maandag 7 februari 2022

Ik las: 'Van klein TOT GROOTS - Jane Goodall' geschreven door María Isabel Sánchez Vegara met illustraties door Beatrice Cerocchi

 Duik met Jane de wildernis in!


Van klein TOT GROOTS – Jane Goodall

Dit boek is onderdeel van de serie ‘Van klein TOT GROOTS’, waarmee kinderen én volwassenen de levensverhalen ontdekken van belangrijke personen uit de wereld van muziek, wetenschap, sport, literatuur, kunst en filosofie. Bijzondere en inspirerende mensen zoals Jane Goodall, van wie we veel kunnen leren. 
Elk deel laat zien hoe hun leven begon met een grote droom en leidde tot een prominente plek in de wereldgeschiedenis.

Jane Goodall
(Londen, 3 april 1934)
Toen Jane klein was kreeg ze van haar vader een chimpanseeknuffel die ze Jubilee noemde. Daarmee begon haar levenslange liefde voor dieren. Zodra Jane de kans kreeg, ging ze dieren in het wild bestuderen. Ze leefde samen met chimpansees in de jungle en werd beroemd als vernieuwer op het gebied van wetenschappelijk onderzoek. Tegenwoordig overtuigt Jane iedereen die het maar wil horen van het belang van dierenrechten.

Thema’s: sterke vrouw, geschiedenis, natuur, dieren, biografie

Mijn mening:

Mooi om te zien dat het op jonge leeftijd door iemand voorgelezen worden zo’n impact kan hebben op je verdere leven. 
Kleine Jane kreeg een knuffel van haar vader; het was een dier dat ook te maken had met het verhaal dat door haar moeder voorgelezen werd. 
Haar liefde voor wilde dieren was geboren!

Helaas had ze geen geld om naar de universiteit te gaan om wilde dieren te bestuderen. Maar geen probleem voor Jane: ze spaarde elke cent totdat ze geld genoeg had om per boot naar Kenia te reizen. Haar moeder had haar altijd op het hart gedrukt nooit op te geven en haar droom te volgen.
Het begin was gemaakt voor Jane, want in Kenia leert ze iemand kennen die (zo voelde het) op haar gewacht had om chimpansees in het wild te bestuderen in Tanzania. En ze vertrok… 
Weer een stap dichterbij haar droom!

In Tanzania moet ze heel veel geduld hebben; ze ziet geen chimpansees maar voelt dat ze in de gaten gehouden wordt. 

“Al snel zag Jane dat er aardige en rustige chimpansees in de groep zaten, maar ook een paar bullebakken. Ze leken eigenlijk heel erg op mensen.”

Uiteindelijk mocht Jane door haar ongelooflijke werk in Afrika bij de Universiteit van Cambridge komen afstuderen in het gedrag van dieren; maar daar hield het niet op voor deze vrouw. 
De regenwouden verdwenen overal!
Ze wilde álle dieren beschermen en wierp zich op als voorvechtster voor het behoud van de natuur en alle dieren die erin leven.

De boodschap van Jane Goodall is: behandel de dieren met respect en leef net zoals chimpansees dat doen, in harmonie met de natuur. Als zij het kunnen, kunnen wij het ook.

Dit verhaal over Jane Goodall is met recht opgenomen in deze serie met verhalen over ongelooflijke vrouwen, sterk en gepassioneerd, die in staat waren om hun dromen waar te maken.

Ook deze keer zal het lezen van ‘Van klein TOT GROOTS’ nu met als onderwerp 'Jane Goodall' een verrijking zijn voor de lezer.
Ik heb het boek graag gelezen en genoot van de mooie illustraties van Beatrice Cerocchi; ze vervolmaken het verhaal.

De auteur:

María Isabel Sánchez Vegara werd geboren in Barcelona, Spanje.
Ze werkte meer dan vijftien jaar voor cliënten bij belangrijke reclame agentschappen.
Ze beschrijft zichzelf als: "Creator, author, writer, copywriter, creative director, creative strategist, brand positioner and dreamer." (Linkedin)

Een paar vragen die Jackie Hong, Staff Reporter bij The Star naar aanleiding van deze serie Van klein TOT GROOTS per e-mail aan María Isabel Sánchez Vegara stelde:

Waarom heb je ervoor gekozen om de serie Van klein TOT GROOTS op vrouwen te richten?

Het idee kwam naar voren toen mijn tweelingnichten werden geboren. Ik was op zoek naar boeken om ze te verwelkomen in deze wereld. Ik was verrast dat er nog steeds zoveel verhalen waren die gingen over dames die zaten te wachten op een prins om hen te komen redden. 
Ik wist dat de geschiedenis vol staat met verhalen over ongelooflijke vrouwen, sterk en gepassioneerd, die in staat waren om hun dromen waar te maken. En dat waren de verhalen die ik mijn nichtjes over wilde vertellen.

Hoe kies je over welke vrouwen je schrijft?

Van klein TOT GROOTS is een eerbetoon aan dromers - aan hen die een droom nastreven, hoe onmogelijk het ook leek. Vanaf dat moment was alles heel intuïtief. Ik zoek geen vrouwen die simpelweg de top hebben bereikt in hun carrière als ontwerpers, schilders, vliegeniers, schrijvers, onderzoekers of zangers. Ik zoek ook naar authentieke en unieke vrouwen met een geweldige persoonlijkheid.

Lees HIER het volledige e-mail interview.

De illustrator:

Beatrice Cerocchi stelt zich voor op haar website.

'Ciao!
I am Beatrice, illustrator and architect based in Rome.
If you want to get in touch with me please contact me at beatrice.cerocchi@gmail.com

Awards:
2021 Bologna Children's Book Fair, finalist illustrator
2020 5th BIBF Ananas International Illustration Exhibition, selected illustrator
2019 Golden Pinwheel Young Illustrators Competition, selected illustrator
2018 Tapirulan, selected illustrator
2018 Bologna Children's Book Fair, winning illustrator
2017 AOI, World Illustration Awards, selected illustrator'

Eerder las ik van María Isabel Sánchez Vegara:

Van klein TOT GROOTS - Jane Goodall koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Jane Goodall
Serie: Van klein TOT GROOTS
Auteur: María Isabel Sánchez Vegara
Illustrator: Beatrice Cerocchi
Genre: kinderboeken, prentenboeken, vanaf 6 jaar
Uitgave: gebonden, 36 pagina’s
Uitgever: De Vier Windstreken, januari 2022
ISBN: 9789051168921
NUR: 212, 274
Oorspronkelijke titel: Pequeña & Grande: Jane Goodall
Nederlandse tekst van Antje Schoehuys-Blaak


Met dank aan De Vier Windstreken voor het toezenden van een recensie-exemplaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.