zondag 10 augustus 2014

Mijn recensie van : 'Mist over Londen' van C.J. Sansom


Mist over Londen
Een nieuwe historische roman van de schrijver van Winter in Madrid, C.J. Sansom

Wat zou er gebeurd zijn als Engeland had gecapituleerd in 1940…

Londen, 1952.
De stad ligt verscholen onder een dikke mist. Er zijn twaalf jaar verstreken sinds Engeland zich heeft overgegeven aan Duitsland en de bevolking leeft onder de bezetting. Terwijl in het oosten van Europa de oorlog tegen de Russen voortduurt, zucht de Britse bevolking onder de nazi veiligheidstroepen, worden pers en radio strikt gecensureerd en ziet men met lede ogen aan hoe de Britse Joden steeds meer beperkingen worden opgelegd. Er doen beangstigende geruchten de ronde over wat er gebeurt in de Duitse ambassade in Londen. Maar de weerstand tegen de overheersing groeit. Churchills verzetsgroep is steeds meer een doorn in het oog van de regering.
Ook ambtenaar David Fitzgerald besluit bij het verzet te gaan. David wordt ingezet om contact te leggen met Frank Muncaster, een oude studievriend van hem. Frank is gedwongen opgenomen in een gesloten inrichting in Birmingham. Hij beschikt over informatie die de wereld voor altijd zal kunnen veranderen en David krijgt de taak om Frank het land uit te krijgen. Al snel raakt hij verstrikt in een web van spionage en intrige, want niet alleen de verzetsgroep weet van Franks geheim, ook de Gestapo is hem op het spoor...

Wie kan David vertrouwen en zal hij zijn eigen verleden verborgen kunnen houden?

Deze auteur heeft een spannend boek geschreven.
Het begint allemaal wat tam, eigenlijk wel wat saai. Maar dat verandert. Daarna is de onderhuidse spanning door het hele boek heen voelbaar. Niet op iedere regel, maar zeker in elk hoofdstuk.
De spanning wordt knap opgebouwd naarmate je verder leest. Zeker op het eind zit je op het puntje van je stoel.
Wie komen ze tegen? Gaat dat wel goed?
Het gebruik van verschillende verhaallijnen maakt het extra spannend. Knap gedaan!

Ik ben verzot op historische romans omdat er veel over het verleden in te vinden is. Dat is ook hier het geval. Bovendien zijn de karakters goed uitgewerkt en hebben stuk voor stuk hun plaats in het verhaal, zodat ze tot leven komen.
Het is goed om over deze periode in de geschiedenis nog eens extra na te denken. Misschien een waarschuwing voor ons?

Dit is een boek dat het verdient om met aandacht gelezen te worden. Ik heb er ook mijn tijd voor genomen. Het was hartje zomer toen ik dit prachtige boek las. Als je het nog niet gelezen hebt misschien even wachten tot de herfst of winter om het boek lezen. Wel alvast kopen en dan voorpret hebben.
Stel je voor: alles is donker buiten, misschien zelfs wat mistig...

Ik heb het boek graag gelezen en waardeer het met 4/5 sterren.C.J. Sansom (1952) studeerde Letteren en Geschiedenis aan de Universiteit van Birmingham. Hij promoveerde als historicus en studeerde vervolgens rechten. Hij werkte jarenlang als advocaat, tot een erfenis hem in staat stelde fulltime schrijver te worden. Zijn boek Winter in Madrid is een wereldwijde bestseller.


Genre: historische roman
Uitgave: paperback, 605 pagina's
Uitgever: De Fontein, 2013
Vertaald uit het Engels door Ineke van Bronswijk

ISBN: 978 90 26134 54 8

Ook als Ebook verkrijgbaar4 opmerkingen:

 1. Reacties
  1. Dank je voor je reactie, Charlotte. In welke maand heb jij je recensie geplaatst, Charlotte. Dan ga ik even kijken.

   Verwijderen
 2. Dit boek staat op mijn twijfel-lijst, maar hiermee trek je me wel over de streep. Ik heb nog nooit een boek van hem gelezen. Ben nu heel benieuwd!

  Groetjes, Marjon.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je voor je reactie Marjon! Neem in ieder geval de tijd voor het verhaal. Het is het zeker waard!

   Verwijderen

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.