maandag 17 juni 2024

Ik las: 'Het Parijs van Coco Chanel' geschreven door Adrian Stahlecker

 


Het Parijs van Coco Chanel

Een boeiende reis met Coco Chanel door de mode en het Parijs van de 20e eeuw

In ‘Het Parijs van Coco Chanel’ neemt Adrian Stahlecker ons mee op een fascinerende reis door het leven van Coco Chanel en het bruisende Parijs van de Belle Époque. Stahlecker verweeft behendig de levensloop van Chanel met de rijke culturele en historische context van de stad, waardoor een levendig en compleet beeld ontstaat. Het is bovendien een ode aan het tijdperk waarover in ‘Het Parijs van Coco Chanel’ gesproken wordt; ook de literatuur kreeg toen pas een kans. 

Het boek belicht niet enkel de bekende successen van Chanel, maar gaat ook dieper in op haar complexe persoonlijkheid en de soms controversiële keuzes die ze maakte. Stahlecker schetst een genuanceerd portret van een icoon, wars van clichés en hagiografie. Het was een écht mens die mede door haar eenvoudige afkomst wist wat het was om arm te zijn. Ze werd in 1883 geboren als Gabrielle Bonheur Chasnel en was een weesmeisje.

Een van de grote sterke punten van het boek is de levendige beschrijving van het Parijs van de vroege 20e eeuw. Stahlecker brengt de sfeer van die tijdperk met al zijn artistieke en intellectuele levendigheid dit doet denken aan champagne, tastbaar tot leven. De lezer waant zich haast in de salons en cafés waar Chanel verkeerde met kunstenaars, schrijvers en andere avant-gardisten.

Naast de boeiende vertelling, scoort het boek ook met de gedegen research. Stahlecker heeft duidelijk uitgebreid onderzoek gedaan en put uit een breed scala aan bronnen, van dagboeken en brieven tot krantenartikelen en modetijdschriften.

‘Het Parijs van Coco Chanel’ is een aanrader voor iedereen die meer wil weten over Coco Chanel, haar mode-imperium en het Parijs van de Belle Époque. Stahlecker slaagt erin om een complex en fascinerend verhaal te vertellen op een boeiende en onderhoudende manier. De illustraties maken het plaatje compleet.

Ik heb ‘Het Parijs van Coco Chanel’ graag gelezen.


De auteur:

Adrian Stahlecker (Den Haag, 23 juli 1937) is een Nederlands kunstschilder en schrijver. Hij studeerde in den Haag aan de Vrije Academie. In 1961 debuteerde hij in Kunstzaal Plaats in Den Haag en kort daarna verhuisde hij naar Barcelona waar hij tot 1973 woonde.

In Spanje deed Stahlecker mee aan de Salon de Mayo en de Salon de Hospitalet, had solotentoonstellingen in Madrid en Barcelona, maar ook in Londen, Berlijn en Parijs.

Neem een kijkje op zijn auteurspagina bij Uitgeverij Aspekt.

Het Parijs van Coco Chanel koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Het Parijs van Coco Chanel
Auteur: Adrian Stahlecker
Genre: biografie
Uitgave: paperback met illustraties, 277 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Aspekt, december 2023
ISBN: 9789464871159
ISBN: 9789464871463 (eBook)
NUR: 452


Met dank aan Uitgeverij Aspekt voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Aspekt)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.