maandag 11 augustus 2014

Ik las 'Jane Eyre' van Charlotte Brontë

Augustus is door boekblogger Sandra van Eijck, veranderd in 'Klassieke literatuur maand'. Ze plaatste een oproep op haar blog en ruim 30 boekbloggers hebben hier op gereageerd.
Sandra zal deze maand voor haar blog alleen maar klassiekers lezen en ruim 30 boekbloggers hebben ook toegezegd minimaal één literaire klassieker te lezen en daar een recensie/leeservaring van te plaatsen.

Ik nam me voor om 'Jane Eyre' van Charlotte Brontë te gaan lezen. Dit boek stond al een paar jaar in mijn boekenkast.

Allereerst ben ik wat meer informatie op gaan zoeken over deze auteur.

Charlotte Brontë (Thornton 21 april 1816 - Haworth, 31 maart 1855) was een Engelse schrijfster en de oudste van de drie zusters Brontë die als romanschrijfster beroemd zijn geworden: zowel Anne de jongste als Emily, de middelste. Verder bestond het gezin uit een oudere zus Maria en Elizabeth.
Er was ook een broer Caldwell die schilderde. Hun vader, Patrick Brontë (1777-1861) was een Ierse predikant in Haworth. Een dorp midden in de onherbergzame heidevelden van Yorkshire. Vader overleefde zijn vrouw en hun kinderen.

Hun moeder heette Maria Branwell (15 April 1783 – 15 September 1821). Zij was de dochter van een succesvol koopman. Ze overleed aan kanker toen haar jongste dochter Anne nog maar twintig maanden oud was. Charlotte was toen vijf jaar oud.

Na de dood van hun moeder werden de oudste vier meisjes in 1824 naar een school voor domineesdochters in Cowan Bridge gestuurd. In 1825 werden de twee oudste meisjes ziek, ze werden naar huis gestuurd, waar ze overleden. De andere meisjes werden vervolgens van school gehaald. In 1826 zorgde een cadeautje voor de broer van Charlotte er voor dat de meisjes gingen schrijven. Caldwell kreeg tinnen soldaatjes cadeau en de kinderen bedachten een fictieve wereld die ze Angria noemden en waarover ze verhalen schreven.

Charlotte volgde lessen op Roe Head School in Mirfield. Ze kwam daar aan in januari 1831. De school had haar deuren een jaar eerder pas geopend.
De bovenste verdieping stond nog leeg, de middelste verdieping bestond uit slaapkamers en op de begane grond werd les gegeven tijdens de tijd dat Charlotte daar studeerde. Er waren toen nog maar tien studentes aanwezig.
Na een jaar ging ze weer naar huis, waar ze haar zussen les gaf.

In 1835 keerde Charlotte terug naar Roe Head School, maar nu als onderwijzeres. Haar zus Emily ging met haar mee als leerling, maar zij keerde al snel terug naar huis in verband met heimwee. Ook Anne bezocht de school in 1836 en 1837. In 1838 keerde Charlotte terug naar Haworth om een jaar later als gouvernante les te gaan geven bij de familie Sidgewick, na drie maanden echter keerde ze al weer terug naar Haworth. In 1839 werkte ze voor negen maanden bij de familie White als gouvernante.

De meisjes Brontë besloten zelf een school te beginnen en in 1842 ging Charlotte samen met Emily naar de kostschool Héger-Parent aan de Isabellastraat in Brussel, waar zij verliefd werd op de directeur.
Veel van haar ervaringen verwerkte zij in haar romans, met name in Jane Eyre.
Ze hoopten dat door het leren van talen in Brussel, ze meer kansen zouden hebben om in Yorkshire een eigen school te kunnen stichten.
De gezusters Brontë waren niet alleen leergierig, ze wilden ook vermijden dat ze hun leven lang als gouvernante zouden moeten gaan werken, want ze waren heel erg op hun zelfstandigheid gesteld.

De zussen schreven een aantal opmerkelijke romans: Anne's werk is misschien wat te tam en te melodramatisch, maar Emily's Woeste Hoogten (1847) en Charlotte's Jane Eyre (in 1847) en Villette (in1853) nemen onder de Engelse romans een unieke plaats in.

Wist je dat Charlotte Brontë Jane Eyre uitgaf onder het pseudoniem Currer Bell en er zo'n succes mee had, dat Emily's Woeste Hoogten aanvankelijk nagenoeg onopgemerkt bleef?

Charlotte trouwde in juni 1854 met de hulppredikant van haar vader, Arthur Bell Nichols. Nog geen jaar later overleed zij, net als Emily en Anne, aan tuberculose. Wat een vreselijke ziekte!

Samenvatting van Jane Eyre, zoals op de achterkaft:
Het beroemde, veelgeprezen en veelvuldig verfilmde boek in de vertaling van Akkie de Jong. Nog jong en onervaren ontvlucht Jane Eyre het weeshuis en haar hardvochtige stiefmoeder. Na ruwe jaren op een kostschool vindt ze werk als gouvernante op Thornfield Hill. Daar treft ze de liefde van haar leven: De duistere twintig jaar oudere, huiseigenaar Edward Rochester. Maar de sardonische Rochester koestert een monsterlijk geheim, verborgen op de zolder van zijn griezelig kille landhuis.

Tijdens het lezen van Jane Eyre was ik meteen beland in de tijd waar het verhaal zicht afspeelt. Ik zag alle karakters voor me, met hun eigenaardigheden en hun verhalen.
Alle personages zijn heel goed uitgewerkt. Je kunt ze als het ware aanraken. Het hoofdpersonage is een 'moderne' vrouw die niet wil blijven afwachten wat er voor haar geregeld wordt, maar ze steekt liever zelf de handen uit de mouwen om haar eigen toekomst zeker te stellen. Een heel romantisch boek, met hier en daar wat vreemde verwikkelingen. Maar dat wordt weer goedgemaakt door de humor die in het boek ook een grote rol speelt.

Wanneer je dan weet dat er veel van wat de auteur hier neergezet heeft, mede opgebouwd is uit jeugdherinneringen en persoonlijke ervaringen krijg je nog meer respect voor Charlotte Brontë.
Het is toch een stukje blootgeven, wat ze hier gedaan heeft!
Ik ben blij dat ik eerst de achtergrondinformatie over Charlotte heb verzameld eer ik aan het boek begon. Dit heeft veel toegevoegd aan mijn leesplezier.

Ik heb het boek graag gelezen en wil ook haar biografie nog een keer gaan lezen.
Life of Charlotte Brontë, geschreven door haar collega-schrijfster en vriendin Elizabeth Gaskell.


Auteur: Charlotte Brontë
Genre: roman
Uitgave: paperback, 509 pagina's
Uitgever: Kemper Conseil Publishing, maart 2012
ISBN: 978 90 54022 66 4


4 opmerkingen:

  1. Ga hem zeker nog eens op zijn Nederlands lezen Mieke!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een mooie recensie Mieke, enorm leuk om ook alle achtergrondinformatie te lezen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Omdat ik zo weinig wist van de auteur, heeft het lezen over haar leven veel voor me toegevoegd aan het leesplezier. Dank je voor je reactie, Sandra!

      Verwijderen

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.