maandag 14 april 2025

Ik las 'Giftig geschenk' geschreven door Douwe van Domselaar. Lees hier mijn recensie (inclusief inkijkexemplaar)

 


Giftig geschenk

Geschiedenis van een familie in het koloniale Nederlands-Indië en 
hun nakomelingen in Nederland

Met 'Giftig geschenk' heeft Douwe van Domselaar een knap geconstrueerde roman afgeleverd die de lezer meeneemt op een boeiende reis door zowel de tijd als de exotische landschappen van Indonesië. Het verhaal, dat de levens van twee generaties Donkers op vernuftige wijze met elkaar verweeft, weet van begin tot eind te intrigeren.

De eerste maal dat hij hier kwam lag zevenenveertig jaar achter zich, toen de oude Latulpatty hem had verteld wat de nalatenschap van zijn ouders was. Hij was er als achtjarig jongetje zo van onder de indruk geweest dat hij er nauwelijks iets van had gehoord. Oma moest hem na afloop vertellen wat de moede man gezegd had.

De plot is intelligent opgebouwd. We volgen enerzijds Johan, een moderne antiheld die na een onverwachte erfenis zijn Amsterdamse leven achter zich moet laten voor het afgelegen Banda Neira. Anderzijds maken we kennis met zijn voorvader August, die een eeuw eerder worstelt met de leiding over een noodlijdende nootmuskaatplantage. Van Domselaar slaagt er uitstekend in om de parallelle verhaallijnen op een natuurlijke en spannende manier te verbinden. De lezer wordt voortdurend nieuwsgierig gemaakt naar de connecties tussen de twee tijdperken en de geheimen die in de familiegeschiedenis verborgen liggen. 

Voor in het boek staat een landkaart afgebeeld, waarop de ligging van de Banda Eilanden aangegeven is door middel van een prikker.
De setting van Banda Neira is levendig en sfeervol beschreven. Van Domselaar weet de tropische hitte, de geuren en kleuren van het eiland en de specifieke cultuur op overtuigende wijze tot leven te wekken. De nootmuskaatplantage 'Hoopvol' vormt niet alleen het decor, maar fungeert bijna als een personage op zichzelf, doordrenkt van geschiedenis en spanning.

De personages zijn complex en geloofwaardig. Johan is een sympathieke underdog, wiens onzekerheid en groei gedurende het verhaal goed worden uitgewerkt. August is een tragische figuur, gevangen in de omstandigheden van zijn tijd, wiens strijd om te overleven en tegenslagen te overwinnen de lezer raakt. Ook de bijfiguren, zoals de raadselachtige huishoudelijke hulp en de lokale plantagearbeiders, zijn met zorg getekend en dragen bij aan de gelaagdheid van het verhaal.

De spanning in 'Giftig geschenk' wordt geleidelijk opgebouwd. Naast de persoonlijke worstelingen van de hoofdpersonages, is er een onderliggende dreiging van geheimen, oude vetes en onbetrouwbare figuren. De vraag wie te vertrouwen is en welke verborgen agenda's er spelen, houdt de lezer in zijn greep. De ontknoping is bevredigend en weet de losse eindjes op een verrassende manier samen te brengen.

Van Domselaar hanteert een vlotte en toegankelijke schrijfstijl. Zijn beschrijvingen zijn beeldend zonder te langdradig te worden en de dialogen zijn natuurlijk. Hij weet de lezer moeiteloos mee te voeren in het verhaal, zowel in het hedendaagse Amsterdam als in het koloniale verleden van Indonesië.
Een ander pluspunt is de verklarende woordenlijst achter in het boek. 

Zijn dagen op Banda waren een opeenstapeling van ontdekkingen, openbaringen en emoties geweest. De nachtwind op zijn bezwete lijf was koel en veroorzaakte kippenvel. Vanuit de kledingkast pakte hij een jasje en deed het over zijn T-shirtje aan. Beter! Er zat iets in zijn binnenzak voelde hij. Wat kon dat nou zijn? Met zijn rechterhand diepte hij er een klein vierkant boekje uit op. Verrek!

Concluderend is 'Giftig geschenk' een boeiende en intelligente roman die een breed publiek zal aanspreken. De combinatie van een exotische setting, een meeslepende familiegeschiedenis en een goed opgebouwde spanning maakt dit boek tot een absolute aanrader. Douwe van Domselaar bewijst met dit boek opnieuw zijn talent voor het vertellen van verhalen die zowel entertainen als tot nadenken stemmen.


De auteur

Douwe van Domselaar (Monnickendam, 1968) woonachtig in de Amsterdamse Indische buurt, besloot een roman te schrijven over de periode na de afschaffing van de slavernij, waarin de plantagearbeiders nog steeds als ‘koelies’ werden bejegend en uitgebuit. Het resultaat is een spannende en prettig leesbare roman.

Douwe van Domselaar dook in zijn eigen familiegeschiedenis en ontdekte dat zijn voorouders in Nederlands-Indië eigenaar waren van een nootmuskaatplantage. Dat was voor hem een totaal nieuw gegeven. De aankoopbon voor drie jonge tot slaaf gemaakten vormde het dieptepunt van zijn zoektocht.  
 
In 2022 verscheen zijn eerste literaire werk: de tragikomische verhalenbundel Dit konijntje is koud, meneer.
Lees meer over Douwe en zijn werk op zijn auteurspagina bij Uitgeverij Mei.

Giftig geschenk koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

LET OP! Wil je een getekend exemplaar met een bepaalde boodschap of naam van een persoon erin? Zet dat in de notities bij de bestelling.

Boekgegevens

Titel: Giftig geschenk
Auteur: Douwe van Domselaar
Genre: roman
Uitgave: paperback met illustraties, 300 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Mei, februari 2025
ISBN: 9789083143781


Met dank aan Uitgeverij Mei voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Mei)

2 opmerkingen:

  1. Dank voor de prachtige recensie! Douwe van Domselaar

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Prachtig hoe alles in de verhaallijn in elkaar schuift. Vergeving met verbinding en niet vergeten in een moreel einde.

    BeantwoordenVerwijderen

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.