dinsdag 10 december 2019

Vandaag in de schijnwerpers: 'Kliekjes', geschreven door Cees van der Mast

Zijn jullie ook zo benieuwd?


Kliekjes

Cees van der Mast is geboren en heeft de eerste achttien jaar van zijn leven doorgebracht in het West-Brabantse Fijnaart. Oftewel 'De Fendert' zoals het in de volksmond werd en nog steeds wordt genoemd.
Daarna een ruim tien jaar durende verbintenis bij de Koninklijke Luchtmacht en aansluitend meer dan vijftig jaar werkzaam bij de militaire tehuisorganisatie Koninklijke Nederlandse Militaire Bond Pro Rege. Een werkzaam leven, deels samen met zijn vrouw, waarover hij zelf zei: 'Het was een leven met twaalf ambachten, maar God zij dank, geen dertien ongelukken.'

Na het schrijven van zijn memoires bleek dat een aantal van zijn daarin opgenomen verhalen en herinneringen de moeite waard was om opnieuw te worden vermeld. In de vorm van columns onder de verzamelnaam 'Kliekjes'.
Te vergelijken met zich nog in de vrieskist of koelkast bevindende restjes van vorige maaltijden, die, eenmaal voorzien van een beetje boter en een dekje paneermeel, opgewarmd in de al dan niet magnetische oven, soms nog lekkerder smaken dan de maaltijden zelf. En weggooien is zonde.

Zijn 'Kliekjes' zijn de afgelopen jaren geplaatst in 'Fendert Lokaal', het fysieke en digitale nieuwsmedium van zijn geboortedorp, en waren ook regelmatig te vinden op zijn facebook-pagina. Uit de vele reacties valt op te maken dat zij allerwegen 'in de smaak vallen'.

Hoofdredacteur Jan Willem van Bodegom van 'Fendert Lokaal' schreef in een interview met Cees: 'vanuit de Domstad - zijn huidige woonplaats Utrecht - verblijdt hij de lezers regelmatig met zijn 'Kliekjes'.

Mieke Schepens, boekenrecensente van haar website 'Graag Gelezen', reageerde na ontvangst van enkele concepten: 'Ik heb de 'Kliekjes' graag gelezen. Het leest lekker zoals hij schrijft.'

Marita Coppes, columniste van weekblad 'Contact' (Zuthpen-Warnsveld) en auteur van 'De laatste verhalenweefster' schreef: 'Wat de kracht is van de 'Kliekjes' is dat zij herinneringen oproepen, een terugblik zijn of een reactie op de actualiteit.'

Om in stijl te blijven met de titel van deze bundel...

Lees smakelijk!
(bron info: Cees van der Mast)

Eerder las ik van Cees een historische roman: Mijn land van herkomst

Boekgegevens:
Titel: Kliekjes
Auteur: Cees van der Mast
Genre: verhalenbundel
Uitgave: paperback, 266 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Boekenbent, december 2019
ISBN: 978 94 63283 06 9

'Kliekjes' koopt u via de webshop van Uitgeverij Boekenbent.


Met dank aan de auteur voor het toezenden van een recensie-exemplaar. De bijgesloten brief heeft me ontroerd!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.