vrijdag 24 mei 2024

Ik las en genoot van 'Meerval' geschreven door Rogier de Jong

 


Meerval

Een duik in de diepte van de stilte

Rogier de Jong neemt ons in zijn nieuwe bundel ‘Meerval’ mee op een poëtische reis naar een wereld van stilte en contemplatie. De gedichten, gebundeld in 72 pagina's, dompelen de lezer onder in een atmosfeer van kalmte en reflectie. In drie delen, t.w.: ‘Onder water’, ‘Stroomafwaarts’ en ‘Aanlanden’ ga je samen met de auteur op reis.

De kracht van 'Meerval' schuilt in de eenvoud van de taal. De Jong gebruikt geen overbodige woorden, maar kiest met zorg voor krachtige beelden en beknopte formuleringen. Hierdoor ontstaat er ruimte voor de lezer om een eigen interpretatie aan de gedichten te geven.

In ‘Victory Boogie Woogie’ zijn de eerste regels:

“Allereerst: een meesterwerk is als een ballerina. 
Het staat op één teen.”

Als je daarbij aan het werk van Piet Mondriaan denkt, besef je hoe passend deze woorden zijn.

De gedichten in ‘Meerval’ raken thema's aan als vergankelijkheid, geschiedenis en de zoektocht naar innerlijke rust. De Jong verkent deze thema's met een soms melancholieke ondertoon, zonder te vervallen in sentimentaliteit. En humor ligt steeds op de loer.

“Racisme

Teckels zijn stronteigenwijs
en missen een deel van hun poten.
Labradors zijn heilige honden
die ook over water kunnen lopen.

Terriërs kunnen rechtop staan en 
op een triangel slaan en beagles
zijn gefokt op Engelse kostscholen.

Herders stammen af van Blondi
en een mopshond heeft de 
Tweede Wereldoorlog gewonnen.

Was Stalin een laika? Plaste hij in de 
sneeuw? En hield hij van pens? Een karper
smaakt grondig. Combineert goed met gember.”

‘Meerval’ is een bundel voor wie van poëzie houdt. Soms rijmt het, maar dat hoeft niet. De auteur kijkt op een bijzondere manier naar de wereld en schrijft op wat hij ziet, denkt en voelt. Bij het lezen van poëzie geldt: je leest elke regel los van de ander. 
Door de grote variatie in de onderwerpen zul je steeds opnieuw geraakt worden door de woorden van Rogier de Jong. 

Leg deze bundel op een gemakkelijk te bereiken plaats, zodat je zo nu en dan weer een stuk kunt lezen en genieten van de woorden van deze kunstenaar.

De auteur:

Poëzie was bij Rogier de Jong thuis geen eerste levensbehoefte – dus kan het zijn dat zijn liefde voor de dichtkunst gewekt werd door zijn buurvrouw Margaretha Droogleever Fortuyn (de dichter Vasalis) die regelmatig een sigaretje kwam roken en een praatje maken. Dichters moeten ook leven.

En anders was het die geestdriftige leraar Nederlands wel die de naoorlogse dichters op de juiste samenzweerderige toon introduceerde. Zo ontdekte Rogier de Jong Rutger Kopland, Judith Herzberg en vooral Hans Verhagen. De laatste, die hij op John Lennon vond lijken, ontstak met zijn Duizenden Zonsondergangen bij hem de vonk van het dichten.

In 1972 debuteerde Rogier de Jong op twintigjarige leeftijd met gedichten in het literaire tijdschrift Tirade. Hij kreeg een postwissel van Geert van Oorschot ter waarde van 25 gulden.

In 1988 won hij de jaarlijkse verhalenwedstrijd van het Antwerpse tijdschrift De Brakke Hond, maar hij merkte dat poëzie hem toch meer trok. In 2018 belandde hij in de top honderd van de Turing Gedichtenwedstrijd en in 2019 verscheen bij uitgeverij Liverse zijn debuutbundel Memento, gevolgd door Seinpost in 2021. 
Naast poëzie schrijft hij ook columns en essays voor Meander Magazine en Bühne.
In 2020 werd hij stadsdichter van Aardenburg en maakt nu deel uit van het Dichtersgilde Sluis.

Meer informatie over Rogier de Jong en zijn werk op zijn website.

Eerder las ik van Rogier:

Meerval koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Meerval
Auteur: Rogier de Jong
Genre: poëzie, gedichten
Uitgave: paperback, 72 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Liverse, oktober 2023
ISBN: 9789492519740
NUR: 306


Met dank aan Rogier de Jong voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Liverse)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.