maandag 4 mei 2020

Ik las: 'De Veluwse verdwijning' geschreven door Bertina Mulder

Een misdaadverhaal geïnspireerd op een opvallende rouwadvertentie


De Veluwse verdwijning

Als je een rouwadvertentie leest, twijfel je er niet aan dat die persoon overleden is. Zelfs niet als de datum van de krant gelijk is aan diens overlijdensdatum. Maar stel dat je de enige nabestaande bent en niemand je heeft ingelicht? En stel dat er staat dat je overleden tante weduwe was, terwijl haar man een paar weken geleden nog springlevend was? 
Het overkomt Teus. Samen met zijn vriendin Babs gaat hij op zoek naar de waarheid achter de mysterieuze verdwijning van zijn oom en tante.
Het verhaal speelt zich af in het sfeervolle decor van het Veluwse landschap.
(bron info: achterflap)

Mijn mening:

Teus heeft een vakantie achter de rug. Hij wilde afstand kunnen nemen van zijn drukke baan en een wandelvakantie leek hem heel geschikt om dat doel te bereiken.
Bij thuiskomst ziet hij tussen zijn post een oude krant liggen. Dat valt op omdat hij niet op deze krant geabonneerd is. Hij leest een rouwadvertentie van zijn tante en schrikt enorm!
De dag dat Teus vertrok was er helemaal niets aan de hand en hij heeft ook geen bericht ontvangen tijdens zijn vakantie. Wat is hier aan de hand?

Dit boek heb ik afgelopen zondag van A tot Z gelezen; ik kon het niet weg leggen. Door de prettige schrijfstijl van de auteur blijf je aan het verhaal vastgeklonken zitten en wil je weten wat er gebeurde. 
Wanneer je dan denkt dat je weet wat er aan de hand was, blijkt dat je door de auteur bij de neus genomen bent en gaat het verhaal een heel andere kant op.

In korte hoofdstukken volg je de gebeurtenissen vanuit verschillende perspectieven; dat maakt het lekker afwisselend en na een rustige start begint de onderhuidse spanning de overhand te krijgen.
De personages zijn duidelijk beschreven zodat je het idee krijgt dat je ze werkelijk leert kennen. Maar pas op… je kunt zomaar verrast worden!

“Teus blikt over zijn schouder. Hij heeft het gevoel dat mensen aan hem kunnen zien dat hij in de cel heeft gezeten, alsof er een bord met ‘crimineel’ op zijn rug hangt. Maar er is niemand die op hem let. Zijn stationcar staat nog steeds op dezelfde plek op de oprit. De Jaguar is weg, hij had niet anders verwacht. Pas als hij de voordeur opent en de stilte hem tegemoetkomt, realiseert hij zich dat Babs’ mountainbike er ook niet meer stond. Het verwart hem.”

Eerder las ik van Bertina Mulder ‘De rode magneet’ en heb daar werkelijk van genoten, maar met ‘De Veluwse verdwijning’ laat ze zien dat ze als auteur zelfs nog meer gegroeid is. 

Dit misdaadverhaal is heel goed opgebouwd en zorgt voor een groeiende nieuwsgierigheid bij de lezer; niet alleen nieuwsgierigheid naar wat er gebeurde in het verhaal maar ook of het in de werkelijkheid zo zou kunnen gebeuren. 
Je weet dat hetgeen je leest fictie is, maar maakt dát gegeven het ook irreëel?

Heerlijk!


De auteur:

Bertina Mulder (1962) heeft een achtergrond in de online communicatie. In 2016 verscheen haar debuutroman Wisselwerking. De rode magneet, een psychologische thriller over de eerste bemande missie naar Mars, verscheen in 2018. Voor haar misdaadroman De Veluwse verdwijning liet ze zich inspireren door een opvallend rouwbericht in dagblad de Stentor.

Lees meer over Bertina op haar website.

Eerder las ik van Bertina: De rode magneet. Klik op de gekleurde tekst en lees dan mijn recensie.

De Veluwse verdwijning koopt u bij uw lokale boekhandel of via:

Boekgegevens:
Titel: De Veluwse verdwijning
Auteur: Bertina Mulder
Genre: misdaadroman
Uitgave: paperback, 252 pagina's
Uitgever: Paris Books, 28 september 2019
ISBN: 9789492883780
NUR: 330


Met dank aan Bertina voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.