vrijdag 20 december 2019

Ik las: 'De sleutel', geschreven door Kathryn Hughes

Een gestolen leven
Een gebroken hart
Een onrecht dat hersteld moet worden


De sleutel

1956. Ellen werkt als leerling verpleegkundige in een krankzinnigengesticht in een Engels dorpje. Daar bouwt ze een band op met een bijzondere patiĆ«nte. Wanneer diens behandelend arts in opspraak raakt wordt Ellen gedwongen een pijnlijke keuze te maken. 

2006. Sarah wil een boek schrijven over het oude gesticht. Ze ontdekt een koffer met schokkende inhoud van een vrouw die daar vijftig jaar geleden gedwongen werd opgenomen. De inhoud van de koffer leidt Sarah naar een vergeten tragedie, een verloren liefde en een oud onrecht dat alleen zij kan rechtzetten.
(bron info: The House of Books)

Mijn mening:

Een pracht van een proloog maakt zeker nieuwsgierig naar het verhaal en het personage waarover je hier leest met als titel: 'November 1956'.

"Overal om me heen heerst duisternis, niet alleen in de lucht, maar ook in het water, in mijn hart en in mijn hoofd. Ik voel ook verdriet. Ik heb altijd verdriet gevoeld."

Daarna maken we een sprong in de tijd en maken we in 2006 onder andere kennis met Sarah, haar vader en Nathan. Alle drie hebben ze op een of andere manier te maken met krankzinnigengesticht Ambergate. Een koperen sleutel zorgt voor het contact met het verleden waarnaar Sarah op zoek is.

De niet te lange hoofdstukken spelen zich voor in het boek voornamelijk af  in het verleden, waardoor je een goede kijk krijgt op het leven van de personages in die tijd. 
De personages zijn heel realistisch beschreven; hierdoor komt het verhaal tot leven. Zowel in het heden als in het verleden zijn de gebeurtenissen zeker geloofwaardig te noemen en blijf je geboeid lezen.

"Ik ben weer terug in de wei met mijn moeder. Haar kastanjebruine haar is naar achteren gebonden, haar groene ogen glanzen van concentratie en haar tong steekt uit aar ene mondhoek. Haar penseel glijdt over het doek. Ik hoor mezelf vragen om mij te schilderen, mijn kinderstem diep verontwaardigd wanneer ze nee zegt. Dan tilt ze me op haar knie en kriebelt ze tussen mijn ribben tot ik kronkel van het lachen. Ze kust me in mijn nek en belooft me dat ze me in het schilderij zal zetten, maar dat ik het aan niemand mag vertellen. Het is ons geheimpje."

Behalve dat 'De sleutel' je een goede kijk geeft in het leven van mensen in en rond een instelling zoals Ambergate in de jaren vijftig van de vorige eeuw is het een heerlijke roman om te lezen. De goede vertaling uit het Engels speelt ook hier een grote rol.
Je voelt de liefde, het verlangen naar meer en de angst om te verliezen. Ook de kracht om te kunnen vergeven is een groot onderdeel in het verhaal.

Ik heb 'De sleutel' graag gelezen.


De auteur: 

De Engelse internationale bestsellerauteur Kathryn Hughes runde samen met haar man bijna dertig jaar een zaak in Canada, voedde twee kinderen op en reisde vervolgens de wereld rond. 
Haar romans worden in meer dan dertig landen gelezen. 
Nu woont Kathryn in de buurt van Manchester, Engeland.

De sleutel koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

Boekgegevens
Titel: De sleutel
Auteur: Kathryn Hughes
Genre: vertaalde literaire roman
Uitgave: paperback, 368 pagina's
Uitgever: The House of Books, oktober 2018
ISBN: 978 90 44355 04 8
ISBN: 978 90 44355 05 5 (eBook)
NUR: 302
Originele titel: The key
Vertaald door: Valerie Janssen


Met dank aan The House of Books voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.