Hervertellingen van mythische verhalen uit de hele wereld
Liefde in kleur
De dertien mooie liefdesverhalen in de bundel ‘Liefde in kleur’ zijn stuk voor stuk de moeite waard. Het zijn tien bewerkte verhalen uit de wereldgeschiedenis en de mythologie, maar de lezer kan ook genieten van drie ‘nieuwe’ verhalen.
In het voorwoord schrijft de auteur:
“Dit boek gaat over gezien worden in al je verschijningsvormen, in elke dynamiek, helder en in kleur. Het gaat over de vreugde en hoop die gepaard gaan met de viering van dat fenomeen. Ik hoop dat dit boek je vreugde brengt.”
Bolu Babola kan gerust zijn: het boek heeft me zeker vreugde gebracht.
Vaak waren mijn gedachten bij de laatste zin van een hoofdstuk “lekker puh!”, maar nog vaker had ik een glimlach op mijn gezicht.
De details in de hervertellingen zijn indrukwekkend en het verhaal is aangepast aan de moderne tijd zodat de drempel heel laag geworden is en de lezer kan smullen van deze verhalen over de mens en de liefde.
De auteur beschrijft in ‘Liefde in kleur’ hoe de kracht van de liefde in verschillende culturen wordt uitgedrukt. De verhalen zijn verhalen over eenzaamheid, verlangen en liefde; soms zijn ze zelfs wellustig en je proeft overdaad.
In ‘Attem’ lees je over Ituen die verliefd is op Attem. Attem voelt zich altijd vrij bij hem, maar ze moet hun relatie geheim houden voor Koning Offiong aan wie ze uitgehuwelijkt is.
“Koning Offiong betaalde een behoorlijke bruidsschat. Haar familie was niet blij met de overeenkomst, maar kon niet heen om het feit dat al hun zorgen zouden verdwijnen met dit huwelijk. Ze behielden hun land en konden anderen helpen die in dezelfde hachelijke situatie zaten. Het enige wat Attem hoefde te doen was dagelijks met kruiden verrijkte palmolie drinken als voorbehoedsmiddel, haar ogen sluiten en Offiong eenmaal per week in zich laten pompen terwijl ze de twee minuten durende nachtmerrie probeerde te verdringen.”
In ‘Naleli’ heb ik er van genoten om te zien hoe de hoofdpersoon groeit als persoon en de touwtjes in handen neemt. Ik dacht op de laatste bladzijde “boontje komt om zijn (haar) loontje”.
In ‘Orin’ lees je o.a. over De Moderne Narcissus, Lekkere Jongen In T-shirt en zul je de mooie beschrijving van de gebeurtenissen kunnen waarderen.
De auteur heeft een prettige schrijfwijze waardoor de vrij korte verhalen in een mum gelezen zijn.
Deze verhalenbundel laat een ongelovige weer geloven in de mooie kant van de liefde. Een zoektocht van de personages naar échte liefde komt tot een einde.
Ik heb ‘Liefde in kleur’ graag gelezen.
De auteur:
Bolu Babalola (1991) is een Brits-Nigeriaanse auteur, televisieschrijver en journalist. Ze schrijft boeken, scenario’s en culturele stukken, is een liefhebber van de liefde en is een "romcomoisseur" – een term die ze zelf bedacht heeft. Ze verhaalt over dynamische vrouwen met duidelijke, uitgesproken stemmen, die vrijmoedig beminnen en net zó bemind worden, en ze gelooft dat er in vrouwen zowel een Belle als een Beest schuilt. Haar korteverhalenbundel Love in Colour verscheen in 2020, werd meteen een Sunday Times-bestseller en belandde op de shortlist voor het Waterstones Book of the Year.
Haar debuutroman Honey & Spice kwam in juli 2022 uit.
Liefde in kleur koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij
Boekgegevens:
Titel: Liefde in kleur
Auteur: Bolu Babalola
Genre: korte verhalen bundel
Uitgave: paperback met flappen, 320 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Orlando, i.s.m. Oxfam Novib, december 2021
ISBN: 9789083171401
ISBN: 9789083171418 (eBook)
NUR: 302
Oorspronkelijke titel: Love in Colour
Vertaald door: Dennis Keesmaat en Lara Visser
Met dank aan Uitgeverij Orlando voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Orlando)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.