zondag 6 april 2025

Ik las 'De laatste zeven' geschreven door Annerieke de Vries en was onder de indruk. Lees hier mijn recensie van deze thriller (inclusief inkijkexemplaar)

De klok tikt… Lukt het Maud de moordenaar op tijd te stoppen?


De laatste zeven 

Een nagelbijtend spannend mysterie met een eigenzinnige hoofdrolspeelster

Na de succesvolle voorgaande delen 'Sluipwesp' en 'Een duistere plek' keert Annerieke de Vries terug met 'De laatste zeven', opnieuw met de intrigerende mortuariummedewerkster Maud in de hoofdrol. En deze derde thriller in de reeks stelt zeker niet teleur. Vanaf de eerste pagina word je als lezer meegezogen in een geheimzinnig en steeds spannender wordend verhaal, waarin Maud ongewild verstrikt raakt in een complex moordonderzoek. ‘De laatste zeven’ kan zonder meer als standalone gelezen worden. 

De plot is direct pakkend: de normaal zo georganiseerde routine in het mortuarium wordt bruut verstoord wanneer Mauds baas haar onverwacht een week vrijaf geeft en haar verbiedt het mortuarium te betreden. Deze ongebruikelijke gang van zaken wekt uiteraard Mauds nieuwsgierigheid, en wanneer ze toch poolshoogte gaat nemen, stuit ze niet alleen op de aantrekkelijke rechercheur Pieter, maar ook op de onheilspellende sporen van een seriemoordenaar. Vanaf dat moment is er geen ontsnappen meer aan; Maud wordt onverbiddelijk de jacht op de moordenaar ingezogen, waarbij de slachtofferaantallen angstwekkend snel oplopen en de tijd genadeloos begint te dringen.

Wat 'De laatste zeven' van andere thrillers onderscheidt, is het personage van Maud. Ze is een heerlijk eigenzinnige en gelaagde vrouw met een verleden vol tegenslagen. Haar respectvolle omgang met de overledenen (inclusief het geven van liefkozende vogelnamen aan deze overledenen) en haar persoonlijke strijd om haar zoontje Mees terug te krijgen, maken haar tot een personage dat je als lezer direct in je hart sluit. Haar nieuwsgierigheid en vasthoudendheid, gecombineerd met haar kwetsbaarheid, zorgen voor een boeiende dynamiek in het verhaal. 

Met het glas in mijn hand blijf ik stokstijf staan. Welke vent? Is er vanochtend iemand langs gekomen, dan? Mijn hele lijf trilt. Het is heftig wat ik allemaal hoorde. Vier dode vrouwen. En als de gek het getal zeven als basis gebruikt voor zijn zieke geest, volgen er nog drie.
Zeven. Het getal beneemt me de adem. Het getal dat zo bijzonder voor mij is, wordt in het gesprek aan de andere kant van de deur besmeurd met drek.

De schrijfstijl van Annerieke de Vries is vlot en meeslepend. De auteur weet de spanning constant op te bouwen en de lezer geboeid te houden met onverwachte wendingen en een goed doordachte plot. De verschillende invalshoeken en de gedetailleerde beschrijvingen van zowel de omgeving als de emoties van de personages zorgen ervoor dat het verhaal als een film voor je ogen afspeelt. Ook de subtiele toevoegingen, zoals de chemie tussen Maud en de rechercheur en de bijzondere rol van vogels, zoals het goudhaantje en de wespendief, verrijken de leeservaring. 
De schok is groot, als haar dood gewaande echtgenoot Derek, nog in leven blijkt te zijn. 

De persoonlijke problemen van Maud, zoals haar strijd met jeugdzorg en haar pogingen om haar leven na de scheiding weer op de rails te krijgen, geven het verhaal een extra dimensie en maken haar menselijker en herkenbaarder. Haar bezoeken aan datingsites zijn een belangrijk onderdeel in dit verhaal. Niet alles is zoals het lijkt. 

In tegenstelling tot de vermoorde vrouwen weet ik precies waar deze psychopaat toe in staat is. Ik heb bovendien voordeel van de praktische informatie die ik van de rechercheurs heb gekregen. Om deze situatie aan te kunnen moet ik alles wat er gebeurt buiten mezelf plaatsen. Als ik de situatie op mezelf betrek gaat het niet goed. Het lastigste is dat ik mijn emoties moet uitschakelen.

De zoektocht naar de moordenaar is heel slim uitgewerkt en houdt je tot het einde in spanning. De Vries weet de lezer op verschillende sporen te zetten, waardoor de ontknoping verrassend en bevredigend aanvoelt. Dit benadrukt nogmaals de kracht van de manier waarop De Vries de personages tot leven weet te wekken.

Mijn conclusie is dat 'De laatste zeven' een dijk van een psychologische thriller is die je van begin tot eind in zijn greep houdt. Met een boeiende hoofdpersoon, een meeslepend plot vol spanning en onverwachte wendingen, en een vlotte schrijfstijl is dit een absolute aanrader voor liefhebbers van het genre. 
Annerieke de Vries speelt het klaar om de lezer de spanning tot op het bot te laten voelen.

Het einde van ‘De laatste zeven’ laat je dan ook reikhalzend uitzien naar een volgend deel in deze serie rond de onvergetelijke Maud, omdat het personage voor je ogen tot leven is gekomen en ze gevoelsmatig heel dicht bij je heeft kunnen komen.




De auteur

Annerieke de Vries debuteerde in 2018 bij De Crime Compagnie met de originele thriller Sluipwesp, waarin mortuariummedewerkster Maud haar opwachting maakte. In 2023 volgde Een duistere plek
Met De laatste zeven verstevigt ze haar positie in thrillerland.
Annerieke woont in Frankrijk met haar grote liefde, Wilfred.

Lees meer over Annerieke op haar auteurspagina bij De Crime Compagnie.

De laatste zeven koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens

Titel: De laatste zeven
Auteur: Annarieke de Vries
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 245 pagina’s
Uitgeverij: De Crime Compagnie, april 2025 
ISBN: 9789465170039
ISBN: 9789465170046 (eBook)
ISBN: 9789465170183 (luisterboek)
NUR: 332


Met dank aan De Crime Compagnie voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: De Crime Compagnie)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.