dinsdag 30 december 2014

Ik las: 'IJskoud' van Isa Maron. De Noordzeemoorden, deel II

IJskoud
De Noordzeemoorden, deel II

Waar gaat het over?

Op een kinderboerderij in Amsterdam-Noord verdwijnt op klaarlichte dag een 7-jarig jongetje. Het is het oppaskind van de beste vriendin van Kyra Slagter, Sophie, en het drama voltrekt zich waar Kyra en Sophie bij zijn. Beide meiden zoeken dagenlang, maar van het kind wordt geen spoor gevonden. Onder leiding van Maud Mertens van de Amsterdamse politie wordt een grootschalige zoektocht georganiseerd. Heel Nederland leeft mee als er meer kinderen verdwijnen, sommigen pas 4 jaar oud, van openbare plekken in Noord-Holland: Artis, de camping in Bakkum, het strand bij Bloemendaal. Maud Mertens ligt onder vuur. Ooit maakte ze een inschattingsfout waardoor een jong kind overleed. Wie zegt dat zij de juiste persoon is om deze zaak op te lossen? Als het lichaam van een van de ontvoerde kinderen gevonden wordt, blijkt dat de ontvoerders nergens voor terugdeinzen. Dan stopt het roven even plotseling als het begon. Kyra Slagter is begonnen aan het eerste jaar van de opleiding forensische recherche van de Hogeschool van Amsterdam. Ze onderzoekt de herkomst van de ansichtkaarten die haar vermiste zus Sarina vier jaar eerder stuurde. Hoe is het mogelijk dat de kaarten niet eerder aankwamen? Wat is er waar van de informatie op de kaarten? Tegelijkertijd laat ook de verdwijning van het oppaskind haar geen seconde los. Maud worstelt met oude demonen. Kyra jaagt op de geest van haar oudere zus en op de man die ze verantwoordelijk houdt voor haar vermissing. Voor beide vrouwen wordt het opsporen van de kinderrovers zo een bittere noodzaak.

Ik las het papieren boek.

Wat lijkt de naam Kyra Slagter veel op de naam van een bekende thrillerauteur, valt me weer op.

Na het lezen was mijn eerste gedachte Wat een ontzettend goed geschreven thriller! Een vloeiend vervolg op het eerste deel 'Galgenveld' en weer heerlijk spannend om te lezen.
Voor in het boek staat daar een korte samenvatting van, maar het eerste deel lezen is een pré.
De personages zijn gegroeid daar waar dat nog mogelijk was. Met name de mens Maud Mertens is veel duidelijker geworden in het verhaal.
Ze neemt nog een slok koffie, staat op en neemt een hap van haar brood terwijl ze Edwin gedag zwaait. In de auto bedenkt ze ineens dat ze elkaar vroeger kusten bij het weggaan.
Maar ook Kyra maakt grote sprongen vooruit in haar leven en eigengereid als ze is gaat ze zelf op onderzoek uit.

Een heel goed gekozen cover. De keuze voor de titel IJskoud wordt duidelijk op een van de laatste bladzijden.
Lekker korte hoofdstukken; dat leest vlot door. Duidelijke, afwisselende verhaallijnen die op het einde samen komen.
Uitgezonderd de cursief gedrukte verhaallijn, deze komt nog niet samen met de andere lijnen. Daar wil ik graag zo snel mogelijk meer over lezen in het volgende deel van deze serie.
De auteur heeft een mooie stijl van vertellen, bijvoorbeeld het beschrijven van een verliefdheid;
Niet halsoverkop hysterisch verliefd, als getroffen door de bliksem, maar juist heel rustig en gloeiend als een ondergrondse veenbrand.
Alsook een prachtige beschrijving van de zee; De zee ligt als een grijze reuzin te wachten tot ze weer mag bewegen. Eb, vloed, langzame deining of storm, haar is het om het even.

Het hele verhaal is nog niet verteld. De spanning stijgt!
Laat ons niet te lang wachten op de volgende twee delen, is mijn verzoek aan deze auteur.

Ik waardeer dit boek met 4,5/5 sterren. 

Bestel dit boek via je lokale boekhandel of:

Over de auteur:

Isa Maron was serveerster, karateka, voetbalmakelaar en directeur. Ze studeerde economie en psychologie. Haar debuut Passiespel werd gekozen tot Beste Nederlandse Vrouwenthriller. Van Isa verschenen ook Verboden Verleden, Vrij Zwemmen en Schaduwkant. Ze woont in Amsterdam met haar man, vier zonen, twee kippen en een hond.

Auteur: Isa Maron
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 320 pagina's
Uitgever: The House of Books, december 2014
ISBN: 978 90 48822 70 6
Ook als Ebook verkrijgbaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.