Apeldoorns bejaardentehuis beste van Nederland
Den Haag vindt succes geen succes
Koffievreugd
Peter van Wermeskerken heeft een satirische en bovendien charmante roman geschreven over de politiek en het leven in een seniorencomplex, met alle ups en downs die daarbij horen. De personages beleven samen een reeks aan ‘avonturen’, van het organiseren van koffieochtenden tot het aangaan van nieuwe vriendschappen. Je leest bovendien over wat er komt kijken bij het bouwproject waarbij men betrokken is.
Julia Swartsuycker, 36 lentes jong, wordt directrice van het enorm verouderde bejaardentehuis. Julia heeft een huisje moeten kopen voor haar bejaarde ouders, bij gebrek aan een goed bejaardentehuis. Die zijn wegbezuinigd door de regering van Dirk Tutter. De mening van Tutter is dat ouderen maar een last zijn voor de samenleving. In de gemeente Apeldoorn zien ze dat intussen anders, maar Tutter maakt zelfs hooglopende ruzie met zijn minister van sociale zaken, Jean-Pierre, die een boswoning bij Koffievreugd heeft gekocht.
“Tutter had niet veel problemen zijn beide voorstellen in Tweede en Eerste Kamer aangenomen te krijgen. Geen wonder, want zijn eigen partij BB (BlauwBlauw), de Rozenpartij en GroenGeel (GG), regeerden met een overgrote meerderheid. Wat vertegenwoordigers van andere partijen te berde te brengen hadden, deed niet veel ter zake. In de politiek gaat het om macht, niet om zinnige ideeën en goede argumenten.”
Haar mening over de koffie in het tehuis is kort maar krachtig: "Gootwater!".
Daarom zijn hulptroepen nodig naar de mening van Julia. Nel is de koffiekampioen van Gelderland en haar taarten bakkende zussen zijn ook hard nodig. Dat is zo'n groot succes, dat de bewoners een nieuwe naam kiezen voor het tehuis: Koffievreugd.
Je maakt ook kennis met Sophie, de nieuwe kokkin.
Van Wermeskerken weet de karakters in ‘Koffievreugd’ op een realistische en humoristische manier tot leven te brengen. De lezer leert de personages kennen als mensen met elk hun eigen verleden en karakter. De beschrijvingen van het seniorencomplex en de dagelijkse bezigheden van de bewoners zijn levensecht en geven een goed beeld van de sfeer in zo'n woongemeenschap. Ook de politiek is goed herkenbaar.
“Immers, Julia had in haar hoofd welke koers zij wilde varen met ‘Koffievreugd’. Een koers waarover ze nog met weinig mensen had gepraat. Zelfs Jozef had er nog geen idee van waar de droom van directrice op gericht was. Die koers bestond niet alleen uit groei van het seniorenbedrijf, maar ook fittere mensen, die op vele wijzen in de samenleving taken die bleven liggen op zich moesten gaan nemen. Bovendien: ‘Koffievreugd’ zou een zeer belangrijke werkgever worden. Niet alleen voor Apeldoorn of Gelderland, nee ook in Nederland.”
Leuk om premier Tutter hier tegen te komen; aan wie deed dit personage me denken?
“Met die veer in z’n kont fietste Tutter blij terug naar zijn ministerie.”
De vele en omvangrijke dialogen zijn geloofwaardig neergezet.
‘Koffievreugd’ is een verhaal voor iedereen die van een satirische roman houdt die gaat over de politiek en het leven in een seniorencomplex, met alle ups en downs die daarbij horen.
De auteur heeft op het voorblad vermeld: "Helaas is dit een parodie..."
De auteur:
Peter van Wermeskerken (Zeist, 31-12-1939) is de zoon van acteur en journalist Henk. Toen hij 14 was schreef hij de eerste verslagjes voor de krant van Pa. Was zo’n 40 jaar journalist, waarvan van 1970 – 2001 bij het AD als redacteur (en chef) economie.
Van 2002 – 2006 gemeenteraadlid Alblasserdam. 2012 verscheen zijn autobiografie “Dubbelspion”. Met eerste vrouw (overleden 2014) twee kinderen. Hertrouwd 2018. Woont in Den Haag. Hobby’s schaken en schrijven.
Koffievreugd koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:
Boekgegevens:
Titel: Koffievreugd
Auteur: Peter van Wermeskerken
Genre: roman
Uitgave: paperback, 200 pagina’s
Uitgever: P&M Verlag Den Haag, september 2023
ISBN: 9789083326504
ISBN: 9789083326566 (eBook)
Met dank aan de auteur voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Peter van Wermeskerken)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.