zondag 28 april 2024

Vandaag in de schijnwerpers 'Karl Marx Universiteit 1968-1969' geschreven door Jasper Mikkers

 Het wolfsbit (3)
Roman over een revolutie


Karl Marx Universiteit 
1968-1969

Mei 1968 barstte in Parijs de studentenrevolutie los. De eerste bezetting van een universiteitsgebouw in Nederland vond een jaar daarna plaats. In Tilburg. Enkele maanden eerder was de universiteit omgedoopt tot Karl Marx Universiteit. Op Tilburg volgde de bezetting van het Maagdenhuis in Amsterdam. De gebeurtenissen waren voorpaginanieuws in binnen- en buitenland. In deze roman wordt de roerige geschiedenis van die jaren beschreven en beleeft de lezer de liefde die de oudere journalist Fedde Reephof opvat voor Nicole, een jeugdige studente die zich volop in de chaos stort.

Karl Marx Universiteit is de roman van wankelende waarden en een lofzang op liefde en vrijheid. (Brabants Dagblad)

Het boek dat we misten: Karl Marx Universiteit, roman over de studentenrevolutie eind jaren zestig. (…) (De Gelderlander)

Met veel gevoel voor humor en een grote dosis kennis van die jaren weet Mikkers hilarisch de tijdgeest neer te zetten. 
(NBD / BIBLION B.V.)

Over de serie ‘Het wolfsbit’:

‘Het wolfsbit’ is een romancyclus die je meeneemt in het leven van een aantal personages waaronder dat van Henri Pafort en een periode van maar liefst 102 jaar beslaat. Voorvallen uit het leven van diverse personages volgen elkaar op, de verhalen gaan van onderhoudend naar spannend, van tragisch naar vermakelijk. De titel verwijst naar het hoofdthema: verzet en verlangen naar vrijheid. ‘Het wolfsbit’ bestaat uit zeven delen.
'Het wolfsbit' gaat over vrijheid en manieren om met vrijheid om te gaan, die te bevechten of op te geven, zich los te rukken of zich te plooien. 
 
NB Een wolfsbit is een stevig metalen bit voor paarden die zich lastig laten sturen

Eerder las ik van Jasper Mikkers:

De auteur:

Jasper Mikkers is geboren op 3 juni 1948, in Oerle, gemeente Veldhoven. Hij is de zoon van een politieman en hij kreeg vier doopnamen mee, behalve Jasper ook nog Jacobus Johannes Maria. Zijn vader werd op dezelfde dag 30 jaar oud. Zoontje Jasper was dus een verjaardagsgeschenk. Maar er wordt gefluisterd dat vader Mikkers met de geboortedatum gesjoemeld heeft. Jasper zou op 2 juni geboren zijn en pas op 3 juni aangegeven. Maar definitieve bevestiging van dit gerucht is nog niet verkregen.
In 1952 verhuisde het gezin naar Liempde, het dorp waar de eerste roman van de cyclus, ‘De kleine jongen en de rivier’ is gesitueerd.
Na een jaar mulo in Boxtel kwam hij in Oosterhout terecht, op het seminarie van de paters kapucijnen. Daar deed hij het gymnasium.
Van 2013 tot 2015 was Mikkers stadsdichter van Tilburg.
In 2017 werd door Oogland film de documentaire Dichter tegen de tijd uitgebracht, gewijd aan het leven en werk van Jasper Mikkers.

Lees meer over Jasper en zijn werk op zijn website.

Karl Marx Universiteit 1968-1969 (Het wolfsbit 3) koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Karl Marx Universiteit 1968-1969
Serie: Het wolfsbit (3)
Auteur: Jasper Mikkers
Genre: roman
Uitgave: paperback, 388 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Aspekt, april 2024
ISBN: 9789464871685
NUR: 300


Met dank aan Uitgeverij Aspekt voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Aspekt)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.