Pagina's

vrijdag 30 juni 2023

Ik las 'Isolatie' geschreven door Tamara Onos - een Renske Nijland thriller

‘Pchnął’
‘Heb je pijn? You hurt?’
‘Pchnął’


Isolatie
Reeks: Renske Nijland (2)

Arboprofessional Renske Nijland is getuige van een ernstig bedrijfsongeval in een piepschuimfabriek. Vlak voordat het slachtoffer wordt afgevoerd, fluistert hij een woord in haar oor. Een Pools woord.
Als Renske een onderzoek start, blijkt de man spoorloos verdwenen en wordt ze tegengewerkt door de directeur. De onverwachte terugkeer van haar moeder en de vondst van een lijk in het vredige Ellecom werpen een heel ander licht op het incident. 
Kan Renske meer doden voorkomen?
(bron info: achterflap)

Mijn leeservaring:

Na de spannende proloog lezen we afwisselend de twee verhaallijnen: het verhaal van Renske en het verhaal van Urszula. 
Het verhaal van Renske start in Spankeren op vrijdag 5 juli wanneer ze als arboprofessional het werk van de vader van een vriendin komt toetsten. Helaas is Jerzy (de vader) op dat moment niet aanwezig. 
Het verhaal van Urszula start in Katowice, Polen, op woensdag 3 april, eerder dat jaar wanneer ze bij de halte bij haar huis haar zoontje weer ziet na een lange dag werken. Haar zus Alina past op hem in hun ouderlijk huis terwijl Urszula aan het werk is.

Renske vertelt op kantoor over het ongeluk bij piepschuimfabriek EPS dat plaatsvond terwijl ze daar aanwezig was en over de niet vermelde afdeling in het verslag. De laatste wijziging in het verslag door Kowalski was doorgevoerd op vrijdagochtend 5 juli om negen uur. Maar op dat moment had Jerzy Kowalski al vier dagen vakantie! Jerzy is de vader van haar vriendin Sara. 
Samen met Sara en haar vriend Marcel, gaat Renske op onderzoek uit.
Ze is dol op Marcel maar ze hebben totaal andere ideeën over hun relatie; ze zijn allebei gescheiden, dus daar hoeft het niet aan te liggen. Maar het blijft moeilijk tussen hen.

Urszula komt uit een gezin wat heel wat problemen heeft gehad in het verleden en nu moet ze verder met alleen nog haar zus Alina en haar zoontje Jan. Ze besluit een tijdje naar Nederland te gaan om wat meer te kunnen verdienen zodat de school van Jan betaald kan worden en het ouderlijk huis kan worden opgeknapt. Jan blijft bij Alina in Polen.

“De donkere kelder met de gesloten deur. Haar moeder die haar daar in had geduwd nadat haar mooiste schaal op de grond was gevallen. Het was een ongeluk geweest, ze had voorzichtig gedaan, maar de schaal was toch gevallen en moeder was boos. Ze had niet naar Urszula geluisterd, haar meegetrokken naar beneden en haar in de kelder gezet. In het donker. Overal waar ze schuifelde was muur, het was koud en ze hoorde geknaag. Verstijfd had ze met haar armen om haar knieën op de grond gelegen, zo klein mogelijk, zodat de ruimte in de kelder groter zou zijn en de ratten haar niet zouden vinden. Maar ze hadden haar wel gevonden.”

Het is duidelijk dat de auteur zich goed heeft geïnformeerd over het reilen en zeilen in zo’n fabriek. Ook de beschrijving van de problemen voor huisvesting in Nederland voor buitenlandse arbeiders is een belangrijk onderdeel. Hierdoor is het behalve een spannend ook een heel actueel verhaal geworden.

De auteur maakt nergens gebruik van moeilijke woorden die te maken hebben met haar eigen werk en het werk van de hoofdpersoon.
Het is bij elk hoofdstuk meteen duidelijk over wie je aan het lezen bent. In beide verhaallijnen is de spanning goed aanwezig en de personages worden duidelijk neergezet.
De spanning is in sommige situaties zelfs beklemmend te noemen; het is zeker geen verhaal voor tere zieltjes.

Deze verhaallijnen die aan het begin niets met elkaar te maken lijken te hebben, komen steeds dichter bij elkaar om te eindigen in een knap einde wat nieuwsgierig maakt naar wat er meer op het pad van Renske komt. 
De lezers hebben een stukje meer mogen proeven...

Tamara Onos heeft met ‘Isolatie’ zichzelf overtroffen.
Ik kijk uit naar een volgend deel in deze serie met Renske Nijland in de hoofdrol.



De auteur:

Tamara Onos (1972) is arbeidshygiënist en hoger veiligheidskundige. Zij adviseert en schrijft over veilig en gezond werken. 
Haar liefde voor de pracht en problemen van arbeid deelt ze met Renske Nijland, de hoofdrolspeler uit deze serie. 
Neem een kijkje op de website van Tamara Onos.

Isolatie is het tweede deel uit de Renske Nijland-thrillerreeks. 
Het eerste deel, Onder Invloed, is uitgeroepen tot De Beste Nederlandse Vrouwenthriller van 2019. 
Het boek ontving gemiddeld vier sterren bij Hebban, bol.com en Vrouwenthrillers.nl. 

“De betrokkenheid en het plezier van Onos in haar werk spat van de pagina’s in dit vlot geschreven en originele debuut.” 
Trouw – Monique de Heer, 6 april 2019


Isolatie koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Isolatie
Reeks: Renske Nijland (2)
Auteur: Tamara Onos
Genre: thriller 
Uitgave: paperback, 240 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij LetterRijn, 15 juli 2022
ISBN: 9789493192355
ISBN: 9789493192416 (eBook)
ISBN: 9789464493887 (luisterboek)

Met bonusverhaal achter in het boek: Het Joodse Bruidje


Met dank aan Uitgeverij LetterRijn voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij LetterRijn) 

Vandaag in de schijnwerpers: 'Mijn buurvrouw is een ninja' geschreven door Najiba Abdellaoui met illustraties van Kris Lauwen

 


Mijn buurvrouw is een ninja


Wanneer Alif niet kan slapen, ziet ze haar buurvrouw midden in de nacht door de straat sluipen in een donker gewaad. 
Ze wil meteen op onderzoek uit, maar haar vrienden Nermin en Dahir denken dat ze het gewoon heeft gedroomd. Voor Alif is er echter geen twijfel mogelijk: haar buurvrouw is een NINJA!
(bron info: achterflap)

De auteur:
 
Najiba Abdellaoui schreef eerder het prentenboek Bo en Mo - verdwaald in de tijd. Ook vertaalde ze Het mooiste blauw van Ibtihaj Muhammad. Als dichter en eerste vrouwelijke winnares van het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam (2008) deelde ze haar werk op verschillende (inter)nationale podia en leert ze jong en oud tijdens haar spoken word workshops alles over de kracht van zelfexpressie.

De illustrator:

Kris Lauwen is een illustrator uit het prachtige Haarlem. Ze tekent illustraties met karakter en verbeeldt verhalen met een ziel. Haar illustraties zijn uniek, handgetekend, en bevatten een natuurlijke elegantie. Haar intrinsieke vermogen om kleur en licht toe te passen geeft haar illustraties een sfeer en diepte die tot de eindeloze verbeelding spreken.

Mijn buurvrouw is een ninja koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Mijn buurvrouw is een ninja
Auteur: Najiba Abdellaoui
Illustrator: Kris Lauwen
Genre: kinderboek 7+, met illustraties
Uitgave: hardcover, 136 pagina’s
Uitgever: ROSE Stories, juni 2023
ISBN: 9789083323817
NUR: 282


Met dank aan ROSE Stories voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: ROSE Stories)

donderdag 29 juni 2023

Ik las 'Van klein TOT GROOTS - Charles Darwin' geschreven door Maria Isabel Sánchez Vegara met illustraties door Mark Hoffmann

 De man achter de evolutietheorie



Van klein TOT GROOTS
Charles Darwin


Dit is het twaalfde deel in de (inter)nationale supersuccesvolle en kleurrijke serie Van klein TOT GROOTS, en de tweede man in deze reeks!

Charles Darwin 
(Shrewsbury, 12 februari 1809 – Downe, 19 april 1882) 

Met de serie Van klein TOT GROOTS ontdekken kinderen én volwassenen de levensverhalen van belangrijke personen uit de wereldgeschiedenis.
Elk deel laat zien hoe hun leven begon met een grote droom en leidde tot een prominente plek in de wereldgeschiedenis. Mooi voor thuis, in de klas of als cadeauboek!

Elk deel in deze serie heeft dezelfde auteur (op Rosa Parks na) en vrijwel ieder deel heeft een andere illustrator. Dat maakt dat lezers alle delen uit deze bonte reeks willen verzamelen! 

• Twaalfde deel in deze prachtserie
• Voor lezers van 6 tot 106!
• Met achterin foto’s en extra informatie over Charles Darwin

De auteur over deze serie:

“Van klein TOT GROOTS is een eerbetoon aan dromers - aan hen die een droom nastreven, hoe onmogelijk het ook leek. Vanaf dat moment was alles heel intuïtief.”

Mijn leeservaring:

Charles Darwin hield er als kleine jongen van om in zijn eentje lange wandelingen te maken en dan van alles te verzamelen. Hij was dol op de natuur en had daar veel vragen over.
Hij leefde in een tijd dat de gangbare gedachte was dat in één klap alles op aarde was gekomen en dat het zo nog was. Dus dieren, planten en mensen waren altijd al zoals ze op het moment waren dat Charles ze zag.
Hij betwijfelde dat ten zeerste…

Hij kwam uit een familie van wetenschappers en het was dus niet vreemd dat hij verder wilde leren. Hij besloot alles te gaan leren over planten, dieren en de natuur. Een leraar zag het enthousiasme van zijn student en stelde voor dat hij als onderzoeker mee zou gaan met de HMS Beagle.
Van 1831 tot 1836 maakte de Beagle een reis rond de wereld. Charles Darwin reisde mee als natuuronderzoeker. Tijdens deze reis zag hij dieren, waar hij zelfs nooit over had kunnen dromen en realiseerde zich dat de vele verschillende vinken die hij zag allemaal afstamden van dezelfde voorouder. Dat sterkte hem in de overtuiging dat elke soort zich aanpast aan de omgeving waarin hij (op)groeit. Ook de mens.

Hij schreef na 20 jaar onderzoek het inmiddels geprezen boek ‘On the Origin of Species’ (Over het ontstaan van soorten). Destijds was dat boek heel omstreden, maar tegenwoordig weten we beter.

De dappere Charles begreep als kind al dat moed nodig was om anders te denken dan de andere mensen. Dankzij hem heeft de wetenschap grote stappen gemaakt. 
Je bent nooit te klein om het verschil te maken!

Charles Darwin is een mooie aanwinst in de serie ‘Van klein TOT GROOTS’ en ik waardeer het boekje met vijf stralende sterren.




Eerder las ik uit deze serie:

Sánchez Vegara, Maria Isabel
Coco Chanel
Sánchez Vegara, Maria Isabel Anne Frank
Sánchez Vegara, Maria IsabelFrida Kahlo
Sánchez Vegara, Maria Isabel Malala Yousafzai
Sánchez Vegara, Maria Isabel Aretha Franklin
Sánchez Vegara, Maria Isabel Jane Goodall

De auteur:

Maria Isabel Sánchez Vegara werd geboren in Barcelona, Spanje.
Ze werkte meer dan vijftien jaar voor cliënten bij belangrijke reclame agentschappen.
Ze beschrijft zichzelf als: "Creator, author, writer, copywriter, creative director, creative strategist, brand positioner and dreamer." (Linkedin)

De illustrator:

Mark Hoffmann studeerde B.F.A. Illustration, Rhode Island School of Design en M.F.A. Visual Design, University of Massachusetts Dartmouth
Lees meer over hem en zijn werk op zijn website  Studio Hoffmann.

Van klein TOT GROOTS – Charles Darwin koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Charles Darwin
Serie: Van klein TOT GROOTS
Auteur: Maria Isabel Sánchez Vegara
Illustrator: Mark Hoffmann
Genre: kinderboeken, prentenboeken, vanaf 6 jaar
Uitgave: gebonden, 36 pagina’s
Uitgever: De Vier Windstreken, januari 2022
ISBN: 978 90 5116 897 6
NUR: 212, 274
Oorspronkelijke titel: Little People, BIG DREAMS – Charles Darwin
Nederlandse tekst van Antje Schoehuys-Blaak


Met dank aan De Vier Windstreken voor het toezenden van een recensie-exemplaar
(bron info: De Vier Windstreken)

dinsdag 27 juni 2023

Vandaag in de schijnwerpers 'Verzamelbundel VII - Historische Verhalen' met bijdragen van diverse auteurs

Een bundel met 10 verhalen over figuren uit de geschiedenis in een mooie combinatie van fictie en historische feiten


Verzamelbundel VII 
Historische Verhalen

Deze verhalenbundel neemt je mee op een fascinerende ontdekkingsreis door de geschiedenis, waarbij je kennismaakt met allerlei figuren uit het verleden. We bezoeken bijvoorbeeld een voormalige keizerin in Frankrijk, een sultan die zijn huis en haard moet achterlaten, een muzikaal wonder dat zijn weg nog zoekt in de wereld, een Peruaanse kloosterklerk die door zijn eigen toedoen in de hel belandt, en een vroegmoderne ballonvaarder met wel heel grote dromen.

Hoewel deze reis ons tot ver in het verleden voert, zijn de alledaagse worstelingen van de personages maar al te bekend: van verdriet tot wraak, van angst tot liefde – en alles daartussenin.
(bron info: achterflap)

De auteurs van Verzamelbundel VII zijn:

Carina Bottema, Marloes Jongewaard, Victor Lemstra, Marjet Maks, 
Paul Christiaan Smis, Danique van der Rijt-de Ridder, Key Tengeler, Sandrine van der Velde, Ayleen Anders en Martin de Brouwer.

Info over interviews met auteurs en luisterverhalen lees je hier. Naast het interview met de auteurs, leest Key Tengeler de vertellingen voor – je kunt nu dus ook genieten van Historische Verhalen als luisterverhalen.

Zowel de interviews als de luisterverhalen vind je op Spotify en Apple Podcast, maar zijn ook gewoon op deze pagina te beluisteren via de media-speler (link op de pagina)

Verzamelbundel VII - Historische Verhalen koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Verzamelbundel VII – Historische Verhalen 
Auteurs: zie hierboven
Genre: historische fictie
Uitgave: paperback, 224 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Historische Verhalen, juni 2023
ISBN: 9789083280981
NUR: 303


Met dank aan Uitgeverij Historische Verhalen voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Historische Verhalen)

Ik las 'Het hart heeft een eigen stem' geschreven door Marleen Schmitz

 Liefde op het eerste...
gehoor


Het hart heeft een eigen stem

Lex is op zijn zevende bijna volledig blind geworden na een auto-ongeluk. Nu hij 22 is, woont hij voor het eerst op zichzelf, zonder de hulp van zijn bezorgde moeder. In zijn vrije tijd luistert hij graag naar luisterboeken. De stem van voorlezer Evelien raakt hem enorm en hij zoekt contact met haar.
Maar het wordt al snel duidelijk dat Eveliens leven ook niet over rozen gaat. Ze moet een belangrijke carrièrekeuze maken, haar ex-vriend is uit de gevangenis en zoekt haar op, en ze zit met een vervelend geheim…
Kunnen Lex en Evelien elkaar vinden, of maakt de liefde niet alleen blind, maar ook doof?
(bron info: achterflap)

Mijn leeservaring:

Dit romantisch en intrigerend verhaal over onder andere Evelien en Lex, is geschreven in niet te lange hoofdstukken en wordt per hoofdstuk verteld met een ander personage in de hoofdrol. Door de korte zinnen en de realistische dialogen leest het boek heel prettig.

De hoofdpersonen worden in de eerste hoofdstukken al voorgesteld aan de lezers. De personages zijn goed uitgewerkt en het verhaal steekt geloofwaardig in elkaar. 
Moeilijkheden uit Eveliens verleden komen om de hoek kijken wanneer Lex en zijzelf steeds nader tot elkaar komen.

‘Ik verzin wel iets.’ Het klinkt stoer, alsof hij al een keigoed plan heeft. Niets is minder waar, maar hij kan niet tegen de radeloosheid in Eveliens stem. Ze probeert het te verbergen, maar hij kent de klank van haar stem intussen zo goed, dat hij elke stemmingsverandering eruit kan opmaken. En net klonk ze als een onverwachte nachtvorst op een veelbelovende lentedag.

Het leven van blinden en slechtziende mensen én de mensen in hun omgeving krijgt in dit verhaal op een mooie manier aandacht van Marleen Schmitz.
De auteur maakt in dit boek ook goed duidelijk hoe kwetsbaar de jeugd kan zijn. In het dagelijks leven denken we vaak dat we iemand zonder meer kunnen vertrouwen; soms blijkt dat achteraf geen goed idee te zijn.

‘Het hart heeft een eigen stem’ is een mooie roman over het volgen van je hart en het overwinnen van obstakels die je op je pad tegenkomt.



De auteur:

Marleen Schmitz is geboren en getogen in Limburg. Veel van haar romans spelen zich af in deze mooie provincie.
In haar romans komen personages voor levensveranderende gebeurtenissen te staan en komt het erop aan dat ze het heft in handen nemen, ook wanneer ze denken dat ze daar niet toe in staat zijn.

Neem voor meer informatie over Marleen en haar werkzaamheden ook een kijkje op haar website.

Eerder las ik van Marleen Schmitz:

Het hart heeft een eigen stem koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Het hart heeft een eigen stem
Auteur: Marleen Schmitz
Genre: roman
Uitgave: hardcover, 224 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Zomer & Keuning, mei 2022
ISBN: 9789020545739
ISBN: 9789020545746 (eBook)
NUR: 344


Met dank aan Uitgeverij Zomer & Keuning voor het toezenden van recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Zomer & Keuning)

zondag 25 juni 2023

Ik las 'Ziek zijn, een pelgrimage' geschreven door Gea Veldman-Hut

 


Ziek zijn, een pelgrimage

De achterflap

“De moeheid is er,
de droge mond is er,
ik ben kaal, ik heb maar één borst
en het leven gaat door.”

Gea Veldman-Hut was 44 jaar toen ze te horen kreeg: u hebt borstkanker. Ze neemt je mee op haar reis van ziek zijn: de diagnose, het ondergaan van de behandelingen en het proces van herstellen. Een ziekteproces dat zij en haar gezin moeten doorstaan. Onderweg ervaart ze geloof, hoop en liefde. Er komt iets op haar pad wat haar leven verrijkt: schrijven en wandelen. Ze besluit om het Jacobspad, de route Uithuizen-Hasselt, te wandelen en neemt de mensen die om haar heen staan mee op reis.

    • Beschrijft de reis van ziek zijn
    • Onderweg de behandelingen tegen kanker ondergaan
    • Schrijvend en wandelend op weg naar herstel
    • En de bestemming halen.

Mijn leeservaring

In dit boek beschrijft Gea Veldman-Hut haar verhaal: het moment waarop ze hoort dat ze borstkanker heeft, de behandeling en haar pelgrimage.
Voor degenen onder ons die ook borstkanker hebben (gehad) zal veel herkenbaar zijn, maar hou vooral voor ogen dat het háár verhaal is.
Iedereen beleeft de ontwikkelingen in het leven op zijn of haar eigen manier.

Vergeet tijdens het lezen niet dat het hier over een vrouw gaat van middelbare leeftijd, de vrouw van Alfred en de moeder van hun twee nog jonge kinderen Rick en Daniël. Ze heeft heel wat uit te leggen aan de kinderen…

“Ik ben alleen in huis. Ik schrijf in mijn dagboek. Ik leef nu een half jaar met kanker. Ik ben een half jaar onderweg met deze ziekte. Ik schrijf erover hoe ik het ervaar: ziek zijn, kracht zoeken, liefde ontvangen van mijn gezin, familie, vrienden, collega’s, kennissen en onbekenden. 
Medeleven via gebed, kaarten, mailberichten, cadeaus, bloemen en bezoekjes. Het komt zomaar op mijn weg. Al die lieve woorden en aandacht. Het is veel.”

De auteur beschrijft op haar manier hoe het ziekteproces verloopt, ook lees je op welk moment ze besloot het Jacobspad van Uithuizen naar Hasselt te gaan wandelen. 
En dat is een project om U tegen te zeggen: eerst de etappes van 10 km elk bepalen en de data waarop die wandeling plaats zal vinden. Dan vriendinnen en bekenden uitnodigen om een dag met haar mee te lopen. 

“Ik bekeek het jaar 2012 in mijn agenda en besloot op donderdag 12 april mijn eerste wandeling te plannen. Een jaar na mijn borstoperatie. En toen bedacht ik me ineens om de wandeling te doen in de periode dat ik behandeld ben geweest: van 12 april tot 11 november. Dat moet te doen zijn, dacht ik. Het zullen twintig wandelingen zijn, dus twintig reisgenoten vragen. Ik dacht na wie er met mij mee wilde wandelen.” 

Het is een zeer persoonlijk boek geworden over haar ziekte en haar pelgrimage. Het is geen boek dat je niet weg kunt leggen, maar het is wel een boek dat nieuwsgierig maakt hoe de hoofdpersoon haar pelgrimage beleefde. 
Ik geef graag 3,5 sterren.



De auteur:

Gea Veldman-Hut (1966) is geboren en opgegroeid in Heerenveen. Ze woont nu samen met haar man en twee zoons in het Groningse dorp Zevenhuizen. In haar boek 'Ziek zijn, een pelgrimage' beschrijft ze een fase uit haar leven.

Ziek zijn, een pelgrimage koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij

Boekgegevens:

Titel: Ziek zijn, een pelgrimage
Auteur: Gea Veldman-Hut
Genre: non-fictie
Uitgave: paperback, 268 pagina’s
Uitgever: Palmslag, juni 2022
ISBN: 9789493245488
NUR: 402


Met dank aan Uitgeverij Palmslag voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Palmslag)

zaterdag 24 juni 2023

Ik las 'Madelief' geschreven door Samirah de Loyer




Het is 1687. Madelief woont met haar ouders en zusje op een boerderij waarvan een  leenheer het bestuursrecht heeft.

Ze is een jonge vrouw, die weet wat ze wil en vooral ook wat ze niet wil. De grote verschillen tussen arm en rijk zijn volgens haar weerzinwekkend en haar afkeer van de adel steekt ze niet onder stoelen of banken. 

Dan komt de nog jonge leenheer David Boursse in beeld. Heer David  is op dat moment negentien jaar jong en hij bezoekt hun boerderij. Hij ziet er niet onaardig uit en is vriendelijk tegen iedereen. Dat is vrij uitzonderlijk, maar haar verontwaardiging is groot als ze er achter komt dat ze uitgehuwelijkt is aan deze landheer. 

Met moeite blijft ze beleefd tegen Heer David. Haar ouders lijken haar niet te begrijpen en wanneer haar vader komt te overlijden, kan ze op zijn steun ook niet meer rekenen.

“Een diepe zucht verliet mijn lichaam. Mijn gevoelens liet ik de vrije loop. Ik wist wat mijn vader gewild zou hebben. Ik wist dat ik het moest doen.”

Zal het Madelief lukken om haar gedachten te ordenen, of sluit ze de kans op een gelukkig leven helemaal uit? 

Een mooie boodschap in dit verhaal is dat wanneer niet alles precies gaat zoals je het verwacht, je niet meteen alles op moet geven en dat je daardoor je huwelijk laat stranden.
Lees dat verder in ‘Madelief’; een roman met pagina’s die soms stijf staan van spanning. Het is jammer dat op het einde niet alle vragen beantwoord worden. Ondanks de taalfoutjes heb ik ‘Madelief’ graag gelezen. 



De auteur:

Samirah de Loyer (2021) is geboren te Veghel. 

Ze is altijd al geïnteresseerd geweest in verhalen en boeken. Ze kwam er al snel achter dat schrijven haar passie is en dat het haar droom is om schrijfster te worden. Deze droom heeft ze altijd nagestreefd. Hierin werd ze ook gesteund door haar naasten. Ze ging steeds meer experimenteren in haar schrijven om zich zo verder te ontwikkelen.

Eerder las ik las van Samirah: De Levensroos

Madelief koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:
bol.com
Bruna.nl
BookSpot
Libris
Standaard Boekhandel

Boekgegevens:

Titel: Madelief
Auteur: Samirah de Loyer
Genre: fictie 15+, historische roman
Uitgave: paperback, 133 pagina’s
Uitgever: Ambilicious, oktober 2021
ISBN: 9789493210967
NUR: 285


Met dank aan de auteur voor het toezenden van een recensie-exemplaar
(bron info: Ambilicious)

donderdag 22 juni 2023

Ik las 'Alles wat je liefhebt wordt mooi' geschreven door Babs Gons

 


Alles wat je liefhebt wordt mooi

De achterflap

De teksten van Babs Gons leven en bewegen: gedichten monden uit in columns, een verhaal leest als een vers, continu vloeien vorm en inhoud in elkaar over. 
Telkens weer blijkt Babs met haar warme observaties lezers te raken, of ze nu spreekt over de coronacrisis, over de stad, het (stief)ouderschap, over de schoonheid van het woord ‘veerkracht’, over zomerlichamen (of juist niet), over gastvrijheid, harten die breken en/of helen, over bijzondere ontmoetingen, zomaar op straat – het is Babs’ zachte, verbindende blik die zoveel lezers aanspreekt. 
Tijd om haar observaties te verzamelen in een boek dat, wat er ook in de wereld speelt, leest als een geruststelling.

Mijn leeservaring

Voor in het boek lees je een paar regels uit het gedicht ‘The More Loving One’ van W.H. Auden. Wystan Hugh Auden (York, 21 februari 1907 – Wenen, 29 september 1973) was een Brits-Amerikaans dichter, essayist en literatuurcriticus.

"If equal affection cannot be,
Let the more loving one be me."

Het zijn woorden om te onthouden. Het is hoe je overal naar kijkt en hoe je handelt; dat kan het hele verschil maken.

Deze bundel is samengesteld uit columns die eerder gepubliceerd zijn in Het Parool
'Verwondering' verscheen eerder op Nite.nl.
Zelf ben ik dol op columns; de auteurs hiervan zijn mensen die het lef hebben om te verwoorden waar het op staat. Ze gaan op een heel persoonlijke manier om met politieke en maatschappelijke thema’s, soms zelfs iets waar je zélf op dat moment over nadenkt.
Ik ben onder de indruk van de hier gepresenteerde columns en de grote variatie in thema’s.

Uit 'Sorry voor de wereld':

“Die avond zie ik een prachtig geschoten documentaire over het leven in de oceaan. Een orka zwemt in het helblauwe water met een jong in haar armen. De voice-over vermeldt dat het kindje al een paar dagen dood is, de orka kan het niet loslaten.
Mijn hart breekt in duizend stukjes. We hebben haar kind vermoord met ons plastic. Hoe maken we dat ooit weer goed?”

‘Alles wat je liefhebt wordt mooi’ lezen is telkens weer een feest van herkenning; het geeft vreugde om iets te lezen waar je zelf misschien een beetje mee zit. De auteur weet door gevoelens van compassie op te wekken je achter achter te laten met je eigen herinneringen. Ik ga voor mijzelf ook een ‘Atlas van het verleden’ maken. Dat is een van mijn ‘Goede nanemens’.

De laatste column heeft als titel: ‘Rouwen’.
Het gedicht van Edward van de Vendel ‘Wat je moet doen als je moeder huilt’, dat aangehaald wordt door Babs Gons is hier heel goed gekozen.

‘Alles wat je liefhebt wordt mooi’ is een bundel om telkens weer een of meer bladzijden uit te lezen. De onderwerpen waar Bab Gons ons hier mee verrast, zijn menigmaal onderdeel van ons leven.
Haar woorden werken als een warme omarming en je weet: ‘het is goed’.



De auteur:

Babs Gons (1971) is dé koningin van spoken word. Ze is schrijver, performer, 'Het Parool'-columnist, theatermaker, host en docent. Een selectie van haar eigen teksten verscheen eerder onder de titel 'Hoe kan het toch?' 
In 2018 ontving ze de Black Achievement Award in de categorie Kunst en Cultuur voor haar jarenlange werk binnen de culturele sector. Haar boek 'HARDOP' kwam uit in 2019, waarin zij achttien toonaangevende performers uit de spoken word-scene voor het voetlicht brengt. 
In april 2021 is haar dichtbundel 'Doe het toch maar' verschenen die vervolgens werd genomineerd voor de Herman de Coninckprijs. 
In juni 2022 verscheen 'Alles wat je liefhebt wordt mooi'.

Babs Gons is vanaf september 2023 twee jaar lang Dichter des Vaderlands. Zij volgt in die functie Lieke Marsman op, wier termijn eind januari eindigde. Babs Gons (1971) werd tot Dichter des Vaderlands benoemd op voordracht van een comité van dichters en poëziekenners. Zij zal, in het ambt van Dichter des Vaderlands, optreden als ambassadeur voor de poëzie, onder andere door te dichten bij landelijke (nieuws)gebeurtenissen.

Neem voor meer informatie over Babs Gons, haar agenda en impressies van haar werk een kijkje op haar website.

Alles wat je liefhebt wordt mooi koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Alles wat je liefhebt wordt mooi 
Auteur: Babs Gons
Genre: literaire fictie
Uitgave: paperback met flappen, 160 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Atlas Contact, juni 2022
ISBN: 9789025470623
NUR: 300


Met dank aan Uitgeverij Atlas Contact voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Atlas Contact)

Vandaag in de schijnwerpers 'Bosgevoel' geschreven door Herman Vuijsje

 Een ontdekkingsreis door het diepe woud van Nederland


Bosgevoel

Bos in Nederland? Hing er altijd een beetje bij. Wel mooi en zo, maar niet echt van betekenis. Gebeuren deed het in de polder, aan de rivieren en op zee. Het bos was die wereld van bescheiden burgermansgenoegens, van pannenkoeken en ANWB-paddenstoelen. 
Voor het peilloos diepe woud, voor de herinnering aan de gelukzalige huiver van sprookjesland, moet je de grens over. 

Of... toch niet? Kun je dat gevoel ook bij ons ervaren? 
Dagenlang door de wouden trekken in Nederland, kán dat? En wat zie, hoor en voel je dan? Schemerende duisternis, flakkerend licht, beklemmende eenzaamheid, nevelbanken, lokkende tonen, dreigend grommen? Of toch vooral de kale routine van rechthoekig afgepaste bospercelen, met stammen gehoorzaam op een rij? 

Ik neem de proef op de som en ga op ontdekkingstocht. Het Gooi door, de Utrechtse Heuvelrug af, en weer omhoog de Veluwe op, tot ik het bos weer uitkom in Hattem bij de IJssel. 
Een kleine twee weken ondergedompeld in het Nederwoud op zoek naar het echte bosgevoel... kijken hoe ver ik kom.


“In de namiddag, als ik al dicht bij Lage Vuursche ben, zie ik hoe zonlicht neerdwarrelt op de bosbodem en in vlokken uiteenspat. De bladeren glinsteren nog één keer op en vormen achter de stammen een fijne groene nevel. Daar in de verte wenken licht, een diffuus optimisme en een onbestemd verlangen.”

De auteur:

Herman Vuijsje (1946) is een onafhankelijk journalist, schrijver en socioloog. De meeste van zijn publicaties gaan over verandering in Nederland. Veranderingen op sociaal, moreel, religieus en politiek gebied, maar ook veranderingen in landschap en ruimtelijk beleid. Hij schreef een dertigtal boeken.

Eerdere wandel- en reisboeken waren: Op weg naar Vladivostok – achter Russische façades (de weerslag van een twee maanden durende reis door Rusland), Schuifgroen (een verkenning te voet van de ‘groene grens’ van Amsterdam) en Een grens van steen, op avontuur langs de Muur van Hadrianus (het verslag van een wandeltocht langs de unieke Romeinse grensversterking tussen Engeland en Schotland).
In 1989 liep hij van Santiago naar Amsterdam. Daarover schreef hij de evergreen Pelgrim zonder God.

Bij Uitgeverij Elmar verscheen eerder zijn boek Strandlopers, het verslag van een wandeltocht langs de hele Nederlandse kust samen met schilder Jan Groenhart. 
Nu heeft hij de bossen in Nederland doorkruist op zoek naar het oergevoel.

Herman Vuijsje is medewerker van NRC Handelsblad en De Groene Amsterdammer.

Bosgevoel koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Bosgevoel
Auteur: Herman Vuijsje
Genre: wandelgids
Uitgave: paperback, geïllustreerd, 144 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Elmar, mei 2023
ISBN: 9789038928821
NUR: 502
Met dank aan Uitgeverij Elmar voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Elmar)