woensdag 29 juli 2015

Ik las: 'Zand en zilver' van Marleen Schmitz


Zand en zilver

Tennisster Monica is al jaren bezig met de moeizame oversteek naar het profcircuit en zet daar alles voor opzij. Ze raakt bevriend met Joost en Niels, twee fanatieke hardlopers en ze trainen samen. Maar dan gebeurt er iets vreselijks, dat heel haar verdere leven zal bepalen.

Het verhaal is geschreven in niet te lange hoofdstukken en wordt per hoofdstuk verteld door een ander persoon; de hoofdpersonen wisselen elkaar hier af. Mede door de korte zinnen, leest het boek heel prettig.
Marleen Schmitz weet heel duidelijk de gevoelswereld van jongeren neer te zetten in deze roman; jongeren die zichzelf al volwassen vinden, maar nog niet helemaal klaar zijn met het afsluiten van hun jeugd. Zoals ook Monica, vijfentwintig jaar oud en tweelingzus van Rick die altijd alles voor haar regelt:

'Tegenwoordig is hij soms coach en soms manager. En soms is hij niks, denkt ze wrevelig. De laatste tijd is hij steeds vaker niks. Ze kan natuurlijk best haar eigen zaakjes regelen. Maar de tijd die dat kost steekt ze liever in haar training.'

Sandy (Rens) is een carver en maker van zandsculpturen en woont samen met zijn moeder in Spanje. Ze is ongeneeslijk ziek en wil in tegenstelling tot wat ze altijd over de familie van zijn vader heeft verteld, dat Sandy zijn vader op gaat zoeken in Valkenburg. Ze is bang dat hij te weinig familie om zich heeft wanneer ze eenmaal overleden is. En dat gaat toch nog sneller dan hij verwacht heeft;

'Toen hij terugkwam met de wijn, lag ze op bed met gebroken ogen naar de hemel te staren. Hij ging naast haar zitten, schonk twee glazen vol en praatte anderhalf uur aan een stuk tegen haar. Hij mopperde op haar omdat ze hem in de steek liet, bedankte haar dat ze zo'n goede moeder was geweest en vroeg haar hoe het nou verder met hem moest. Afwisselend dronk hij het ene en het andere glas leeg en uiteindelijk besefte hij dat ze hem gewoon had weggestuurd om er in haar eentje tussenuit te glippen.'

Wanneer Sandy in Valkenburg is, komt hij achter een groot geheim dat zijn oma altijd bewaard heeft. Niemand in zijn familie weet hier van. Hij neemt een besluit; ook hij zal oma's geheim bewaren.
Ook de titel van het boek wordt hier duidelijk; 'Zand en zilver'.

'Gebruik je talenten. Haal eruit wat erin zit.'
Een prachtig verhaal over beslissingen nemen, volwassen worden en verder gaan met het leven.
De personages zijn goed uitgewerkt en het verhaal steekt geloofwaardig in elkaar. Ik heb deze roman van Marleen graag gelezen. Een heerlijke familieroman.

Over de auteur: Marleen Schmitz is geboren en opgegroeid in een Limburgs dorp. Na de middelbare school kwam ze terecht in de bibliotheekwereld. Boeken speelden en spelen nog altijd een grote rol in haar leven. Lezen is, naast sporten en reizen, een van haar grootste hobby’s.

Ze is pas op latere leeftijd zelf met schrijven begonnen, na het volgen van diverse cursussen en workshops. Tegenwoordig brengt ze heel veel tijd schrijvend door. Ze schrijft voor zowel kinderen als volwassenen en is bijzonder geboeid door wat er in mensen omgaat.
Lees hier meer over haar.


Bestel dit boek via uw lokale boekhandel of via:
Zomer & Keuning
bol.com
Bruna.nl
Ako.nl

Boekgegevens:
Titel: Zand en zilver
Auteur: Marleen Schmitz
Genre: roman
Uitgave: hardcover, 224 pagina's
Uitgever: Omniboek – Uitgeverij Zomer & Keuning, juni 2015
ISBN: 978 94 01904 80 3
Ook al e-book verkrijgbaar
NUR 344

2 opmerkingen:

  1. Bedankt Mieke Schepens, niet alleen voor het mooie rapportcijfer voor Zand en zilver, maar ook voor het zorgvuldig lezen. De goed gekozen geciteerde stukjes geven een beeld van de hoofdpersonen, maar ook van mijn schrijfstijl en toch verklappen ze niet teveel.
    Ik denk dat men na het lezen van deze recensie wel weet of het boek zal aanspreken of niet. Ik hoop natuurlijk het laatste.

    BeantwoordenVerwijderen

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.