zondag 15 januari 2023

Ik las: 'Het Laatste Joodse Huwelijk' geschreven door René van Rooij

Het ‘Huwelijksboek’ van Leendert en Betty van Rooij-Frank
Een verhaal van liefde en overleving


Het Laatste Joodse Huwelijk


‘Het Laatste Joodse Huwelijk’ vertelt over het leven van twee jonge mensen in een verschrikkelijke tijd. 

Het verhaal speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog en je gruwelt er van omdat je een beetje weet wat zich toen afspeelde. Je leerde tenslotte op school over dat stuk van onze geschiedenis in geschiedenislessen en je las erover in boeken. 
Maar de auteur heeft het toch klaar gespeeld om het een verhaal te laten worden waar Liefde en Overleving met een hoofdletter gespeld mogen worden.

De auteur start voor in het boek met het hoofdstuk ‘Herinneringen’; dit is een heel belangrijk hoofdstuk voor iedereen die meer wil weten over het hoe en waarom.

“Op 31 januari 2003 schrijft Vader, tekenend voor de afstandelijkheid waarin hij zijn emoties hulde, onderaan de bladzijde van een boek dat op 4 november 1942 als blanco huwelijksdagboek begon, kurkdroog:

En toen was het boek vol.

Van oorlogsverhalen word je niet vrolijk. Ze gaan over verlies en verdriet. Verhalen over marteling, verkrachting, plundering. De geschiedenis leert dat het vernis van beschaving, cultuur en moraal als sneeuw voor de zon smelt zodra de mens als lid van een groep, in de anonimiteit van patriottisme, legeruniform of partijlidmaatschap, zijn gang kan gaan.”

Bovenstaande is helaas nu nog steeds een feit.

‘Het Laatste Joodse Huwelijk’ vertelt over twee positief ingestelde mensen die ternauwernood een verschrikkelijke storm overleefden.
Hun kinderen zijn zich steeds meer gaan beseffen dat ook zij beïnvloed zijn door de oorlogsjaren.

Het is onvoorstelbaar om te lezen hoe de Duitsers erin slaagden Nederland al na een paar dagen tegenstand door het leger, te bezetten. Helaas speelde onze toenmalige koningin daar een niet onaanzienlijke rol in, wellicht omdat ze zoveel Duits bloed had, net zoals naar nakomelingen ook nog hebben.

Leendert schrijft op de avond van 22 oktober een brief aan zijn ouders in Westerbork dat hij trouwplannen heeft, maar dat zij zijn toekomstige bruid niet kennen. Slechts twee dagen later, op 24 oktober gaan Leendert en Betty in ondertrouw en op 4 november 1942 trouwen ze. 
Leendert van Rooij en Betty Frank trouwen binnen twee weken na hun eerste kennismaking in de Sjoel aan de Springweg in Utrecht.
Het was 1942 het laatste Joodse huwelijk tot 1945 in deze synagoge. 

De vele foto’s van de personen die genoemd worden maken van ‘Het Laatste Joodse Huwelijk’ een persoonlijk verhaal over leven en dood. De foto’s van o.a. ‘Het Boek van ons Huwelijk’ en de beschrijvingen van gebeurtenissen waren een eyeopener voor mij. Het is een aangrijpend verslag geworden dat niet koud aanvoelt maar daarentegen hartverwarmend is. 


De auteur:

Dr. René van Rooij (1947) is jurist en auteur. 
Van Rooij publiceerde eerder bij Uitgeverij Aspekt zes romans en een biografie. 
Zijn auteurspagina bij Uitgeverij Aspekt.

Neem een kijkje op zijn website en lees daar meer over zijn persoon en zijn werk.

Ik las eerder van deze auteur:

Het Laatste Joodse Huwelijk koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Het Laatste Joodse Huwelijk
Auteur: René van Rooij
Genre: geschiedenis algemeen
Uitgave: paperback met illustraties, 152 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Aspekt, februari 2022
ISBN: 9789464249415
ISBN: 9789464623253 (eBook)
NUR: 680

Met dank aan Uitgeverij Aspekt voor het toezenden van een exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Aspekt)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.