zaterdag 18 april 2015

Ik las: 'Rusteloze benen' van Claudia Biegel


Rusteloze benen
'Alles liever dan de waarheid' – Alice Miller

Waar gaat het verhaal over?

Hoofdpersoon Rosalie is zich niet bewust van de trauma’s die ze overhield aan haar jeugd. Over het algemeen weet ze zich goed staande te houden. Alleen bij stressvolle gebeurtenissen, zoals de geboorte van haar zoon, laat haar zorgvuldig opgebouwde pantser scheuren zien. In grote lijnen leidt ze echter een rustig leven met haar man Wim, zoon Patrick en haar vrijwilligerswerk in een nabijgelegen vluchtelingencentrum. Aan die rust komt een einde wanneer de jonge Afrikaanse vluchteling Joseph uitgeprocedeerd raakt en Nederland moet verlaten. Vastbesloten om hem niet in de steek te laten, neemt Rosalie hem in huis.

Op de achterflap:
'In deze indrukwekkende roman van Claudia Biegel staat Rosalie symbool voor het getraumatiseerde kind. Opgegroeid met een moeder met psychiatrische problematiek is ze al vanaf jongs af aan speelbal van onmacht en onvoorspelbaarheid. Ze is een KOPP kind (kind van ouder met psychiatrische problemen) en heeft nooit in alle onbevangenheid jong kunnen zijn. Rosalie heeft zich, zoals veel getraumatiseerde kinderen, staande weten te houden door ontkenning en verdringing van de waarheid.'

Ik las deze roman en dit is mijn mening;

Een prachtige cover waar rusteloosheid, drukte, vurigheid en zachtheid uit spreken.
De titel van het boek doelt op een syndroom wat onder andere moeheid en de kans op depressie verhoogt. Hier werd al in de 17e eeuw melding van gemaakt, maar is toch nog niet heel bekend te noemen.

De personages zijn goed beschreven en het is een duidelijk verhaal geworden over Rosalie en haar omgeving. De jeugd van Rosalie achtervolgt haar, ze is een gevolg van...
Keer op keer wordt ze teleurgesteld en wil niets liever van het leven dan normaal zijn, maar dat mag niet zo zijn; ze blijkt haar eigen leven niet meer in de hand te kunnen houden en voor haar gevoelt draait ze rond in cirkels.

De auteur gebruikt korte zinnen en heeft een vlotte schrijfstijl. Mede hierdoor heb ik het boek vrij vlot uit gelezen. Het is een aangrijpend verhaal over onderwerpen waar ik niets of bijna niets van wist.

Ik waardeer dit boek met 3,5/5 sterren.

Over de auteur:

Claudia Biegel werd geboren in 1957 in Amsterdam als oudste dochter van Indische ouders. Fantasierijk opgevoed, haar vader was een groot verteller, begint zij op de lagere school met schrijven. Haar verhalen leest ze voor aan haar zusje en kinderen in de buurt.
Op het Spinoza Lyceum werkt ze mee aan de schoolkrant en aan verschillende musicals. Met het einddiploma op zak vertrekt ze naar de Italiaanse stad Turijn om Italiaans te studeren en te werken als au pair. Het jaar daarop begint ze in Amsterdam aan de studie culturele antropologie en ze studeert af op een scriptie over het leven van vrouwen op het Italiaanse eiland Sardiniƫ, waar ze ruim een half jaar verblijft om onderzoek te doen.

Bij Vluchtelingenwerk Nederland werkt ze onder andere als hoofdredacteur van het relatiemagazine Contouren. Niet veel later begint ze naast deze baan haar eigen tekst en redactiebureau Sashimi. Als freelance journaliste schrijft ze artikelen voor diverse bladen waaronder Plus Woman en brochures voor onder andere de Anne Frank Stichting.

Na een aantal cursussen aan de Schrijversvakschool om het roman genre beter in de vingers te krijgen, begint ze aan een roman. Deze roman getiteld Foute Sarah’s is in 2011 verschenen bij uitgeverij Mistral. Kort daarop is Foute Sarah’s omgewerkt tot muzikaal theaterstuk dat in 2013 is opgevoerd in diverse theaters verspreid door Nederland. Bij uitgeverij Mistral werkte ze ook mee aan de publicatie Wintercrime.
Naast haar schrijfwerkzaamheden werkt Claudia Biegel als redacteur en communicatie adviseur bij het Expertisecentrum Gezondheidsverschillen in Utrecht. Samen met haar man woont zij in Amsterdam.
(bron: Aerial Media Company)

Koop dit boek via uw lokale boekhandel of via:

Boekgegevens:
Titel: Rusteloze benen
Auteur: Claudia Biegel
Genre: roman
Uitgave: paperback, 240 pagina's
Uitgever: Aerial Media Company, maart 2015
Cover: Teo van Gerwen
ISBN: 978 94 0260 30 8
NUR 301
Ook als E-book beschikbaar

2 opmerkingen:

  1. Ik heb de titel op mijn 'nog te wensen en te bekijken en misschien te kopen boeken' staan..... Dank voor je goede recensie, Mieke!

    BeantwoordenVerwijderen

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.