maandag 26 oktober 2015

Ik las: 'Verbrande levens' van Claudia Biegel


Verbrande levens

Waar gaat het boek over?

Dit staat op de achterflap te lezen.
Waarom besluiten mensen hun land te verlaten en ergens anders een nieuw bestaan op te bouwen? Dat is de vraag waarom het draait in 'Verbrande levens'.
Wat bezielt iemand om alles en iedereen achter te laten voor een duistere sprong in het onbekende? De verhalen in deze bundel laten zien dat dit geen onlogische beslissing is van abnormale mensen, maar een logische beslissing van normale mensen onder abnormale omstandigheden.

De hoofdpersonages vertellen hun verhaal in de ik-vorm en in eigen woorden. Hierdoor krijgen ze een menselijk gezicht en worden het mensen van vlees en bloed. Net zoals iedereen knopen ze relaties aan, krijgen kinderen, verliezen geliefden, hebben een baan of zoeken naar werk en maken doorlopend keuzes in hun leven.

In oktober 2015 is het precies tien jaar geleden dat elf migranten in afwachting van uitzetting uit Nederland, omkwamen bij een felle brand in het cellencomplex van Schiphol-Oost.
Naast de titel verwijst ook de opbouw van deze bundel naar die dramatische gebeurtenis. Hij bevat elf verhalen die zich ieder afspelen in of rondom de herkomstlanden van de slachtoffers.

'Er zijn teveel vluchtelingen, zeggen de mensen. Er zijn te weinig mensen, zeggen de vluchtelingen.'
Ernst Ferstl

Een prachtige cover laat een boom zien met een vuur aan de voet. Aan de zijkant een boom met blad en een zelfde boom zonder blad. De wortels zijn hetzelfde als de boom, zo lijkt het.

Wat kan ik over deze bundel 'flitsromans' vertellen?
Deze benaming was helemaal nieuw voor me, maar de romans zijn een soort nieuwsflits over het leven van een personage uit het boek.
Waarom 11 verhalen?
Het is in de nacht van 26 op 27 oktober 2005 dat een brand is ontstaan in cel 11 in de K vleugel van het Detentie- en Uitzetcentrum Schiphol-Oost.
Elf gedetineerden overlijden in hun cel door koolmonoxide vergiftiging.

De 11 verhalen zijn opgedragen aan de elf overledenen, t.w.:
Robert Jules Arah (34 jaar, man, Suriname)
Naiva Apensa (43 jaar, man, Suriname)
Mehmet Ava (40 jaar, man, Turkije, Koerd)
Kemal Sahin (51 jaar, man, Turkije, Koerd)
Vitaliy Khvylovyy (30 jaar, man, Oekraïne)
Oksana Nynych (29 jaar, vrouw, Oekraïne)
Gheorge Sas (21 jaar, man, Roemenië)
Dato Khidiritsj Kasolev (20 jaar, man, Georgië)
Vladislav Leniev Petrov (31 jaar, man, Bulgarije)
Lofti Al Swaee Al Swaiai (32 jaar, man, Libië)
Maribel Martinez Rodriguez (25 jaar, vrouw, Dominicaanse Republiek).

Iedere titel heeft een naam en een vermelding van het land waar het verhaal zich afspeelt.
De bundel bevat thema's zoals het uithuwelijken door de ouders, dierenmishandeling, vrouwenhandel en nog meer verschrikkelijks.

Soms blijkt moord de enige oplossing om nog meer leed te voorkomen, niet perse voor de hoofdpersoon maar uit liefde voor zijn of haar kinderen.
'Ondanks deze vragen en onzekerheden, komt er een soort ongekende rust over mij heen ik ik vraag me af of dit het gevoel is dat mensen geluk noemen.'
Het betreft in deze bundel niet altijd mensen die vluchten naar Nederland, Kiev of waar dan ook ter wereld. Ook mensen die vluchten uit een situatie die geen uitzicht biedt op een leven. Ze vluchten op de enige manier die ze kennen en dat kan dan leiden tot de dood van een ander. Soms zonder de plek waar ze wonen te verlaten.

Het bloedbad dat in 1986 door het Surinaamse leger aangericht werd in het Surinaamse dorpje Moiwana, komt ook aan de orde in een van deze flitsromans. Hoe de 'daders' er ook onder hebben geleden, maar wat vaak niet bekend is.

Je bent gewaarschuwd; veel van deze verhalen lezen als een thriller, niet meer en niet minder. Ik ben er danig van onder de indruk. Er zijn geen slechteriken in deze verhalen, maar alleen mensen die enorm veel pech en verdriet hebben.
Respect voor deze auteur, die met zo weinig woorden zoveel leed weet over te brengen naar de lezer. In dit geval naar mij. Het komt pats, boem binnen en blijft nog lang hangen.

Over de auteur:

Claudia Biegel (Amsterdam, 1957) studeerde culturele antropologie. Als journalist schreef ze onder andere voor Trouw en Plus Woman. Tegenwoordig werkt ze als hoofdredacteur bij een kennis- en adviescentrum en is ze columniste voor Catherine.nl.

Bestel dit boek via uw lokale boekhandel of via:
ECI.nl

Boekgegevens:
Titel: Verbrande levens
Auteur: Claudia Biegel
Genre: bundel romans
Uitgave: gebonden met lint, 104 pagina's
Uitgever: LetterRijn, 26 oktober 2015
ISBN: 978 94 91875 21 2
ISBN: 978 94 91875 20 5 (e-book)

Met dank aan LetterRijn voor het recensie-exemplaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.