Pagina's

zaterdag 30 maart 2024

Ik las: 'Hoe vermoord ik mijn familie?' geschreven door Bella Mackie

Je familie heb je niet voor het kiezen, maar je kunt ze wel vermoorden


Hoe vermoord ik mijn familie

Wanneer Grace Bernard ontdekt dat haar afwezige miljonairsvader de smeekbeden van haar stervende moeder heeft afgewezen, zweert ze wraak door elk lid van zijn familie te vermoorden.

Ik heb meerdere mensen vermoord (sommige op gruwelijke wijze, andere heel koelbloedig) en toch zit ik nu in de gevangenis voor een moord die ik níét heb gepleegd. Als ik bedenk wat ik écht heb gedaan, vind ik het stiekem jammer dat niemand ooit zal weten wat voor complexe klussen het waren. Ik hoop er natuurlijk ongestraft mee weg te komen, maar ik stel me graag voor dat iemand ooit, als ik er allang niet meer ben, een oude kluis opent en deze bekentenis vindt. Mensen zouden van hun stoel vallen. Er is per slot van rekening vrijwel niemand ter wereld die kan begrijpen hoe iemand van achtentwintig doodleuk zes familieleden kan hebben vermoord, om vervolgens, zonder ook maar een greintje spijt, vrolijk verder te gaan met haar leven.

Mijn mening:

In 'Hoe vermoord ik mijn familie?' neemt Bella Mackie ons mee op de duistere en wonderlijke reis van Grace Bernard, een vrouw die haar familieleden wil vermoorden. Het grootste gedeelte van het verhaal wordt verteld uit het oogpunt van Grace. Ze vertelt over zichzelf, haar leven en hoe het in haar ogen gekomen is tot het punt in haar leven waarover we lezen. 

“Over vijf jaar was ik achttien. Ik had vijf jaar de tijd om een manier te bedenken waarop ik de familie Artemis kon laten lijden. Ik kan me dit moment nog heel goed herinneren en ik heb er vaak aan gedacht, altijd met een glimlach.”

Mackie slaagt erin om een donker, maar op sommige punten ook komisch verhaal te creëren dat je van begin tot eind zal boeien. De humor is scherp en sarcastisch, en de moordplannen van Grace zijn origineel en hilarisch. Het klinkt vaak zo eenvoudig, dat het in het echt ook te doen moet zijn.

De karakters zijn goed uitgewerkt en je kunt je gemakkelijk inleven in Grace's frustratie. De familieleden zijn veelal onaangenaam, waardoor je haar wraakplannen stiekem toejuicht. Mede omdat Grace zelf bijna sympathiek overkomt krijg je zelf ook een hekel aan een paar van hen.

“Het voorbereidend werk om iemand te doden is merkwaardig. Was er maar een online groep waar mensen tips delen en advies aan nieuwelingen geven, vertellen welke handschoenen het handigst zijn en of een duw van de trap een effectieve manier is om iemand om te brengen. Een website voor moordenaars.”

Het verhaal is vlot geschreven en er is geen moment van verveling. De spanning wordt geleidelijk opgebouwd tot een onverwachte climax.
'Hoe vermoord ik mijn familie?' is een unieke en verfrissende thriller die je op bepaalde momenten ook aan het lachen zal brengen. Het is een origineel, spannend en goed geschreven verhaal dat je niet snel zult vergeten.

De plot had ik zeker niet verwacht en ik moet zeggen dat ik nog niet eerder een verhaal als dit gelezen heb. Er liggen meer gevaren op de loer dan je gedacht had. Je bent gewaarschuwd…


De auteur: 

Bella Mackie is een freelancejournalist voor o.a. The Guardian, Vice, Vogue en GQ. 
'Hoe vermoord ik mijn familie?' is haar fictiedebuut. 
In het Verenigd Koninkrijk zijn inmiddels 1 miljoen exemplaren van het boek verkocht.

Hoe vermoord ik mijn familie koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Hoe vermoord ik mijn familie?
Auteur: Bella Mackie
Genre: thriller 
Uitgave: paperback, 368 pagina’s
Uitgever: The House of Books, 6 juni 2023
ISBN: 9789044366587
ISBN: 9789044366594 (eBook)
ISBN: 9789044366600 (luisterboek)
NUR: 332
Oorspronkelijke titel: How to Kill Your Family
Vertaald door: Harmien Robroch


Met dank aan The House of Books voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: The House of Books)

vrijdag 29 maart 2024

Ik las: 'Reizigers van een nieuwe tijd' geschreven door Abdelkader Benali

 Jan Janszoon, een Nederlandse piraat in Marokkaanse dienst


Reizigers van een nieuwe tijd 


In de vroege zeventiende eeuw bekeerde Jan Janszoon uit Haarlem zich tijdens zijn Noord-Afrikaanse ballingschap tot de islam. Hij werkte zich met gemak op tot admiraal van de Barbarijse piratenstad Salé in Marokko. Daarmee toonde hij het menselijke vermogen om zich met een nieuwe cultuur te vereenzelvigen, zó dat hij deze hartstochtelijk verdedigde en er een dominante kracht bleek te kunnen zijn.
Wellicht wordt identiteit meer door omstandigheden en toeval bepaald, dan door geboorte en nationaliteit.

‘Reizigers van een nieuwe tijd’ is een ode aan grensgangers zoals Jan Janszoon, die onderdeel werden van de Marokkaanse cultuur en ons nieuwe vormen van burgerschap tonen. Wat vertellen deze historische reizigers ons over de tijd waarin we leven?

Mijn mening:

“Niet ver van het Marokkaanse dorp waar ik ben geboren komen in het jaar 1515 de Spanjaarden aan land, en niet met de beste bedoelingen.”

In ‘Reizigers van een nieuwe tijd’ neemt Abdelkader Benali ons mee op een fascinerende reis door de geschiedenis en identiteit. Hij verweeft zijn eigen ervaringen als Marokkaans-Nederlandse schrijver met het verhaal van Jan Janszoon, een 17e-eeuwse Haarlemse jongen die zich bekeert tot de islam en uitgroeit tot admiraal van de Barbarijse piraten.

Benali schetst een levendig beeld van Janszoons avontuurlijke leven, gevuld met zeeslagen, bekering tot de islam en integratie in een nieuwe cultuur. Hij toont ons hoe Janszoon zich staande houdt in een complexe wereld waar religie, nationaliteit en loyaliteit voortdurend in flux zijn.

Tegelijkertijd reflecteert Benali op zijn eigen zoektocht naar identiteit en zijn positie in de Nederlandse samenleving. Hij bespreekt thema's als integratie, migratie en radicalisering, en belicht de overeenkomsten en tegenstellingen tussen zijn eigen ervaringen en die van Janszoon.

“Met behulp van Hitler, die hem een eskadron militaire vliegtuigen aanbiedt, zet Franco een geheime operatie op touw om Riffijnen die kunnen vechten tegen de republikeinen naar het Spaanse vasteland te brengen. Aan de Spaanse Burgeroorlog van 1936 nemen ook mijn voorouders deel. De oorlog waarin ze worden ingezet als terreurbrigade is niet de hunne.”

en

“Is de reden dat mijn voorouders naar Algerije trokken om op het land te werken ook deels een vlucht voor dat oorlogsgeweld? Ik kom er in mijn onderzoek achter  dat mijn landstreek veel meer door oorlog en terreur is beïnvloed dan ik dacht.”

De kracht van ‘Reizigers van een nieuwe tijd’ ligt in de unieke combinatie van historische feiten, persoonlijke reflectie en maatschappelijke relevantie. Benali daagt ons uit om onze eigen grenzen te verleggen en na te denken over de complexiteit van identiteit en integratie in een steeds meer globaliserende wereld.

Dit essay verscheen ter gelegenheid van De Maand van de Geschiedenis.



De auteur:

Abdelkader Benali werd in 1975 geboren in Ighazzazen (Marokko). 
Van de achter(binnen)flap:
“Mijn kindertijd speelde zich deels af aan het Noord-Marokkaanse strand, tussen het kustdorp Bouhafer en de Kaap van de Drie Tanden, waar mijn grootmoeder is geboren.”
Hij woont vanaf zijn vierde in Nederland. Hij schrijft columns, toneelstukken, poëzie, verhalen en romans, waarvan er al heel wat werden bekroond, o.a. met de Libris Literatuur Prijs. Zijn werk wordt ook in vele talen vertaald. In 2021 hield hij de 25ste Henri Nouwenlezing.

Reizigers van een nieuwe tijd koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Reizigers van een nieuwe tijd
Auteur: Abdelkader Benali
Genre: essay, geschiedenis algemeen
Uitgave: paperback, 64 pagina’s
Uitgever: De Arbeiderspers, februari 2024
ISBN: 9789029552677
ISBN: 9789029543958 hardcover
ISBN: 9789029542357 (eBook)
ISBN: 9789029543965 (digitaal luisterboek)
NUR: 680

(bron info: De Arbeiderspers)

donderdag 28 maart 2024

Ik las en genoot van: 'Het einde van het boek' geschreven door Octave Uzanne & Albert Robida

 


Het einde van het boek

'Het einde van het boek' is een vertaling van het verhaal ‘La Fin des livres’ van de Franse schrijvers Octave Uzanne en Albert Robida.

Het verscheen in 1895, bijna 130 jaar geleden. De auteurs voorspellen allerlei veranderingen die zich op het terrein van het boek gaan voordoen. Met verbluffend veel fantasie spreken zij over technologische vernieuwingen die ertoe zullen leiden dat het papieren boek gaat verdwijnen.

Intussen weten wij dat, hoezeer hun voorspellingen deels ook zijn uitgekomen, het gedrukte boek gelukkig nog steeds springlevend is. Een buitengewoon opmerkelijk en amusant verhaal voor alle liefhebbers van het boek. Deze uitgave mag niet ontbreken in uw boekenkast! 

Uzanne en Robida voorzagen het al in 'La Fin des livres' (1895): luisterboeken voor onderweg! 

Mijn mening:

“Desiderata worden ze genoemd, de lijstjes die boekenliefhebbers en boekverzamelaars elkaar bij tijd en wijle sturen. Ze bevatten gegevens over de boeken die de afzender zou willen bijzetten in zijn boekerij”

'Het einde van het boek' is een fascinerende verkenning van de toekomst van boeken in het digitale tijdperk. De Franse schrijvers Octave Uzanne & Albert Robida schetsen in 1895 een levendig beeld van een wereld waarin gedrukte boeken steeds zeldzamer worden en digitale media de overhand nemen. Met name de luisterboeken worden in die wereld steeds belangrijker en dat is niet het enige waarover in ‘Het einde van het boek’ gesproken wordt.

Het verhaal volgt een fervent lezer die worstelt met de overgang naar de digitale leescultuur. Terwijl hij zich vastklampt aan zijn geliefde papieren boeken, wordt hij geconfronteerd met de voordelen en nadelen van digitale literatuur. Hij gaat hierover in discussie met een groep mensen. Het boek begint met de volgende beschrijving:

“Circa twee jaar geleden werd in Londen, in een select gezelschap van Bibliofielen en geleerden, gediscussieerd over het einde van het Boek en zijn volledige metamorfose. Dit gebeurde tijdens een opmerkelijke soirée die zonder enige twijfel in het geheugen van iedere aanwezige gegrift zal zijn.”

‘Het einde van het boek’ bevat thema's als nostalgie, technologie, en de toekomst van kennisoverdracht. De auteurs roepen vragen op over de waarde van het fysieke boek en de impact van digitalisering op onze leeservaring. 'Het einde van het boek' is een intelligente en boeiende vertaling die stof tot nadenken geeft over de toekomst van boeken. Het is zeker een aanrader voor lezers die houden van boeken over boeken, technologie, en de toekomst van onze samenleving. 

De schrijfstijl is helder en toegankelijk, met een vleugje humor en nostalgie. Het is zonder meer een amusant verhaal geworden voor alle liefhebbers van het boek.
Ik ben dol op papieren boeken en heb bovendien ‘Het einde van het boek’ heel graag gelezen. 



De roman is relevant voor een breed publiek, van lezers tot technofielen.
Het boek kan aanleiding geven tot interessante discussies over de toekomst van literatuur.
'Het einde van het boek' is een waardevolle toevoeging aan de hedendaagse literatuur.

Hieronder ziet u een paar voorbeeldpagina’s:
 



Het einde van het boek bestellen gaat als volgt:

U kunt de uitgave bestellen via de mail.
KLIK HIER om naar de contactpagina van Stichting Desiderata te gaan.
De prijs van het boek is € 14,50 (exclusief verzendkosten). 
U hoeft nog niet te betalen. Bij bestelling ontvangt u het exemplaar met de rekening. 



Neem bovendien een kijkje op de mooie website van Stichting Desiderata.

Boekgegevens:

Titel: Het einde van het boek 
Auteur(s): Octave Uzanne & Albert Robida
Originele titel: La Fin des livres
Vertaald door: Martin Hulsenboom
Uitgever: Stichting Desiderata, december 2023
Uitgave: 40 pagina’s, gebrocheerd met cahiersteek en een stofomslag
Voorzien van ruim 20 illustraties uit de oorspronkelijke uitgave van 1895
ISBN: 9789083340210


Met dank aan Stichting Desiderata voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Stichting Desiderata)

woensdag 27 maart 2024

Ik las: 'Het Amazone-dagboek' geschreven door Elzo Smid

 Ontdek een van de grootste geheimen dat het Amazonegebied decennialang voor ons verborgen hield


Het Amazone-dagboek

‘Het Amazone-dagboek’ van Elzo Smid is een meeslepend en informatief boek dat de lezer meeneemt op een reis door het regenwoud. 
Deze novelle in dagboekvorm volgt Anton Smelt, een Nederlandse bioloog die in de jaren zeventig door zijn werkgever, een internationaal levensmiddelenbedrijf naar Peru wordt gestuurd. Zijn onderzoek daar betrof paranoten die in hun bedrijf gebruikt worden. Hij moest voor het bedrijf uitzoeken wat de beste methode is om paranoten te behandelen zodat ze beter bewaard blijven tijdens het transport.  

Om dat dit niet iets is wat hij altijd al gedaan had en net een jaar rust achter de rug had, besloot hij een schriftje te kopen om daar zijn bevindingen in te noteren. Deze aantekeningen werden de bron van ‘Het Amazone-dagboek’. Het is mooi om te lezen hoe Anton steeds meer van de rust gaat genieten. Bovendien is hij van een heleboel overtollige materialen verlost, waar hij op zijn nieuwe adres ook helemaal niets meer mee kan doen; ook dat zorgt voor een gevoel van rust en ruimte.

“14 augustus 1979.
Ik heb ontslag genomen. Ha! Definitief besloten hier te blijven. Gisteren ben ik in de stad geweest om alles met telex en fax (vanwege de handtekeningen) te regelen.
Het speelde al langer door mijn hoofd. Ik voel ook wel een verantwoordelijkheid ten opzicht van de zaak, maar er is daar veel veranderd.”

Smelt beschrijft op boeiende wijze de wonderlijke wereld van het regenwoud, met zijn unieke flora en fauna. Hij deelt zijn fascinatie voor de complexe interacties tussen de verschillende soorten en de schoonheid van de ongerepte natuur.
Het boek is meer dan een verhaal over een man en zijn leven. Het is ook een aanklacht tegen de vernietiging van het regenwoud en een pleidooi voor de bescherming van dit kwetsbare ecosysteem.

“De regentijd is grotendeels voorbij en we zijn bezig om alles weer op te ruimen. Wanneer de rivier buiten de oevers treedt, bereikt het water het dorp en het land daarachter niet, maar door de harde regen liggen de paden toch vol met bladeren, takken en soms hele boomstammen.”

De beschrijvingen van de natuur zijn levendig en gedetailleerd. Smid heeft een scherp oog voor detail en weet de schoonheid van het regenwoud op een aansprekende manier te beschrijven.
Het boek is boeiend en informatief. Elzo Smid heeft de wetenschappelijke informatie op een toegankelijke manier gepresenteerd, zonder dat het saai wordt. Maar ook het persoonlijke lief en leed van Anton Smelt is op een mooie manier beschreven; dood, verdriet en daarna toch weer het ervaren van een nieuwe liefde.
Het boek is een eyeopener. Het maakt duidelijk hoe belangrijk het is om het regenwoud en alles wat daar groeit en leeft te beschermen.

In de epiloog lees je nog meer over het leven van Anton Smelt in het Peruaanse Amazonewoud. Hij kreeg steeds vaker bezoek van biologen, ecologen en andere onderzoekers. Zelfs na zijn overlijden kwamen er nog onderzoekers langs om het dorp Iyacu en het voormalig huis van Anton te bezoeken. Daarna werd al snel Fundacion Antón Smelt opgericht; een stichting die zich bezighoudt met voorlichting en educatie over het Amazonegebied.  

‘Het Amazone-dagboek’ is een fascinerend boek voor iedereen die meer wil weten over het regenwoud. De leuke tekeningen zijn een mooie aanvulling op het verhaal. Je zult nooit meer hetzelfde over een paranoot denken… 
Het is een mooie reis door het Peruaanse Amazonewoud voor natuurliefhebbers en voor mensen die zich zorgen maken over de toekomst van onze planeet.


De auteur:

Elzo Smid (1963) studeerde sociale geografie en grafische vormgeving. Hij publiceerde eerder een verhalenbundel, een kinderboek over een heremietkreeftje en een non-fictieboek over nepnieuws. Uit alles spreekt zijn fascinatie voor organismen, voedselketens en symbioses in de natuur. 'Het Amazone-dagboek' is zijn eerste novelle, geschreven in dagboekvorm.

Het Amazone-dagboek koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Het Amazone-dagboek
Auteur: Elzo Smid
Genre: novelle
Uitgave: hardcover met illustraties, 104 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Palmslag, mei 2023
ISBN: 9789493245945
NUR: 301


Met dank aan Uitgeverij Palmslag voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Palmslag)

maandag 25 maart 2024

Ik las: 'Dochter van mijn ziel' geschreven door Claudia Biegel

 Meeslepende relatieroman tegen de achtergrond van het dorpsleven op Sardinië


Dochter van mijn ziel

Van de achterflap:

Paola Orru vertrekt vanuit Utrecht naar het zuiden van Sardinië voor de begrafenis van haar vader. Op het eerste gezicht lijkt er niets veranderd in het dorp waar ze vroeger alle zomers doorbracht. Dat blijkt schijn. Zowel haar tante, peetvader als hartsvriendin Anna hebben dubbele agenda’s. Alleen jeugdvriend Aurelio, nu burgemeester, vormt een betrouwbaar baken in deze wirwar van belangen. Wanneer Paola steeds verder verstrikt raakt in de wereld van Aurelio nemen de donkere krachten van de liefde het over. Ze verliest zich in obsessies die hun oorsprong vinden in haar eigen onbegrepen lijden als kind. 

Zal ze alle controle verliezen of vindt ze een manier om weer greep te krijgen op haar leven?

Mijn mening:

Voor in het boek lees je onder de titel de volgende woorden: ‘figlia d’anima’. Voluit is de uitdrukking ‘Figlia della mia anima’; dit is de letterlijke vertaling van ‘Dochter van mijn ziel’.
Dat begrip stamt uit een tijd dat er in Sardinië enorme armoede heerste. Veel families hadden te veel kinderen om ze allemaal te kunnen voeden en daarom gaven ze soms een of meerdere kinderen weg. 
Dat was dan een soort adoptie, maar zonder iets vast te leggen.

‘Dochter van mijn ziel’ neemt je mee naar het bijzondere Sardinië. De roman voert je mee op de reis van Paola Orru, die na de dood van haar vader vanuit Utrecht terugkeert naar het eiland waar haar wortels liggen.
Haar vader wordt begraven in het zuiden van Sardinië.

“Hoe durfde zij een uitspraak te doen over verdriet? Uitgerekend zij, de voornaamste bron van verdriet in mijn leven. Zij, de oorzaak van mijn vaders gekte. Zij, degene die ons gezin uiteen liet vallen.”

Biegel schetst een levendig beeld van Sardinië, met haar rijke cultuur, tradities en prachtige landschappen. De beschrijvingen zijn zo gedetailleerd dat je je haast op het eiland waant. De lezer proeft de zilte zeelucht, ruikt de geur van verse kruiden en hoort het gerinkel van de schapenbellen.

“Met gefronste wenkbrauwen blijft ze me aankijken, slaat tenslotte haar ogen neer en gaat zwijgend verder met handwerken. De frons wijkt niet uit haar gezicht. Ze keurt het uitje af. Om de een of andere reden is het op Sardinië een onuitgesproken regel dat je niet eerder dan juli naar het strand gaat.”

Paola's terugkeer naar Sardinië gaat niet zonder slag of stoot. Ze wordt geconfronteerd met haar verleden en met de geheimen die haar familie en haar vriendin Anna al decennialang verborgen houden. De roman verkent thema's als familie, liefde, verlies, identiteit en vergeving.
Biegel heeft een vlotte en beeldende schrijfstijl. De personages zijn goed uitgewerkt en je leeft al snel mee met hetgeen hen overkomt. 
Lees over Paola, Anna, Aurelio, hun familie en vrienden en geniet...

‘Dochter van mijn ziel’ is een meeslepende, spannende roman die je van begin tot eind in zijn greep houdt. Het is een verhaal over familiegeheimen, onmogelijke liefde en de kracht van vergeving. Een aanrader voor iedereen die van een goed geschreven roman houdt met een vleugje romantiek en exotisme.
In de epiloog las ik iets wat ik niet verwacht had.



De auteur:

Claudia Biegel (Amsterdam, 1957) is een in Amsterdam gevestigde auteur en communicatieadviseur verbonden aan de Hogeschool van Amsterdam. Ze is afgestudeerd in de culturele antropologie en heeft veldonderzoek gedaan op Sardinië. Als journalist schreef ze onder andere voor Trouw en Plus Woman

Biegels eerdere boeken (Foute Sarahs, Rusteloze Benen, Verbrande Levens en Bijna Vernietigd) hebben niet alleen lovende kritieken ontvangen, maar hebben ook geleid tot een muzikaal theaterstuk gebaseerd op haar debuutroman. 
Met haar expertise als schrijfster, communicatieadviseur en cultureel antropoloog, werpt Claudia Biegel een veelzijdige blik op de invloed van jeugdervaringen op menselijke relaties en het dagelijks leven. 

Neem ook een kijkje op de website van Claudia.

Eerder las ik van Claudia Biegel:

Dochter van mijn ziel koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Dochter van mijn ziel
Auteur: Claudia Biegel
Genre: literaire fictie
Uitgave: paperback, 250 pagina’s
Uitgever: Droomvallei Uitgeverij, april 2023
ISBN: 9789493314047
ISBN: 9789493314085 (eBook)


Met dank aan Droomvallei Uitgeverij voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Droomvallei Uitgeverij)

zaterdag 23 maart 2024

Nog niet verschenen, maar nu al te reserveren! Vandaag in de schijnwerpers: 'Het meisje bij het venster' geschreven door Frank Peters.

 Van Johannes Vermeer zijn 37 authentieke werken bekend... 
of toch 38?



Het meisje bij het venster

Rik Wolters, amateur-genealoog, stuit in het archief op de naam Marie de la Motte. In 1666 haalt zij Willem Bolnes, de zwager van de beroemde schilder Johannes Vermeer, over om met haar hulp uit een verbeterhuis in Delft te ontsnappen. Waarheen voert hun reis en welk geheim dragen zij met zich mee?
 
Rik duikt samen met Sandra Molenaars, een bekende TV-presentatrice, in de geschiedenis van Willem en Marie, en ze belanden in een zoektocht die veel spannender is dan ze ooit hadden kunnen denken!


De auteur:

Frank Peters (1962) woont en werkt in Babberich, een grensdorp in de Liemers. 
‘Het meisje bij het venster’ is het eerste deel uit de Wolters-Molenaars serie en tevens zijn debuut.
Neem voor meer informatie over de auteur een kijkje op zijn website.

Het meisje bij het venster koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Het meisje bij het venster
Serie: Wolters-Molenaars (1)
Auteur: Frank Peters
Genre: thrillers & misdaad
Uitgave: paperback, 280 pagina’s
Uitgever: Waayhof Uitgeverij, april 2024
ISBN: 9789083412405
ISBN: 9789083412412 (eBook)
NUR: 305


Met dank aan Waayhof Uitgeverij voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Waayhof Uitgeverij)

Ik las: 'De IJsselbrief' geschreven door Bertina Mulder

 


De IJsselbrief

‘De IJsselbrief’ begint in de proloog met de vondst van een flessenpost door veerman Werner. Deze brief, geschreven door de mysterieuze Mandy roept vragen op over haar identiteit en de betekenis van de woorden in deze brief: ‘We are destroyed and then we rebuild. That’s human nature, right?’.

De kracht van deze roman ligt in de meeslepende vertelstijl van Bertina Mulder. Ze creëert een levendige sfeerbeschrijving en schetst met precisie de innerlijke conflicten van haar personages. De brief van Mandy, gevuld met filosofische bespiegelingen en poëtische observaties, vormt een rode draad door het verhaal en geven de lezer stof tot nadenken.
‘Ik denk, dus ik ben’ is een uitspraak van de filosoof Descartes.
In dit verhaal wordt daar ook dieper op ingegaan met de vragen: ‘Ik denk, maar wie ben ik?’ en ‘Ze dacht, maar wie was ze?’.

“Mettertijd verstomden de stemmen in het huis. Rosalynn groeide op, trouwde en verhuisde met haar man Huub naar Arnhem, waar ze samen een makelaarskantoor startten. Ook de kleinkinderen kregen steeds meer hun eigen leven. Studies. Stages. Bijbaantjes. Zelfs in het buienland. Oude vrienden werden ziek. Velen zijn al overleden. Zo gaan die dingen. Gelukkig had ze Thijmen aan haar zijde…“

Bertina Mulder slaagt erin om thema's als verlies, rouw en dementie op een integere en ontroerende manier te belichten. De zingeving van het leven wordt hier mooi aangestipt en de verschillende personages zijn stuk voor stuk goed uitgewerkt. 

“Op het nachtkastje ligt de ketting met de penning, als een stille getuige.
‘Dat is mama,' bevestigt Rosalynn zacht. 
Ze gaat op de rand van het bed zitten en veegt de warrige haren uit het bleke gezicht."

'De IJsselbrief' zal je nog lang bijblijven. Het proces dat Mandy als gepensioneerd filosoof doorloopt is knap beschreven en komt hierdoor heel dicht bij de lezer. 
Het is een ontroerend verhaal over de kracht van menselijke connectie, de veerkracht van de geest en de troost die goed naar iemand luisteren kan bieden. 
De angst van Mandy is heel begrijpelijk en mede daarom is dit een roman voor iedereen die het leven bewust mee wil blijven maken en weet hoe angstig het kan zijn om dat niet meer te kunnen doen. 
Elkaar willen beschermen voor erger is een belangrijk onderdeel van het verhaal. 
‘De IJsselbrief’ is een prachtige roman die je meeneemt op een emotionele reis.  

Deze quote van T.S. Eliot is hier van toepassing:

“What we call the beginning is often the end. And to make an end is to make a beginning. The end is where we start from.”




De auteur: 

Bertina Mulder (1962) is webredacteur en mede-eigenaar van een huisartsenpraktijk. In 2016 debuteerde ze met haar roman Wisselwerking. Met haar tweede boek, de Marsthriller De rode magneet, genereerde ze in 2018 landelijke media-aandacht. In 2019 verscheen haar misdaadroman De Veluwse verdwijning. 

Kijk voor meer informatie op haar website.

Eerder las ik van Bertina Mulder:

De IJsselbrief koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: De IJsselbrief
Auteur: Bertina Mulder
Genre: literaire fictie, roman
Uitgave: paperback, 232 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Neckar, 2 juni 2023
ISBN: 9789493193574
ISBN: 9789499732706 (eBook)


Met dank aan Uitgeverij Neckar voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Neckar)

vrijdag 22 maart 2024

Om blij van te worden! Vandaag in de schijnwerpers: 'De zomer van Joris en zijn vrienden' geschreven door Jeroen Hoogerwerf met illustraties door Géwout Esselink.

 



De zomer van Joris en zijn vrienden

Het is een warme zomer. Joris vermaakt zich prima. Zwemmen bij Aissa, in de tent slapen met Daan, samen met Ahmed naar het strand. En natuurlijk mag robot Ruben af en toe ook meedoen!
Daan vindt het vooral fijn om bij Joris te zijn. Hij vraagt zich af of twee jongens verliefd op elkaar kunnen zijn. Of kunnen jongens alleen maar gewoon vrienden zijn? 
 
Een liefdevol prentenboek waarin onderwerpen rond vriendschap, verliefdheid, bloot en seksuele diversiteit aan bod komen. Daarmee kan het boek een mooie aanleiding zijn om met kinderen te praten over relationele en seksuele ontwikkeling.
 
Dit is het vierde deel in de reeks. Eerder verschenen: Joris is zijn navel kwijt (lente), Aissa wil trouwen (herfst) en Joris trekt een jurk aan (winter).

Lees hier mijn recensies van:

De auteur:

Jeroen Hoogerwerf (06.02.1969, Hellevoetsluis). Neem voor meer informatie over de auteur een kijkje op zijn auteurspagina bij de Schrijverscentrale.

“Ik ben dol op lezen, voorlezen, verhalen schrijven, gedichten maken en op praten. Vroeger las ik alles wat los en vast zat: boeken, tijdschriften, strips … Want vooral door veel te lezen kun je van alles leren en je horizon verbreden. En het geeft inspiratie om zelf te gaan schrijven! Op mijn rapport op de lagere school stond heel vaak ‘praat te veel’ en zelfs een keer ‘kletskous’. Maar ja, ik vind praten gewoon leuk. Contact maken met anderen, elkaar leren kennen, respecteren en samen leven.”
Jeroen Hoogerwerf is uitgever bij Levendig Uitgever. 

De illustrator:

Géwout Esselink is geboren in 1957 in Deventer. Toen hij zes jaar oud was verhuisde hij naar Steenwijk, waar hij nu nog steeds woont. Als klein jongetje op de lagere school wist hij het al: hij zou later tekenaar of kunstschilder worden. Op de middelbare school herkende een leraar het talent van Géwout. Deze leraar, Jan van Merwijk, stelde hem voor om naar de kunstacademie te gaan. En dat deed hij. Na het doorlopen van de kunstacademie begon Géwout met het illustreren van boeken. Eerst bij uitgeverij Querido, later bij meerdere uitgeverijen. Voor Géwout is tekenen geen ontspanning, maar inspanning. Maar wél een leuke inspanning.

Over boeken illustreren vertelt hij: "Als je een boek leest, zie je het voor je. Iedereen heeft dat wel, maar mijn tekeningen moeten daarbij aansluiten. Ik vind het prachtig om kinderen in zo'n verhaal te tekenen. Soms zit een tekening precies in mijn hoofd en rolt het er ook zomaar uit. Dat vind ik meestal de mooiste tekeningen. Maar doorgaans ben ik niet zo snel tevreden over mijn werk."

De zomer van Joris en zijn vrienden koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: De zomer van Joris en zijn vrienden
Auteur: Jeroen Hoogerwerf
Illustrator: Géwout Esselink
Genre: kinderboeken, prentenboeken, peuters 4-6 jaar
Uitgave: hardcover, 32 pagina’s
Uitgever: Levendig Uitgever, april 2024
ISBN: 9789083392912
NUR: 273


Met dank aan Levendig Uitgever voor het toezenden van een exemplaar.
(bron info: Levendig Uitgever)

donderdag 21 maart 2024

Vandaag in de schijnwerpers: 'Vooruit dan!' geschreven door Tjitte Wierdsma



Vooruit dan!


De gedichtenbundel 'Vooruit dan!' van Tjitte Wierdsma bevat een verzameling van teksten met gedachten, gevoelens en reacties bij gebeurtenissen. Tjitte’s teneur is positief kritisch, soms speels. Maar altijd speelt zijn verwondering om wat er om en in hem gebeurt een rol. Hij schrijft dan ook om het licht te verspreiden, waarin hij de glans aantreft die hem doet zeggen: “Vooruit dan!”

Al in 1968 schreef Tjitte op een druilerige namiddag in Den Haag, teruggekomen van het werk, een tekst die past bij zijn positieve levenshouding:


Toen kwam ik thuis 

regen en wind
  
en boos 

op de schuld van alles 

God-nog-an-toe



in de boom zat een lijster  

prinsheerlijk te fluiten



toen zag ik en begreep

met een lach

ging ik naar binnen 



De auteur:

Tjitte Wierdsma (1944) is opgegroeid in Franeker. Hij werkte na zijn militaire diensttijd vanaf 1967 in Den Haag en Eindhoven als onderwijzer en vanaf 1971 als leraar Nederlands. In 1978 vertrok hij met zijn gezin naar Franeker en trad in dienst bij de Nieuwe Lerarenopleiding in Leeuwarden/Groningen als didacticus. Van 1992 tot 2006 werkte hij in Dokkum als rector (CSG Oostergo) en directeur van het Dockingacollege. Tegenwoordig woont hij in Gytsjerk.

Vooruit dan! koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Vooruit dan!
Auteur: Tjitte Wierdsma
Genre: poëzie, gedichten
Uitgave: paperback, 56 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Palmslag, 29 februari 2024
ISBN: 9789493343313
NUR: 306


Met dank aan Uitgeverij Palmslag voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Palmslag)

Ik las: 'Je brein als medicijn - Hoe doe je dat?' geschreven door John van Heel

 


Je brein als medicijn
Hoe doe je dat?

In ‘Je brein als medicijn’ schetst John van Heel een helder beeld van de immense kracht van ons brein om onze gezondheid en welzijn te beïnvloeden. Hij legt uit hoe neuroplasticiteit ons in staat stelt om onze hersenen te trainen en te conditioneren, waardoor we mentale en fysieke klachten kunnen verminderen of zelfs overwinnen.

Stress heeft een negatieve invloed op neuroplasticiteit. Om neuroplasticiteit te bevorderen is het daarom belangrijk om stress te verminderen. Mindfulness, yoga en meditatie kunnen hierbij helpen. Mediteren draagt ook bij aan het versterken van de verbindingen tussen de hersencellen en dus aan neuroplasticiteit. 

Van Heel slaagt erin om complexe wetenschappelijke inzichten op een eenvoudige en begrijpelijke manier te presenteren. Hij maakt gebruik van heldere taal en concrete voorbeelden, waardoor het boek toegankelijk is voor een breed publiek.

Naast de wetenschappelijke basis, biedt het boek ook praktische handvatten. Van Heel reikt een scala aan oefeningen en tips aan om de kracht van ons brein te benutten. Mindfulness, meditatie, visualisatie en positieve gedachtepatronen komen hierbij aan bod.
Aan het eind van het hoofdstuk staat een ‘Uit de praktijk’- verhaal. Hierin beschrijft de auteur de persoonlijke uitdagingen van mensen die ervaringen of kennis hebben opgedaan en zelf de switch hebben kunnen maken.
Dit is een mooie aanvulling op de wetenschappelijke aspecten. 

Een waardevol aspect van het boek is de nadruk op de preventieve werking van een gezonde geest. Van Heel toont aan dat we door onze hersenen te trainen, onze veerkracht en weerstand kunnen verhogen, waardoor we minder vatbaar zijn voor stress, angst en depressie. 
‘Je brein als medicijn’ is een waardevolle bron van informatie en inspiratie voor iedereen die meer wil leren over de kracht van het brein en hoe we deze kunnen gebruiken om een gezonder en gelukkiger leven te leiden.

‘Je brein als medicijn’ is helder en begrijpelijk geschreven, het heeft een wetenschappelijke basis met praktische handvatten en de nadruk ligt op preventieve werking.
Om de lezer nog meer te betrekken bij hetgeen deze gelezen heeft, wordt aan het eind van ieder hoofdstuk gevraagd: ‘Wat kan ik hiermee?’. 
Het is een oproep om hiermee zelf aan de slag te gaan. Het werkt zeker inspirerend.

’Je brein als medicijn’ is een aanrader voor iedereen die meer wil leren over de kracht van het brein en hoe we deze kunnen gebruiken om onze gezondheid en ons welzijn te bevorderen. John van Heel toont in dit boek duidelijk de invloed van ons denken op ons leven en onze acties. 



Dit boek is het derde deel van een trilogie geschreven door John van Heel. 
Eerder verschenen in deze reeks Bewegen als medicijn en Voeding als medicijn.

De auteur:

John van Heel startte in 1983 met een sport- en leefstijlinstituut. In 1988 startte hij met EFAA-opleidingen, opleider op gebied van fitnesstrainer, personal trainer en leefstijlcoach. Tussentijds startte Van Heel met Bewegenismedicijn.nl, Leefstijlclub.nl en Nieuwe-Gezondheid.nl, is hij mede-ontwikkelaar van de NL Actief Diabetes- en overgewicht protocollen voor de Fitnessbranche, van FitCoach.nl en van de Leefstijlcoach opleiding. 
John gelooft in ‘terug naar natuurlijk gezonder leven’ en werkt daarom al 35 jaar aan de wat hij noemt, Leefstijl als medicijn trilogie: Bewegen als medicijn, Voeding als medicijn en Je brein als medicijn.

Je brein als medicijn koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Je brein als medicijn
Trilogie: Leefstijl als medicijn
Auteur: John van Heel
Genre: Gezondheid & Lichaam, Religie, Spiritualiteit & Filosofie, Lifestyle
Uitgave: paperback met illustraties, 328 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Elmar, februari 2023
ISBN: 9789038927220
NUR: 450


Met dank aan Uitgeverij Elmar voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Elmar)