donderdag 16 januari 2014

Ik las: 'Wintergast' van Jet van Vuuren. Lees hier mijn recensie:
Auteur: Jet van Vuuren
Genre: literaire thriller NUR 305
Uitgave: paperback, 352 pagina's
Uitgever: Karakter Uitgevers B.V., november 2013
ISBN: 978 90 452 0434 5


Over de auteur:

Jet van Vuuren is geboeid door vrouwenverhalen en alles in haar schrijverij draait dan ook om vrouwen met een bepaalde achtergrond. Een tikkeltje verknipt, moordlustig, maar toch herkenbaar. Mannen zijn vaak hun struikelblok. Ze zijn door hen in de steek gelaten, bedrogen of op een andere manier niet goed behandeld.
Deze auteur is naast beeldend kunstenaar ook bibliothecaris. De afgelopen jaren won ze diverse verhalenwedstrijden, onder meer met een verhaal in dagblad Trouw.Eerder schreef Jet van Vuuren: 'Zomerdruk' (juli 2011), 'Bloedheet' (mei 2012), 'Zomerzin' (mei 2013) en een Margriet-uitgave 'Hittegolf' (2011).

Over het boek:

Het is bijna kerstvakantie en Bea Versluis is moe. Moe van haar werk in het onderwijs en moe van haar man. Als een aangetrouwde neef haar vraagt of ze de kerstdagen bij hem en zijn familie komt doorbrengen, aarzelt Bea geen moment. Hoewel ze tot dan toe amper contact met hen heeft gehad, pakt ze haar koffers en vertrekt ze zonder echtgenoot.

Onderweg naar de herenboerderij van de neef strandt ze echter met haar auto in een dichte sneeuwstorm. Als de neef haar daarna oppikt zal ze zonder eigen vervoer de rest van de vakantie in het huis van de onbekende familie moeten doorbrengen. Een huis dat niet alleen ver van de bewoonde wereld ligt, maar ook geheimen herbergt.
Ingesneeuwd en geïsoleerd stuit Bea op een verschrikkelijk familiegeheim dat niet voor haar bestemd is. Dan merkt ze dat haar sprookjesachtige droom van een fijne kerst in een warme familiekring uit elkaar dreigt te spatten. Niet alleen wordt haar de welverdiende rust ontnomen, maar begint het langdurige slaapgebrek ook bezit van haar te nemen. Wat is nog werkelijkheid en wat is droom?


Mijn mening:
Dit was mijn eerste kennismaking met het werk van Jet van Vuuren.
'Als een getrouwde lerares in de kerstvakantie zonder haar echtgenoot gaat logeren bij zijn familie in Groningen, wordt ze geconfronteerd met schokkende familiegeheimen.'
Deze zin is wat een tijdje terug wat mijn aandacht trok en ik was blij dat ik een exemplaar van de auteur aangeboden kreeg om te lezen.

Voorin staat een overzicht van de personages. Hier heb ik zo nu en dan naar teruggebladerd.
Hoe zat het ook al weer in elkaar?
'Wintergast' is onderverdeeld in 106 korte hoofdstukjes. Telkens vanuit een wisselend gezichtspunt, meestal van Bea, Grietje en Trijn. De hoofdstukjes vanuit het perspectief van Grietje en Trijn zijn in een ander lettertype gedrukt en bestaan uit dialogen tussen de twee zussen.

Je leest er vrij vlot doorheen, met name omdat je meer over het familiegeheim te weten wilt komen. De karakters zijn wel goed uitgewerkt vind ik. Alleen had ik vooral op het laatst mijn bedenkingen over hoe de personages zich gedroegen ten opzichte van hoe ze zich eerder in het boek gedragen hebben. Een beetje ongeloofwaardig naar mijn mening. Ook jammer dat er sprake is van een afdruk uit de jaren '50 van een polaroidcamera. Thuis heb ik dit soort afdrukken weg moeten gooien (was zelfs uit de jaren '60)
Daarom was dit gegeven voor mij ook ongeloofwaardig.
Jammer !
Na een veelbelovend begin werd het boek bovendien minder spannend dan ik graag gezien had.
Een aardig vakantieboek, met een voor mij toch nog verrassend einde.

Ik waardeer dit boek met 3/5 sterren.

4 opmerkingen:

  1. Eerlijke recensie, heel goed verwoord Mieke :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooie recensie, Mieke!
    Misschien is dit ook wel de kracht van zo'n boeken à la Vermeer, van Rijn en van Vuuren. Super hoogstaand zijn ze niet, maar wel aardig om te lezen. Even verstand op nul en lezen maar. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.