donderdag 22 juli 2021

Ik las 'Van klein tot groots – Malala Yousafzai' geschreven door Maria Isabel Sánchez Vegara en illustraties door Manal Mirza

 Het aangrijpende verhaal van Malala Yousafzai


Van klein tot groots – Malala Yousafzai 


Dit boek is onderdeel van de serie 'Van klein tot groots', waarmee kinderen én volwassenen de levensverhalen ontdekken van belangrijke vrouwen uit de wereldgeschiedenis. Elk deel laat zien hoe een klein meisje met een grote droom opgroeide tot een sterke vrouw met grootse ideeën.

(Mingora, 12 juli 1997)
Malala Yousafzai werd geboren in Mingora, een stad in het noordwesten van Pakistan. Haar vader wilde dat zijn dochter dezelfde kansen zou krijgen als jongens. Malala genoot erg van school, totdat er een verschrikkelijk regime, de taliban, aan de macht kwam en meisjes niet meer naar school mochten. Malala was het daar niet mee eens en liet dat ook weten, waarna de taliban probeerden haar met geweld tot zwijgen te brengen. Maar dat hield Malala niet tegen. Ze werd een voorvechtster van onderwijs voor meisjes en won als jongste vrouw ooit de Nobelprijs voor de Vrede.

Mijn mening:

Terwijl je door het boek bladert, de prachtige tekeningen bewondert en leest wat geschreven staat, voel je hoe aanstekelijk het enthousiasme van Malala werkt. 

Niet bij de pakken neerzitten is hier de boodschap. 
Wie niet bij de pakken neerzit, laat zich niet ontmoedigen, ook niet als hij of zij tegenslag heeft. Men zet door en laat de zaken dus niet zomaar op hun beloop.
Samenwerken en bereid zijn om je kennis uit te dragen is belangrijk voor Malala en haar vriendinnen, maar niet alleen voor hen: het is belangrijk voor iedereen!

“De taliban hadden dan misschien bommen en geweren, maar Malala en haar vriendinnen hadden pennen en boeken om terug te vechten.”

De woorden 'De pen is machtiger dan het zwaard' werden voor het eerst geschreven door de Britse romancier en toneelschrijver Edward Bulwer-Lytton in 1839, in zijn toneelstuk Richelieu.
Deze woorden zijn hier zeker van toepassing.

‘Van klein tot groots: Malala Yousafzai’ is een verhaal om samen met je kind(eren) van te genieten. De weelderige illustraties van Manal Mirza versterken het verhaal op een bekoorlijke wijze.

Ik heb enorm genoten van dit deel over 'Malala Yousafzai' in de serie 'Van klein tot groots'.
De auteur laat Malala hier zien als de unieke, sterke vrouw die ze is.

NB Ze is tot nu toe de enige hoofdpersoon uit deze serie die nog in leven is.


De auteur:

María Isabel Sánchez Vegara werd geboren in Barcelona, Spanje.
Ze werkte meer dan vijftien jaar voor cliënten bij belangrijke reclame agentschappen.
Ze beschrijft zichzelf als: "Creator, author, writer, copywriter, creative director, creative strategist, brand positioner and dreamer." (Linkedin)

Een paar vragen die Jackie Hong, Staff Reporter bij The Star naar aanleiding van deze serie Van klein tot groots per e-mail aan María Isabel Sánchez Vegara stelde:

Waarom heb je ervoor gekozen om de serie Van klein tot groots op vrouwen te richten?

Het idee kwam naar voren toen mijn tweelingnichten werden geboren. Ik was op zoek naar boeken om ze te verwelkomen in deze wereld. Ik was verrast dat er nog steeds zoveel verhalen waren die gingen over dames die zaten te wachten op een prins om hen te komen redden. 
Ik wist dat de geschiedenis vol staat met verhalen over ongelooflijke vrouwen, sterk en gepassioneerd, die in staat waren om hun dromen waar te maken. En dat waren de verhalen die ik mijn nichtjes over wilde vertellen.

Hoe kies je over welke vrouwen je schrijft?

Van klein tot groots is een eerbetoon aan dromers - aan hen die een droom nastreven, hoe onmogelijk het ook leek. Vanaf dat moment was alles heel intuïtief. Ik zoek geen vrouwen die simpelweg de top hebben bereikt in hun carrière als ontwerpers, schilders, vliegeniers, schrijvers, onderzoekers of zangers. Ik zoek ook naar authentieke en unieke vrouwen met een geweldige persoonlijkheid.

Lees HIER het volledige e-mail interview.

De illustrator:

Manal Mirza is een ontwerper en illustrator, ze woont in Chicago, Illinois. 
Als jonge moslim-Amerikaans-Pakistaanse vrouw benadrukken haar illustraties de verschillende identiteiten waarmee ze dagelijks jongleert. 
Ze wil hierdoor vrouwen over de hele wereld mondiger maken. 
In haar illustraties wil ze door middel van positiviteit haar publiek persoonlijk raken.

Eerder las ik van deze auteur uit de serie Van klein tot groots:

Van klein tot groots – Malala Yousafzai koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens: 

Titel: Van klein tot groots – Malala Yousafzai
Auteur: Maria Isabel Sánchez Vegara
Illustraties: Manal Mirza
Genre: prentenboek vanaf 6 jaar, informatieve kinderboeken
Uitgave: hardcover, 36 pagina’s
Uitgever: De Vier Windstreken, juni 2021
ISBN: 9789051168594
NUR: 212, 274
Oorspronkelijke titel: Pequeña y Grande Malala Yousafzai
Vertaald door: Antje Schoehuys-Blaak


Met dank aan De Vier Windstreken voor het het toezenden van een recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.