donderdag 17 februari 2022

Ik las: 'Aissa wil trouwen' geschreven door Jeroen Hoogerwerf, met illustraties van Géwout Esselink

Een liefdevol prentenboek waarin onderwerpen rond zwangerschap, geboorte, seksuele diversiteit, bloot, liefde en vriendschap worden aangestipt. 

Daarmee kan het boek een mooie aanleiding zijn om met kinderen te praten over relationele en seksuele ontwikkeling.

Aissa wil trouwen

Aissa is op kraamvisite bij Joris, die net een broertje heeft gekregen. Joris is wel blij met broertje Bram, maar vindt dat huilen in de nacht en die babypoeplucht niet altijd een feestje. Aissa vertelt tijdens het spelen dat ze ook wel kinderen wil. En graag wil trouwen in zo’n mooie jurk, met Joris het liefst. Joris raakt daar een beetje in verwarring van: ‘Moet je dan ook verliefd zijn, handjes vasthouden en zoenen en zo?’

Het verhaal sluit mooi aan bij het in 2021 verschenen boek Joris is zijn navel kwijt.
Lees HIER mijn recensie van Joris is zijn navel kwijt.

Mijn mening:

Door de leuke dialogen die heel natuurlijk aanvoelen, val je meteen het verhaal binnen. Je hoort de twee kinderen, terwijl ze naar het kindje kijken die in zijn bedje ligt, praten over de manier waarop men volgens hen tegen baby’s zou moeten spreken. Aissa en Joris kijken naar mama Roos terwijl ze met de baby Bram bezig is. Je ziet de geboortekaartjes nog boven de tafel hangen.
Wat leuk om te zien is dat ook robot Ruben daar weer aanwezig is!   
Robot Ruben kennen we al uit ‘Joris is zijn navel kwijt’.

Terwijl mama Roos de baby in bad doet, zien ze dat Bram nog geen navel heeft, maar dat op het laatste stukje een klemmetje zit. Door dat klemmetje valt dat laatste stukje er later af en heeft Bram net als iedereen dan ook een navel.

Joris mag een nachtje logeren bij Aissa want hij wil écht even geen poeplucht en het geluid van een huilende baby om zich heen. Bij Aissa thuis heeft hij dat niet, want daar hebben ze geen baby.
Aissa en Joris gaan lekker buiten spelen, want het is nog droog. Aissa vertelt Joris dat ze ook wel ooit kinderen wil en ook graag wil trouwen; het liefst met Joris.

Joris heeft twee mama’s, dat is wel in meer gezinnen het geval. Soms hebben kinderen twee papa’s en dat hoor je ook steeds vaker. Daar wordt  door de twee kinderen over gezongen terwijl ze door de regen naar het huis van Aissa hollen.

Het liedje uit het boek kun je samen lekker meezingen op de melodie van:


Het regent, het zegent
De pannetjes worden nat
Daar kwamen twee soldaatjes en
Die vielen op hun gat

Als ze kletsnat thuis komen bij Aissa gaan ze samen in bad en doen alvast hun pyjama’s aan. Papa Orlando heeft voor hen roti gekookt en mama Vanessa zit naast Indra aan tafel. Indra is een stuk jonger dan Aissa maar ze is zeker geen baby meer.

Wanneer ze daarna in hun bedden liggen hebben ze het nog over wat Aissa haar wensen zijn, maar ze is te moe en vertelt gapend dat ze dat de volgende dag wel zal zeggen.
Hierna sla je het blad om en zie je een mooie tekening van Joris en Aissa die zich verkleed hebben.
Hoe zal hun verhaal verder gaan?

De volgende bladzijde is leeg gelaten zodat jij daar zelf al over na kunt denken en het er samen over kunt hebben. 

En wat zou jij graag willen doen als je groot bent?

Ik heb ‘Aissa wil trouwen’ graag gelezen; het is ook een heerlijk boek om uit voor te lezen en samen van te genieten. De prachtige illustraties maken het verhaal compleet. Ze zijn kleurrijk, uitnodigend om te bekijken en om samen te bespreken wat er gebeurt op de betreffende pagina’s. 


De auteur: 

Jeroen Hoogerwerf (Hellevoetsluis, 6 februari 1969).
Neem voor meer informatie over de auteur een kijkje op zijn auteurspagina bij de Schrijverscentrale.

“Ik ben dol op lezen, voorlezen, verhalen schrijven, gedichten maken en op praten. Vroeger las ik alles wat los en vast zat: boeken, tijdschriften, strips … Want vooral door veel te lezen kun je van alles leren en je horizon verbreden. En het geeft inspiratie om zelf te gaan schrijven! Op mijn rapport op de lagere school stond heel vaak ‘praat te veel’ en zelfs een keer ‘kletskous’. Maar ja, ik vind praten gewoon leuk. Contact maken met anderen, elkaar leren kennen, respecteren en samen leven.”

Jeroen Hoogerwerf is uitgever bij Levendig Uitgever. 

De illustrator:

Géwout Esselink is geboren in 1957 in Deventer. Toen hij zes jaar oud was verhuisde hij naar Steenwijk, waar hij nu nog steeds woont. Als klein jongetje op de lagere school wist hij het al: hij zou later tekenaar of kunstschilder worden. Op de middelbare school herkende een leraar het talent van Géwout. Deze leraar, Jan van Merwijk, stelde hem voor om naar de kunstacademie te gaan. En dat deed hij. Na het doorlopen van de kunstacademie begon Géwout met het illustreren van boeken. Eerst bij uitgeverij Querido, later bij meerdere uitgeverijen. Voor Géwout is tekenen geen ontspanning, maar inspanning. Maar wél een leuke inspanning.

Over boeken illustreren vertelt hij: "Als je een boek leest, zie je het voor je. Iedereen heeft dat wel, maar mijn tekeningen moeten daarbij aansluiten. Ik vind het prachtig om kinderen in zo'n verhaal te tekenen. Soms zit een tekening precies in mijn hoofd en rolt het er ook zomaar uit. Dat vind ik meestal de mooiste tekeningen. Maar doorgaans ben ik niet zo snel tevreden over mijn werk."

Aissa wil trouwen koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekwinkel Levendig Uitgever
bol.com
Bruna.nl
BookSpot
Libris
Standaard Boekhandel

Boekgegevens:

Titel: Aissa wil trouwen
Auteur: Jeroen Hoogerwerf 
Illustrator: Géwout Esselink
Uitgave: hardcover, 24 pagina’s
Uitgever: Levendig Uitgever, 25 februari 2022
Genre: kinderboeken, prentenboeken, peuters 4-6 jaar
ISBN: 9789083183787
NUR: 273

Met dank aan Levendig Uitgever voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.