maandag 15 mei 2017

'Nirwana', geschreven door Terrence LauerhohnNirwana

Boekgegevens:
Titel: Nirwana
Auteur: Terrence Lauerhohn
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 173 pagina's
Uitgever: Ambilicious, tweede druk maart 2017
ISBN: 978 94 92551 08 5
NUR: 332

Een nieuwe tijd. 
Een nieuw getto. 
Een nieuwe drug. 
Een verslaafde. 
Een vermiste dochter. 
Een vader op zoek.

Het verhaal en mijn mening:
'Nirwana' neemt je mee naar het Laatste Arrondissement, een stadsdeel van  Stad Holland waar geen belastinggeld terecht komt omdat hier geen elite woont, maar waar iedereen terecht komt die om welke reden dan ook niet meer verder kan.

Zorg dat de achterdeur op slot is en de gordijnen gesloten want het huiveren gaat beginnen zodra je begint met lezen.
'Het Laatste Arrondissement. De politici bevonden dit stadsdeel zelfs een nummer onwaardig. Het was de scherpste rand van de beschaving, glibberig, steil, vrijwel onbeschermd tegen de moordende smog van de fabrieken. Inwoners die het niet lukte om zich hier staande te houden vielen over de rand, naar de andere onderwereld.'

Dit is de plaats waar de vicieuze cirkel lijkt te zijn uitgevonden; hoeren, zowel jongens als meisjes proberen een plek te vinden tussen het geweld dat zorgvuldig in stand wordt gehouden door diegenen die het geweld omarmen. Om alles te kunnen verdragen grijpen ze naar de drug N.R. One (Nirwana), maar daar betalen ze een hoge prijs voor. Nirwana is sterk verslavend en hartstikke duur. Ze betalen met hun lichaam of hun daden. Het maakt hen niet uit, ze zijn bereid de prijs te betalen omdat er niets anders op zit. De cirkel is rond.

Terrence Lauerhohn is een meester in het beschrijven van rauwheid. Zowel in de beschrijving van de omgeving als de daden van de personages komt dit woord van pas.
De Staats Politie (Stapo) werkt samen met criminele bendes om een klein beetje overzicht te kunnen bewaren over iets waar ze eigenlijk geen grip op hebben. 
Maak kennis met Dara en Uwen, die op hun eigen manier proberen te overleven in deze uitzichtloze onderwereld. Het lijkt erop alsof ze allebei hard op weg zijn naar het eindpunt; de dump.
Gaandeweg het verhaal leert Uwen zichzelf beter kennen en beseft dat hij van Dara houdt. Zal hij haar kunnen redden van al het gruwelijks dat haar overkomt?
Simon is de vader van Dara en wil zijn weggelopen dochter vinden. Hij weet nog niet hoeveel hij op zal moeten geven.

'Nirwana' is een duistere thriller over de uitzichtloze levens van de slachtoffers van dit leven in een gruwelijke wereld. De wanhoop is goed voelbaar tijdens het lezen.
'Langzaam hief hij zijn hoofd op. De lucht boven het getto ademde wanhoop, geen vrijheid, geen ontsnapping uit de werkelijkheid van deze hel. Het maakte hem niet uit. Hij wilde stil blijven, opgaan tussen de talloze andere naamlozen, de onzichtbaren. Onvindbaar.'

Ondanks of dankzij de bloedstollende gebeurtenissen die door de directe schrijfstijl van Lauerhohn levensecht worden kun je niet ophouden met lezen. 
Dit is het vierde verhaal dat ik gelezen heb van deze auteur. Met 'Nirwana' heeft hij wederom laten zien dat het voor hem door zijn grenzeloze fantasie niet nodig is om zich vast te leggen binnen een bepaald genre. 
Een fantasie die niet beteugeld lijkt te kunnen worden en graag de ruimte heeft.

De auteur:
(foto: Ambilicious)

Terrence Lauerhohn is geboren op 31 mei 1960 en lag in een Brabantse wieg te 's Hertogenbosch.
Pas op 51 jarige leeftijd schreef hij zijn eerste roman 'Noptula' (Science-fiction), die goede reviews ontving.
Sindsdien zijn en worden een flink aantal kortverhalen van hem in genre-magazines en verhalenbundels gepubliceerd, waarvan verschillende zelfs in de USA.

Hij houdt zich het liefst niet aan een bepaald genre binnen de verbeeldingsliteratuur, zodat zijn grenzeloze fantasie alle richtingen van het onwerkelijke kan inslaan.
Het auteurschap blijkt zijn passie te zijn ontdekte hij. Een passie die blijft groeien.

Eerder las ik van Terrence Lauerhohn De negen cirkelsWegversperring en  1897.

Nirwana koopt u via uw lokale boekhandel of bij:

2 opmerkingen:

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.