zaterdag 20 april 2024

Ik las en genoot van 'Overgave' geschreven door Martin MacInnes

 


Overgave

Een betoverende reis door kosmos en ziel

In de ambitieuze sciencefictionroman ‘Overgave’ neemt Martin MacInnes ons mee op een duizelingwekkende reis. Terwijl ze zelf worstelt met vragen over zingeving, verbondenheid en de grenzen van menselijke kennis, voert hoofdpersonage Leigh ons van de diepten van de oceaan tot de verste uithoeken van ons zonnestelsel.
Als kind leed Leigh onder het geweld van haar agressieve vader en moest dan uithuilen bij haar moeder, die het niet leek te merken.
Ze ervaart meer troost in de aanraking met water en mede daardoor specialiseert ze zich in mariene biologie en reist overal heen voor haar onderzoek.

“Ik dacht aan de keer dat ik ‘s nachts op de Azoren had gezwommen in de kleine baai in het licht van de maan en met mijn ledematen een ster had gevormd. Het prikkelende, onbeschrijfelijke gevoel toen ik aan die tafel zat in het café en daarna langzaam over het dorpsplein liep...
…Dat was het begin, dat ene moment dat me hierheen had gebracht en mijn leven compleet had veranderd.”

MacInnes verweeft op virtuoze wijze wetenschappelijke inzichten met filosofische bespiegelingen, creëert een meeslepend verhaal dat zowel intellectueel stimulerend als emotioneel ontroerend is. De beschrijvingen van de buitenaardse werelden die Leigh bezoekt, zijn adembenemend gedetailleerd, terwijl de exploratie van haar innerlijke conflicten even indringend is.

“We liggen in het donker naast elkaar, met onze voeten naar de glaswand, vr-bril op ons hoofd en een kussen onder de nek. Onze lichamen liggen haaks op het westen, we kijken naar de lanceerplatforms in de lanceerrichting. De audio is overtuigend. Elk detail is uiterst levensecht. Ik kan de muffe lucht ruiken, de hitte binnen het schip ervaren, voelen dat mijn collega’s aan de vloer van de cabine zijn vastgegespt, hun lichamen aan weerszijden van mij.”

‘Overgave’ is een roman die lang na het lezen blijft nazinderen. Het zet ons aan het denken over onze plaats in het universum, de kracht van de menselijke geest en de onbreekbare band tussen mens en natuur. De vijf delen zijn stuk voor stuk juweeltjes die je meenemen in het leven van Leigh. De laatste woorden blijven nog lang hangen…

“...niet eindigend maar beginnend, telkens beginnend, zoals het altijd was en zal zijn, nieuwe werelden in transformatie, nieuwe eeuwigheden, nieuw leven, nieuw...

‘Overgave’ is een onmiskenbaar meesterwerk van sciencefictionliteratuur. 
Het is een roman die je aan het denken zet, je hart raakt en je blik op het universum voorgoed verandert. Het is zeker geen boek om even tussendoor te lezen, maar een boek om op je nachtkastje te leggen om er dan voor het slapen gaan een stuk uit te lezen. Je zult heerlijk wegdromen!




De auteur:

Martin MacInnes (1983) is een Schotse auteur. Eerder schreef hij Infinite Ground en Gathering Evidence. Hij won de Somerset Maugham Award, de Scottish Book Trust New Writers Award en de Manchester Fiction Prize. In 2021 werd hij door The Guardian/British Council uitgeroepen tot een van de tien schrijvers die de toekomst van het VK vormgeven. 
‘In Ascension’ (Overgave) is zijn derde roman en werd genomineerd voor de prestigieuze Booker Prize, wat getuigt van de hoge kwaliteit van het werk van MacInnes.
Hij woont in Edinburgh.
Neem een kijkje op zijn website.

Overgave koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Overgave
Auteur: Martin MacInnes
Genre: vertaalde literaire roman, novelle
Uitgave: paperback, 416 pagina’s
Uitgever: Lebowski Publishers, 15 augustus 2023
ISBN: 9789048869725
ISBN: 9789048869749 (eBook)
ISBN: 9789048869732 luisterboek
NUR: 302
Oorspronkelijke titel: In Ascension
Vertaling uit het Engels: Theo Schoemaker en Els van Enckevort


Met dank aan Lebowski Publishers voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Lebowski Publishers)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.