donderdag 2 juli 2020

Ik las: 'Zonnebloem' geschreven door Lucas VastenhoutZonnebloem

Boekgegevens
Titel: Zonnebloem
Auteur: Lucas Vastenhout
Genre: verhalenbundel
Uitgave: paperback, 198 pagina’s
Uitgever: De Schrijfpen, 1 juni 2018
ISBN: 978 90 48443 64 2
NUR: 303

Zonnebloem bestaat uit zevenentwintig korte verhalen. Ze zijn een scherpe selectie uit het werk van de schrijver en variëren van lengte en inhoud.
In elk verhaal trakteert de schrijver de lezer op personages in ontroerende dan wel spannende situaties. De grondgedachte in alle verhalen is het verlangen naar liefde tot elkaar. 
Meerdere verhalen kennen aan het eind een onverwachte wending; ze ademen de sfeer van Roald Dahl.

Het is een meeslepende en welverzorgde verhalenbundel, een verrassing.

Zonnebloem is opgedragen aan zijn kleinzoon Roy Raûl. 
Roy R. is een van de verhalen. Hierin neemt de grootvader symbolisch wraak op het overlijden van zijn 10-maanden jonge kleinzoon na een reeks medische missers. Zijn vergelding betreft drie kinderartsen, het hoofd van een kinderkliniek, een radioloog, twee tuchtrechters en een Officier van Justitie. Neemt hij ook wraak op de voortdurend loerende achterbuurvrouw?

Zonnebloem was het winnende verhaal van Schrijven in de Zomer. De jury: “de schrijver weet emoties suggestief voor het voetlicht te brengen”.
(bron info: achterflap)

Mijn mening:

Zonnebloem is een mooie verhalenbundel. Deze auteur weet zijn verhalen op een indrukwekkende manier op papier te zetten. Hierdoor blijft de lezer geboeid tot het einde van elk verhaal. 
Soms is een verhaal uit deze bundel humoristisch, soms ontroerend, een ander verhaal fantastisch en een derde is bizar te noemen. Dat geeft de fantasie van de auteur weer en zijn vermogen om zijn gevoelens te verwoorden.
De trap van Jan Barentsz. Muyckens komt ook ter sprake in een verhaal waarbij ik tijdens het lezen inderdaad moest denken aan de soms bizarre verhalen van Roald Dahl.

Het verhaal ‘Zonnebloem’ is werkelijk prachtig!
Hierin wordt beschreven hoe een zoon zijn vader leert kennen na diens overlijden.
“Ineens begreep ik waarom vader destijds het schip nastaarde, tot het onder de brug door langzaam verdween, naar het zuiden. Meteen diende het onderwerp voor mijn afscheidsrede zich aan: zijn hulp en stimulans om mijn hart te volgen. Ik begreep ineens ook waarom zijn instemmende woorden, na mijn keuze voor de pabo, zo weemoedig klonken.”
 
Ook ‘Roy R.’ heeft een indruk op me achtergelaten die niet zomaar zal verdwijnen. Vaak nemen we iets als vanzelfsprekend aan omdat de ander het wel het beste zal weten…

Deze verhalenbundel blijft hier binnen grijpafstand liggen, zodat ik er zo nu en dan weer opnieuw een verhaal uit kan lezen. Het is een aanrader!


De auteur:

Biografie Lucas Vastenhout op zijn website:
Ik ben in 1942 geboren in Haarlem, Merwedestraat 5. 
Mijn ouders werkten als ziekenverzorgers in de psychiatrische kliniek Vogelenzang te Bennebroek. Ze kregen vier zonen. Sinds 1957 woon ik in Apeldoorn. Inmiddels ben ik de pater familias. Uit een eerste huwelijk heb ik twee zonen, een tweede huwelijk bracht twee dochters voort. Een dieptepunt was het overlijden in 2001 van mijn 10-maanden jonge kleinzoon Roy, na een reeks medische missers; zie mijn boek Oordeel. 
Daarnaast kent het leven veel hoogtepunten. Meerdere inspireerden me tot mijn verhalenbundel Zonnebloem.

Zonnebloem kunt u bestellen via uw eigen boekhandel, via
of
door een mail te sturen naar De Schrijfpen: deschrijfpen@ziggo.nl 

Met dank aan de auteur voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.