zaterdag 26 april 2014

'Gezworen vrienden' van Edward Hendriks

Samenvatting:
1988. Vier scoutingvrienden beloven elkaar hun eeuwige trouw met hun bloed. Als een van hen in de problemen komt, zullen de anderen er voor hem zijn. Dan gebeurt er tijdens een zomerkamp een gruwelijk ongeluk.
2013. Eén van de vrienden, Sander Thijssen, heeft een goede baan als chief financial officer van een kleine bank op overnamepad. Als hij op het punt staat de belangrijkste zakelijke beslissing van zijn leven te nemen, krijgt hij een verontrustend telefoontje. Hij ziet zich genoodzaakt de confrontatie met het verleden aan te gaan. Staan zijn vrienden van toen nog steeds voor hem klaar? Was het ongeluk van 25 jaar terug wel een ongeluk? En hoe ver gaat Sander om zijn carrière, zijn gezin en zijn eigen leven te redden?

Gezworen vrienden’ is een thriller die zich grotendeels afspeelt in de Veluwse bossen. Iedereen die ooit bij de scouting heeft gezeten en iedereen die heeft genoten van ‘Tour of Duty’ zal zich kunnen herkennen in dit boek. Al was het maar om de onvergetelijke muziek van The Rolling Stones, The Byrds en The Animals.

Bekijk hier de spannende boektrailer. Kijken tot het einde!


Mijn mening:
Muziek speelt een grote rol in 'Gezworen vrienden'. In het boek zijn qr-codes opgenomen die verwijzen naar muziekfragmenten. Samen vormen deze nummers de soundtrack bij het boek. Ook leuk om op Spotify de afspeellijst te beluisteren terwijl je aan het lezen bent.
Het verhaal heeft een geweldig goede plot, het blijft tot het einde spannend. Het leest hier en daar als een spannend jongensboek. Dit vind ik bijzonder knap gedaan van Edward, hier laat hij ons een beetje kennismaken met de scouting uit de jaren tachtig. Onschuldig... of toch niet?

Edward Hendriks heeft een heel prettige schrijfstijl waardoor het vlot doorleest. De personages zijn goed uitgewerkt. Goed ook om de verschillende verhaallijnen in een ander lettertype neer te zetten.
De hoofdpersoon is aan grote verwarring onderhevig:

'Ik was kwaad, maar diep vanbinnen was ik ook bang. Bang voor de confrontatie met het verleden. En bang voor wat dat voor de toekomst zou betekenen.' Deze verwarring wordt alleen maar groter.
'O, god. Het bloed. Eigenlijk precies zoals we het vroeger hadden gespeeld. Tour of Duty: Oorlog. Ik probeerde me ertegen te verzetten. Dom en gevaarlijk om nu te gaan rijden, ik wist het. Maar ik moest weg. Kon niet blijven. Te erg.'

Het einde is een grote verrassing. Eerder in het boek weet je ongeveer wat er aan de hand is, maar nog niets over het hoe en waarom. Dat wordt gaandeweg het einde van het verhaal duidelijk. De epiloog is heel sterk en zet je aan het denken... Gaan we wel goed met onze aarde om? En wat als...?

Ik waardeer dit boek met 4/5 sterren.


Bestel dit boek bij bol.com

Over de auteur:
Edward Hendriks (1975) is geboren in Velp en woont daar met vrouw en dochters. Hij heeft bijna 25 jaar bij Scouting gezeten. In de tijd dat ‘Tour of Duty’ werd uitgezonden werden er tenminste tijdens één zomerkamp boobytraps gemaakt. Eén van de leiders trapte in zo’n valkuil. Gelukkig zonder de dramatische gevolgen zoals die in ‘Gezworen vrienden’. Edward werkt als freelance copywriter. ‘Bloedgeld’(2012) was zijn debuut.

Lees meer over hemzelf en zijn beroep (copywriter) op zijn website .

Auteur: Edward Hendriks
Genre: literaire thriller
Uitgave: paperback, 303 pagina's. Ik las de papieren versie.
ISBN: 978 90 261 3604 7
Uitgever: Uitgever De Fontein, april 2014

Ook als Ebook verkrijgbaar

Meer van mij hierover op 6 mei. Hou mijn blog of de website van de auteur in de gaten.

2 opmerkingen:

  1. Mieke wat een mooie recensies heb je de afgelopen tijd geschreven. Deze maand heb je weer veel goede boeken gelezen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je Riet :-) Ik heb inderdaad prachtige boeken mogen lezen. Deze maand komt daar nog 'Doelwit' van Linda Jansma bij. Fijn dat je gereageerd hebt. Dat waardeer ik!

      Verwijderen

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.