maandag 27 juli 2020

Ik las 'Stille wateren' geschreven door Eva Nagelkerke

Sophie heeft iets vreselijks gedaan. Of niet?


Stille wateren

Sophie is negenentwintig en woont nog bij haar ouders. De spanning in huis is echter om te snijden. Tien jaar geleden heeft ze iets afschuwelijks gedaan, en daar moet ze nog dagelijks voor boeten. Gebukt onder schuldgevoel probeert Sophie haar leven weer op de rit te krijgen, hoewel haar omgeving haar geen centimeter ruimte geeft. Dan slaat de twijfel toe. Wat is er eigenlijk echt gebeurd? Is zij werkelijk het monster waar de kranten vol van stonden?

De zoektocht naar de waarheid brengt Sophie en haar omgeving aan het wankelen en zorgt ervoor dat grenzen tussen waan en werkelijkheid vervagen. Iemand die niet wil dat de waarheid aan het licht komt, speelt een manipulatief spelletje met haar…
(bron info: achterflap)

Mijn mening:

Wat is dit een goed verhaal!

De afbeelding op de cover is goed gekozen. Ook Sophie is geknakt door een gebeurtenis.

Stille wateren hebben diepe gronden, zoals we in deze psychologische thriller bevestigd zullen zien. Achter mensen, die zich weinig uitlaten, zit dikwijls meer dan men in eerste instantie zou vermoeden. ‘Stille wateren’ is in dit geval een knap gekozen titel. 

Het verhaal wisselt tussen het heden en ‘Toen’. 
De hoofdstukken met als titel ‘Toen’ brengen de lezer langzaam maar zeker naar dat moment in het leven van Sophie waar ze meer over wil weten, maar is dat wel goed voor haar? De onderhuidse spanning wordt opgebouwd tot aan een punt in het verhaal waarop wegleggen van het boek geen optie meer is.

“Voor de zomer was dit afgelopen. Dat moest. Nog steviger klemde ze haar armen om hem heen. Waarom moest nou de enige man op wie ze ooit echt verliefd was geweest net de man zijn die ze niet kon krijgen? Haar mond zoog zich vast aan de zijn. Geniet van hem nu het nog kan, dacht ze terwijl ze haar voeten om zijn enkels haakte. Zachtjes begon ze te bewegen. Hij is nu hier, bij jou. En wie weet, misschien loopt het toch nog anders.

De personages zijn in lekker korte hoofdstukken levensecht beschreven, je leert ze kennen. Tenminste dat idee heb je. Steeds wordt er verwarring geschept bij de lezer en dat gebeurt dan telkens weer op het moment waarop je denkt dat je weet hoe de vork in de steel zit. 

Vooral Sophie, met haar kwetsbaarheid en haar onvermogen om de realiteit onder ogen te zien is zo duidelijk beschreven dat je een arm om haar heen zou willen slaan.

Het horen van krekels is een belangrijk onderdeel in het verhaal, maar de relevantie daarvan lees je pas in het laatste hoofdstuk. 
Je mond zal zeker openvallen, want dit had je niet kunnen vermoeden. Het is een knappe afsluiting van een indrukwekkend verhaal!

Ik heb ‘Stille wateren’ graag gelezen en waardeer het met 4,5/5*.


Eva Nagelkerke:

Eva Nagelkerke is de schrijversnaam van de zussen Alexandra en Victoria Nagelkerke. Al jaren schrijven ze zeer succesvolle spannend verhalen, met een vlijmscherp ook voor onderlinge menselijke relaties.
Hun Storytel Original-dramaserie De mooiste tijd van je leven stond wekenlang in de top tien van best beluisterde series.
(bron info: achterflap)

Stille wateren koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

Boekgegevens
Titel: Stille wateren
Auteur: Eva Nagelkerke
Genre: psychologische thriller
Uitgave: paperback, 320 pagina's
Uitgever: HarperCollins Holland, oktober 2019
ISBN: 978 94 02704 63 1
ISBN: 978 94 02758 41 2 (eBook)
NUR: 305


Met dank aan HarperCollins Holland voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.