dinsdag 2 juli 2019

Ik las: 'ADEM III - Vuurstorm' geschreven door Nico de Braeckeleer

Het meeslepende derde deel in deze apocalyptische serie!


Vuurstorm
ADEM III

2165. Skye, Colin, River en Jazz leven in een wereld die hard is getroffen door een serie zware natuurrampen, waardoor het gewone leven op aarde is verwoest. De vier jongeren zijn op zoek naar Civitas, naar wat ze hebben gehoord de enige plek op aarde waar je nog kan leven zoals voor de klimaatverandering. 

ADEM is een apocalyptische Young Adult-serie, een coming of age-verhaal dat nog lang nazindert. Rauwe, ijzingwekkende momenten en aangrijpende, romantische scènes wisselen elkaar in ijltempo af, en ook de personages zullen je niet koud laten.

ADEM I - Tsunami


"Toen zij in 2150 werd geboren, was het door de vervuiling veel te gevaarlijk om in de zee of op heet strand te spelen. Nu, 15 jaar later, was de situatie er niet op verbeterd, ook al waren er al meer dna 35 jaar geen bedrijven, vliegtuigen of auto's meer om koolstofdioxide in de atmosfeer te pompen.
Het weer was onvoorstelbaar. Seizoenen bestonden niet meer. Koude, warme, droge en vochtige perioden wisselden elkaar in onregelmatige cyclussen af." 

ADEM II - IJS


"Haar grootste angst bij deze hachelijke onderneming was niet om  te sterven. Totaal niet. Haar grootste angst was om te falen in haar missie en de gevangengenomen jongeren van Noord-Brussel in gevaar te brengen."

(NB: Klik op de gekleurde link bij de titels hierboven en lees meer over dat deel.)

ADEM III - Vuurstorm

Skye, nog maar 15 jaar oud, is besmet door een dodelijk virus en trekt er alleen op uit om de jongeren van Noord-Brussel te bevrijden uit het kamp van de Vultures. Vastbesloten om haar tegen te houden, staken Colin, Jazz en River hun tocht naar Civitas, een plek in Afrika waar je nog kan leven zoals voor de klimaatverandering. Deze klimaatverandering noemt men: 'Black Season'.

Maar de Vultures geven zich niet zo gemakkelijk gewonnen.
Bovendien zorgt de klimaatverandering voor verraderlijke obstakels: gemuteerde diersoorten, waterhozen op zee en een verwoestende vuurstorm. En onderweg ligt er ook nog onverwacht gevaar op de loer...

Mijn mening:

Voor in het boek lees je 'Wat voorafging'. Even het geheugen opfrissen!
Het is aan te raden de eerdere delen ook te lezen, om zo meer over de achtergronden van de hoofdpersonen te leren. Je begrijpt dan ook hun beweegredenen beter. Behalve dat is het zonder meer genieten van hun avonturen in 'Tsunami' en 'IJs'.

Tijdens het lezen van de heldhaftige daden vergeet je soms dat de hoofdpersonen nog vrij jong zijn, ongeveer 15 jaar. Ze hebben de gevoelens van alle jongeren op deze leeftijd, ook Skye ervaart dat:

"Ze miste Colin. Ze verlangde naar hem op een manier zoals ze nog niet eerder naar hem had verlangd. Maar hij had duidelijk laten blijken dat hij vannacht alleen wilde zijn. Dat kon ze wel begrijpen. Maar ze wilde niet voortdurend de sterkste zijn."

Indrukwekkend om te lezen hoe ze elkaar steeds beter leren kennen en waarderen. Niet iedereen is even sterk, maar stuk voor stuk hebben ze hun eigen kwaliteiten. De een doet niet onder voor de ander.

Het verhaal zit enorm goed in elkaar, zoals je ook weer zult erkennen in 'Vuurstorm'. Kleine opmerkingen eerder in het verhaal, zorgen later voor een oplossing van een nijpend probleem.
Wat me bovendien in deze serie ADEM zo aanspreekt is dat we nog een keer met onze neus op de feiten worden gedrukt: als we niet anders met onze aarde omgaan, zou het zo maar een aarde kunnen worden zoals in deze serie. En dat is iets wat we echt niet willen!

Ik heb 'Vuurstorm' graag gelezen en kijk uit naar het vierde en laatste deel in de ADEM-serie: 
ADEM IV - Oase.De auteur:

Nico De Braeckeleer (1974) is scenarist en auteur. 
Als scenarioschrijver schreef hij al voor FC De Kampioenen, Familie, Zeppe en Zikki, Hallo K3, Rox, Jabaloe, Plop, Alexander, Prinsessia, Dobus, K3 Bengeltjes en K3 Dierenhotel. 
Hij is bekend voor zijn 'BOE!kids'-reeks op AVI-niveau en schrijft ook de verhalen van De tweeling mysteries als Nicholas Walker.

ADEM III - Vuurstorm koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens
Titel: Vuurstorm
Serie: ADEM, deel III
Auteur: Nico de Braeckeleer
Genre: Young Adult, coming of age, vanaf 14 jaar
Uitgave: hardcover, 320 pagina's
Uitgever: Baeckens Books NV, uitgegeven onder de imprint Bakermat, juni 2019
ISBN: 978 90 59246 85 0
NUR: 283

Met dank aan Baeckens Books NV voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.