoniemen. Daar houdt het op, voor mij is het verder een onbelangrijk woord. Ik ben doof voor de schreeuwers in mij. Zoek in mij, maar ik beloof u een hopeloze speurtocht naar menselijkheid. Weeg mij en mijn loden hart zal u verpletteren. Verander mij, het zal uw laatste daad zijn. Ik heb mijn leven lief zoals het is, donker en eenzaam.

(De Crooner)


Daer gy in "t geraes en gedonder van "t geschut moet staen, dat u de blauwe bonen om de ooren vliegen.
(Desiderius Erasmus)

"Een intrigerend en meeslepend verhaal over een wereld die we zelden zien."
(auteur Anthonie Holslag)
(bron info: achterflap)


Eerder las ik van Terrence Lauerhohn:

De auteur:

Terrence Lauerhohn is geboren in 1960 en lag toen in een Brabantse wieg te 's-Hertogenbosch. Tegenwoordig woont hij in Rilland (Zeeland). Pas op 51-jarige leeftijd is hij gaan schrijven. Met zijn donkere pen weet hij thriller- en horrorliefhebbers tot op de laatste punt geboeid te houden.

Blauwe Bonen koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

Boekgegevens:
Titel: Blauwe Bonen
Auteur: Terrence Lauerhohn
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 195 pagina's
Uitgever: Ambilicious, 30 november 2019
ISBN: 978 94 92551 81 8
NUR: 332


Met dank aan de auteur voor het toezenden van een recensie-exemplaar voor mijn deelname aan de blogtour van Blauwe Bonen

Vandaag in de schijnwerpers: 'Oase', geschreven door Nico de Braeckeleer

ADEM 4 – Oase

ADEM 4 – Oase
Het laatste deel in deze spannende, apocalyptische serie!

Skye, Colin, River en Jazz bereiken Civitas, een verborgen stad waar je kan leven zoals voor de klimaatverandering. Een oase in het midden van de woestijn.

Is Civitas echt het beloofde land? Zo lijkt het eerst wel. Maar waarom worden ze bij hun aankomst onderworpen aan zo veel bizarre tests? En waarom is de leider van de nederzetting zo geïnteresseerd in Jazz?

Plotseling laat River een videoboodschap achter: ze kon niet aarden in Civitas en is opnieuw de natuur ingetrokken. Maar Skye gelooft niet dat River uit eigen beweging is vertrokken, en gaat op zoek naar de waarheid…

Thema: Spanning, klimaatopwarming, coming of age, avontuur
(bron info: Uitgeverij Bakermat)

Voor meer info over de ADEM-boekenserie kun je ook terecht op de Facebookpagina ADEM 

Eerder las ik uit deze serie: Vuurstorm

De auteur:

Nico De Braeckeleer (1974) is scenarist en auteur. 
Als scenarioschrijver schreef hij al voor FC De Kampioenen, Familie, Zeppe en Zikki, Hallo K3, Rox, Jabaloe, Plop, Alexander, Prinsessia, Dobus, K3 Bengeltjes en K3 Dierenhotel. 
Hij is bekend voor zijn 'BOE!kids'-reeks op AVI-niveau en schrijft ook de verhalen van De tweeling mysteries als Nicholas Walker.

Oase - ADEM #4 koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

Boekgegevens:
Titel: Oase
Serie: ADEM #4
Auteur: Nico de Braeckeleer
Genre: coming-of-age, 14+
Uitgave: hardcover, 333 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Bakermat / Baeckens YA
ISBN: 978 90 59246 86 7
NUR: 284
Met dank aan Uitgeverij Bakermat voor het toezenden van een exemplaar.

Ik las: 'Ploef', geschreven door Espen Dekko met illustraties van Mari Kanstad Johnsen



Ploef

Ploef hoeft niet meer te rennen. Hij heeft genoeg gerend. Ploef wil alleen nog maar op Edwards bed liggen, en dromen. Dromen over alles wat hij gedaan heeft. Samen met Edward.

Ploef is het verhaal van een hond die het stilletjes aan voor bekeken houdt…En van Edward, die zijn beste vriend moet leren missen. Een ontroerend en oogstrelend boek over vriendschap en herinneringen.
(bron info: Tiptoe Print)

Mijn mening:

Als er iets zeker is in het leven is dat het niet eeuwig duurt. We leven, worden ouder en sterven uiteindelijk. Dat geldt zowel voor mens als voor dier. 
In 'Ploef' lees je over een hond die loyaal is aan zijn baasje Edward maar zelf ook weet dat het einde voor hem in zicht is. Het gaat allemaal niet meer zo gemakkelijk.
Dit verhaal gaat bovendien over het moment dat ze afscheid nemen van elkaar en hoe ze daarna verder kunnen. Ieder op hun eigen manier.

Het is geen zielig drama geworden, maar een verhaal waarbij je met beide voeten op de grond kunt blijven staan. Na het overlijden van zijn hond weet Edward dat hij niet meer kan gaan wandelen met deze vriend, maar wat hij wel kan doen is dromen over Ploef. Op deze manier kunnen ze toch weer samen zijn.

"Het is koeltjes buiten.
Ploef weet waar ze naartoe gaan.
Hij doet kalm aan.
Ploef hoeft niet meer te hollen.
Hij heeft genoeg gehold."

De tekeningen zijn een mooie aanvulling op het verhaal. 
'Ploef' is een prentenboek dat heel geschikt is om uit voor te lezen bij het overlijden van een huisdier, maar dat hoeft zeker niet de enige reden te zijn. 'Ploef' is een boekje dat hoop geeft; het is klein maar fijn.
Ik heb 'Ploef' graag gelezen.


Ploef koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:
Titel: Ploef
Auteur: Espen Dekko
Illustraties: Mari Kanstad Johnsen
Genre: prentenboek 3+
Uitgave: hardcover, 32 pagina's
Uitgever: Tiptoe Print, mei 2019
ISBN: 978 94 63880 50 3
Originele titel: P + E
Vertaling: Edward van de Vendel


Met dank aan Tiptoe Print voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

maandag 16 december 2019

Ik las: 3 oktober - "Ik zal je krijgen", geschreven door Anya van der Gracht

Een huiveringwekkende blik door de ogen van een psychopaat


3 oktober - "Ik zal je krijgen"

Sjaak laat niets aan het toeval over. Alles heeft hij uitgestippeld. Totdat hij Janine ontmoet en ontdekt dat in een relatie niet alles verloopt zoals gepland. Het "Ik zal je krijgen' wordt met de dag sterker in zijn hoofd. Op 3 oktober neemt hij een cruciale beslissing. Zal zijn droom waarheid worden?

Een verhaal dat je gevangen houdt tot aan de laatste pagina en de handgeschreven brief van Sjaak.

"3 oktober, een beklijvend verhaal, vlot en ietwat brutaal geschreven. 
Na het lezen ervan is mijn conclusie: Kerel, dat had je veel eerder moeten doen." - Marc Kerkhofs
(Bron info: achterflap)

Mijn mening:

In het voorwoord van Sjaak met als titel '3 oktober' krijg je al een heel klein beetje een kijkje in het warrige hoofd van de hoofdpersoon. 
Hierna vertelt hij zijn verhaal.
Het wordt al snel duidelijk dat Sjaak een enorme narcist is die echt geen grenzen kent. Dit is een gevaarlijke combinatie om te moeten ervaren in een relatie.
Janine ondergaat alle vernederingen tot op een bepaald punt. 

Dit boek is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Hier en daar komt in het verhaal de realiteit even boven. Bijvoorbeeld wanneer in de titel van een hoofdstuk de ware naam van de zoon van de auteur vermeld staat in plaats van de naam van de zoon van het personage Janine. 
Ik begrijp hieruit dat alles weer heel dichtbij de auteur kwam tijdens het neerschrijven van alle gruwelijkheden.

Dit boek laat zien hoe je ingeval van afwijkend gedrag van iemand niet aan moet nemen dat het allemaal wel mee zal vallen, of dat het misschien wel aan jou ligt. 
Soms is een mens werkelijk gestoord, is op seks belust en door en door slecht in zijn gedachten en gedragingen. Deze persoon is gevaarlijk en dat gegeven wordt zonder een behandeling door medisch specialisten niet anders.
Laat dit boek een waarschuwing zijn. Leg het bijvoorbeeld in de wachtkamer van de huisarts. 

"Geweldig. Die muts sprak tegen een dier. Mensen die met dieren praten zijn eenzame mensen. Dit moment was het begin van haar einde."

3 oktober - "Ik zal je krijgen" moet echt gelezen worden. Het is een waar gebeurde thriller waarbij tijdens het lezen je haren recht overeind gaan staan. De hoofdstukken zijn lekker kort en het verhaal is ondanks het afgrijselijke dat beschreven wordt goed te lezen door de heldere schrijfstijl.



3 oktober - "Ik zal je krijgen" is het derde deel uit een vierdelige serie.

De overige delen zijn:
Toen was je weg: verscheen mei 2019
Vlucht naar geluk: verwacht in 2020
Achter tralies beland: herdruk verwacht in 2020 .

De verhalen zijn afzonderlijk te lezen.

De auteur:

Anya van der Gracht (1957) put voor haar verhalen uit het leven, zoals het op haar pad komt. In "Toen was je weg' neemt zij je mee in een dodelijke relatie gezien door de ogen van een vrouw. 
In 3 oktober - "Ik zal je krijgen" kruipt zij in het hoofd van 'haar' psychopaat.
Anya is een schrijfster met lef en humor.

3 oktober - "Ik zal je krijgen" koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:
Titel: 3 oktober - "Ik zal je krijgen"
Auteur: Anya van der Gracht
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 189 pagina's
Uitgever: Ambilicious, oktober 2019
ISBN: 978 94 92551 70 2
NUR: 332


Met dank aan Anya van der Gracht voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

dinsdag 10 december 2019

Vandaag in de schijnwerpers: 'Kliekjes', geschreven door Cees van der Mast

Zijn jullie ook zo benieuwd?


Kliekjes

Cees van der Mast is geboren en heeft de eerste achttien jaar van zijn leven doorgebracht in het West-Brabantse Fijnaart. Oftewel 'De Fendert' zoals het in de volksmond werd en nog steeds wordt genoemd.
Daarna een ruim tien jaar durende verbintenis bij de Koninklijke Luchtmacht en aansluitend meer dan vijftig jaar werkzaam bij de militaire tehuisorganisatie Koninklijke Nederlandse Militaire Bond Pro Rege. Een werkzaam leven, deels samen met zijn vrouw, waarover hij zelf zei: 'Het was een leven met twaalf ambachten, maar God zij dank, geen dertien ongelukken.'

Na het schrijven van zijn memoires bleek dat een aantal van zijn daarin opgenomen verhalen en herinneringen de moeite waard was om opnieuw te worden vermeld. In de vorm van columns onder de verzamelnaam 'Kliekjes'.
Te vergelijken met zich nog in de vrieskist of koelkast bevindende restjes van vorige maaltijden, die, eenmaal voorzien van een beetje boter en een dekje paneermeel, opgewarmd in de al dan niet magnetische oven, soms nog lekkerder smaken dan de maaltijden zelf. En weggooien is zonde.

Zijn 'Kliekjes' zijn de afgelopen jaren geplaatst in 'Fendert Lokaal', het fysieke en digitale nieuwsmedium van zijn geboortedorp, en waren ook regelmatig te vinden op zijn facebook-pagina. Uit de vele reacties valt op te maken dat zij allerwegen 'in de smaak vallen'.

Hoofdredacteur Jan Willem van Bodegom van 'Fendert Lokaal' schreef in een interview met Cees: 'vanuit de Domstad - zijn huidige woonplaats Utrecht - verblijdt hij de lezers regelmatig met zijn 'Kliekjes'.

Mieke Schepens, boekenrecensente van haar website 'Graag Gelezen', reageerde na ontvangst van enkele concepten: 'Ik heb de 'Kliekjes' graag gelezen. Het leest lekker zoals hij schrijft.'

Marita Coppes, columniste van weekblad 'Contact' (Zuthpen-Warnsveld) en auteur van 'De laatste verhalenweefster' schreef: 'Wat de kracht is van de 'Kliekjes' is dat zij herinneringen oproepen, een terugblik zijn of een reactie op de actualiteit.'

Om in stijl te blijven met de titel van deze bundel...

Lees smakelijk!
(bron info: Cees van der Mast)

Eerder las ik van Cees een historische roman: Mijn land van herkomst

Boekgegevens:
Titel: Kliekjes
Auteur: Cees van der Mast
Genre: verhalenbundel
Uitgave: paperback, 266 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Boekenbent, december 2019
ISBN: 978 94 63283 06 9

'Kliekjes' koopt u via de webshop van Uitgeverij Boekenbent.


Met dank aan de auteur voor het toezenden van een recensie-exemplaar. De bijgesloten brief heeft me ontroerd!

maandag 9 december 2019

Vandaag in de schijnwerpers: 'De hemelschijf van Nebra', geschreven door Harald Meller & Kai Michel

Op zoek naar een verdwenen beschaving in het hart van Europa


De hemelschijf van Nebra

De hemelschijf van Nebra is een van de belangrijkste archeologische vondsten van de afgelopen eeuw. In 1999 werd de schijf door illegale schatzoekers ontdekt in midden-Duitsland, maar na een avontuurlijke odyssee wist archeoloog Harald Meller hem veilig te stellen om er nader onderzoek naar te kunnen doen. De bronzen schijf met gouden versierselen blijkt de oudst bekende voorstelling van de kosmos ter wereld. Het is het sensationele bewijs dat 3600 jaar geleden in het hart van Europa een tot nog toe onbekende, hoogontwikkelde cultuur heeft bestaan. 

In De hemelschijf van Nebra schetst Meller samen met historicus Kai Michel niet alleen de spectaculaire gang van zaken rond de vondst van de schijf, maar ook de contouren van een fabelachtig prehistorisch imperium, dat tot nu toe volkomen onbekend was. Het rijk van Nebra was uitgestrekt en machtig, en onderhield contacten van Stonehenge tot aan Egypte en Mesopotamië. Zijn heersers lieten zich bijzetten onder enorme grafheuvels. 

De hemelschijf van Nebra levert ons de sleutel tot een vrijwel spoorloos verdwenen wereld, waarin de ideeën over goden, macht en kosmos ingrijpend veranderden. Het bestaan van deze onbekende beschaving betekent een fundamentele herijking van de gangbare historische opvattingen. 

Lees HIER een fragment uit De hemelschijf van Nebra.

De hemelschijf van Nebra koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:
Titel: De hemelschijf van Nebra
Auteurs: Harald Meller & Kai Michel 
Genre: geschiedenis, archeologie
Uitgave: paperback met illustraties, 367 pagina's
Uitgever:  Uitgeverij Balans, januari 2019
ISBN: 978 94 60039 31 7
ISBN: 978 94 60039 52 2 (eBook)
NUR: 680
Oorspronkelijke titel: Die Himmelsscheibe von Nebra. Der Schlüssel zu einer untergegangen Kultur im Herzen Europas
Vertaling: Marten de Vries


Met dank aan Uitgeverij Balans voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

zaterdag 7 december 2019

Ik las: 'Uiterste dagen' geschreven door Ferdinand Lankamp



Uiterste dagen

In Uiterste dagen van Ferdinand Lankamp zijn fictie en werkelijkheid niet te onderscheiden, maar helpen elkaar een verhaal te vertellen.

Een jonge historicus komt tot de conclusie dat de universiteit geen plek voor hem is. In zijn hoofd krijgt een geschiedenis uit de familie vorm: zijn overgrootvader Edvard werd voor de keuze gesteld om al dan niet zijn land te dienen tijdens het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in Finland.
De historicus zet de gebeurtenissen op papier en bereist het gebied waar zijn familie nog altijd woont. Maar in welke mate houdt hij zich aan de historische feiten? Wat verzint hij erbij, wat is geoorloofd, wat gaat te ver – en waarom?
(bron info: Uitgeverij Atlas Contact)

Mijn mening:

Wat een bijzondere manier om terug te kijken naar het verleden! 
Door deze zoektocht gaat een wereld voor je open en lees je over het reilen en zeilen rond 1940 op het platteland van Finland. En dat is zeker niet voor iedereen die daar leeft hetzelfde. De verschillen zijn enorm vanwege de diversiteit in afkomst, gebruiken en ligging van de plaatsen waar men woont.
De landkaarten voor in het boek zijn een hulpmiddel waar je waarschijnlijk net zoals ikzelf, graag gebruik van zult maken om de reis te kunnen volgen in het verleden en het heden.

De auteur heeft een mooie schrijfstijl waardoor je geboeid blijft lezen over onder andere de beschrijving van de omgeving door de beide hoofdpersonages; het gebruik van woorden en zinsbouw verandert waardoor je meteen weet dat het iemand anders is dan het hoofdpersonage in het vorige hoofdstuk. Alleen al hierdoor reis je door de tijd.

"Lente dus. Edvard Haga kent de allereerste voorbode: de dagen die gaan lengen. Het zal niet lang meer duren tot de sneeuw op de daken van de boerderij, de stallen en de schuren, en op de takken van de bomen aan de oostkant van de weg, hoorbaar begint te schuiven, om eerst in druppels, dan in klonten naar de aarde te vallen."

"Het huwelijk tussen mijn ouders was begin 1989 al voorbij, toen mijn moeder nog zwanger van me was. Ik bleef na mijn geboorte bij haar wonen. Mijn vader zag ik niet zo heel vaak. Hij woonde in het Statenkwartier in Den Haag, waar ik af en toe in het weekend logeerde en dan op het balkonnetje achter met zeepsop bellen zat te blazen en mierzoete limonade dronk, terwijl hij tegenover me een pijp rookte."

Je leest over de Finse Edvard die weet wat zijn plichten zijn, hierbij gaat het landsbelang boven het belang van zijn gezin.
Bovendien lees je in de andere verhaallijn over een nakomeling van Edvard uit Leiden. 

De verhouding tussen deze verhaallijnen is speciaal te noemen. Het is inhoudelijk al een mooi verhaal maar wat er groeit tijdens het lezen is nog veel mooier: de jonge historicus leert over zijn voorouders en leert vooral meer over zichzelf. Hierbij schuwt hij niet om fictie te gebruiken.
Uiterste dagen is een roman die de lezer ongemerkt over zijn eigen leven na laat denken.

Deze eerste roman van Ferdinand Lankamp is een belofte voor de toekomst en ik kijk zeker uit naar een volgend werk van deze auteur. 



De auteur:

Ferdinand Lankamp (1989) groeide op in Voorschoten en studeerde geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Daarna was hij drie jaar lang redacteur bij digitaal-cultureel magazine 'De Optimist'. 
Proza van zijn hand verscheen onder andere in 'Mare', 'Kluger Hans' en 'deFusie'. De verhalen van zijn Finse grootmoeder vormden een belangrijke inspiratiebron voor zijn debuutroman 'Uiterste dagen', die 28 februari 2019 verscheen. 

Uiterste dagen koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

Boekgegevens
Titel: Uiterste dagen
Auteur: Ferdinand Lankamp
Genre: roman
Uitgave: paperback, 176 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Atlas Contact, 28 februari 2019
ISBN: 978 90 25449 16 2
ISBN: 978 90 25449 17 9 (eBook) 


Met dank aan Uitgeverij Atlas Contact voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

vrijdag 6 december 2019

Vandaag in de schijnwerpers: 'Van Anunnaki tot Illuminati', geschreven door Jaap Rameijer

Van slaaf tot slaaf


Van Anunnaki tot Illuminati

Samenvatting:

Er bestaat een alternatieve geschiedenis van het leven op deze planeet. 
Jaap Rameijer, bekend vanwege zijn onthullingen rond Rennes-le-Château en Glastonbury, schetst de lezer de geheimen van de Anunnaki en de Illuminati. 
Hij laat zien hoe onze vroege geschiedenis een slavernijverleden kende, waarbij er goud voor de goden moest worden gedolven. Het was een tijdperk van hoogwaardige technologieën, van oude goden en nieuwe goden, van hele oude beschavingen en hun imposante bouwwerken, van de kleitabletten, de bijbel en andere religieuze geschriften en van de vele rampen die de aarde troffen. 
De mensheid leeft en leefde onder geheime genootschappen met hun verborgen agenda's. Lucifer en de Satanisten deden hun opgang, evenals Ufo's, Orb's, Graancirkels en de Spirit World. Moedige schrijvers bonden de kat de bel aan en proberen de mensheid te waarschuwen, terwijl buitenaardse beschavingen ons zorgvuldig observeren.

Dit is een onthullend boek, waarbij de auteur een voorlopige synthese formuleert uit de vele onzekerheden. Een speculatief boek dus, maar in die zin een slijpsteen voor de geest en z'n tijd vooruit. Bedoeld om ons wakker te schudden en ons bewust te maken van de gevaren die de aarde bedreigen. Maar Rameijer schreef ook een boek vol hoop, met prachtige verhalen en goede adviezen. Een boek van Licht en Liefde. Waarin we tot slot wat meer zicht krijgen op het Grote Kosmische Plan, op het Kosmische Experiment waar wij nu deel van uitmaken en op de rol die wij daarin moeten spelen. 
Alles onder supervisie van de Galactische Raad.


De auteur:
Lees over Jaap Rameijer op zijn website.

Van Anunnaki tot Illuminati koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:
Titel: Van Anunnaki tot Illuminati
Auteur: Jaap Rameijer
Genre: non-fictie vrije tijd/algemeen
Uitgave: paperback met illustraties, 398 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Aspekt, september 2019
ISBN: 978 94 63387 22 4
NUR: 400


Met dank aan Uitgeverij Aspekt voor het toezenden van een exemplaar.