vrijdag 19 november 2021

Ik las uit de serie 'Van klein TOT GROOTS' een eerbetoon aan Aretha Franklin, geschreven door Maria Isabel Sánchez Vegara.

 


Van klein TOT GROOTS: Aretha Franklin

Zingend het najaar in met Aretha Franklin!

Dit boek is onderdeel van de serie ‘Van klein TOT GROOTS’, waarmee kinderen én volwassenen de levensverhalen ontdekken van belangrijke personen uit de wereld van muziek, wetenschap, sport, literatuur, kunst en filosofie. Bijzondere en inspirerende mensen zoals Aretha Franklin, van wie we veel kunnen leren. Elk deel laat zien hoe hun leven begon met een grote droom en leidde tot een prominente plek in de wereldgeschiedenis.

Aretha Franklin
(Memphis, 25 maart 1942 – Detroit, 16 augustus 2018)

Aretha Franklin groeide op in een muzikale familie en zong met hart en ziel in het gospelkoor van haar vader. Ze nam dat gevoel mee naar haar eigen muziek en creëerde enkele van de meest geliefde liedjes uit de geschiedenis. Ook speelde ze een grote rol bij de strijd voor gelijke rechten voor zwarte en witte mensen. Ze was de grootste soulzangeres die we ooit hebben gekend en wereldwijd wordt zij gezien als hét symbool van respect.
(bron info: achterflap)Mijn mening:

Dit eerbetoon aan Aretha Franklin springt er uit voor mij.
Aretha groeide op in een muzikaal gezin en leerde zelfs piano spelen door alleen maar naar anderen te luisteren.
Als klein meisje was Aretha Franklin al groots: ze wist de harten te raken van mensen die naar haar zang luisterden. Niet alleen in de baptistenkerk waar haar vader dominee was, was ze geliefd maar ook door  platenmaatschappijen werd ze op handen gedragen.

Ze kreeg haar bijnaam ‘The Queen of Soul’ omdat ze zo beroemd was geworden en tevens als een rolmodel voor de Afro-Amerikaanse gemeenschap werd gezien. Haar oproep tot gelijkheid en respect voor Afro-Amerikaanse vrouwen klonk door in het lied ‘Respect’ dat geschreven werd door Otis Redding.

Later schreef ze zelf ook liedjes die ze zelf produceerde. Ze was pianiste, songwriter en niet te vergeten: zangeres.
De genres waarin ze zong waren divers: r&b, gospel, soul en door het Amerikaanse muziektijdschrift Rolling Stone werd ze uitgeroepen tot beste zanger(es) aller tijden.

Waarin een klein meisje groot kan zijn!
De illustraties door Amy Blackwell zijn een prachtige aanvulling op het verhaal.
Het is genieten tot en met de laatste bladzijden.


De auteur:

María Isabel Sánchez Vegara werd geboren in Barcelona, Spanje.
Ze werkte meer dan vijftien jaar voor cliënten bij belangrijke reclame agentschappen.
Ze beschrijft zichzelf als: "Creator, author, writer, copywriter, creative director, creative strategist, brand positioner and dreamer." (Linkedin)

Een paar vragen die Jackie Hong, Staff Reporter bij The Star naar aanleiding van deze serie Van klein tot groots per e-mail aan María Isabel Sánchez Vegara stelde:

Waarom heb je ervoor gekozen om de serie Van klein TOT GROOTS op vrouwen te richten?

Het idee kwam naar voren toen mijn tweelingnichten werden geboren. Ik was op zoek naar boeken om ze te verwelkomen in deze wereld. Ik was verrast dat er nog steeds zoveel verhalen waren die gingen over dames die zaten te wachten op een prins om hen te komen redden. 
Ik wist dat de geschiedenis vol staat met verhalen over ongelooflijke vrouwen, sterk en gepassioneerd, die in staat waren om hun dromen waar te maken. En dat waren de verhalen die ik mijn nichtjes over wilde vertellen.

Hoe kies je over welke vrouwen je schrijft?

Van klein TOT GROOTS is een eerbetoon aan dromers - aan hen die een droom nastreven, hoe onmogelijk het ook leek. Vanaf dat moment was alles heel intuïtief. Ik zoek geen vrouwen die simpelweg de top hebben bereikt in hun carrière als ontwerpers, schilders, vliegeniers, schrijvers, onderzoekers of zangers. Ik zoek ook naar authentieke en unieke vrouwen met een geweldige persoonlijkheid.

Lees HIER het volledige e-mail interview.

De illustrator: 

Neem een kijkje op de mooie website van Amy Blackwell.

Eerder las ik uit de serie ‘Van klein TOT GROOTS’ van Maria Isabel Sánchez Vegara over:

Van klein TOT GROOTS - Aretha Franklin koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Aretha Franklin
Serie: Van klein TOT GROOTS
Auteur: Maria Isabel Sánchez Vegara
Illustrator: Amy Blackwell
Genre: kinderboeken vanaf 6 jaar
Uitgave: hardcover met illustraties, 36 pagina's
Uitgever: De Vier Windstreken, september 2021
Oorspronkelijke titel: Little People, BIG DREAMS Aretha Franklin
Vertaald door: Antje Schoehuys-Blaak
ISBN: 9789051168761
NUR: 212, 274

Thema’s: sterke vrouw, geschiedenis,
biografie, muziek


Met dank aan De Vier Windstreken voor het toezenden van een exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.