zondag 3 augustus 2014

Mijn recensie van: 'Snuff' van Bronja Hoffschlag


Snuff
Literaire thriller van de auteur van 'De Dode Kamer'

Het is pas voorbij als de regisseur cut zegt!

Het verschil tussen fictie en realiteit was voor schrijver Sixten Jinks (28) altijd heel duidelijk, maar één verkeerde keuze maakt daar voorgoed een einde aan. Hij wordt gedrogeerd, ontvoerd en samen met studente Elin (20) opgesloten in een ondergrondse ruimte met camera's. Gaandeweg belanden ze in een steeds grotere nachtmerrie, die Sixten wel erg bekend voorkomt.
Wie is de schrijver?
Wie is de regisseur?
En als het einde nog niet op papier staat, wie bepaalt dan de afloop?

'SNUFF' is een zogenaamde stand-alone, die niets te maken heeft met de 'Project X'-serie, maar die de lezers net zo kan laten 'meedenken' als 'De Dode Kamer'.

Ik zat meteen in het verhaal. Wat een onderhoudende manier van schrijven. Je zit op het puntje van je stoel omdat je absoluut niets wil missen. Meteen vanaf het begin is het spannend en dat blijft zo tot de laatste bladzijde.

Wanneer de auteur je in het verhaal mee terug neemt in de tijd, is het belangrijk is om goed op te letten. Daar moet je vooral niets van missen. Mindgames is hier het woord! Deze auteur weet wat hier de betekenis van is en gebruikt deze kennis om al je bedenksels te triggeren. Je denkt op een bepaald moment dat je het weet, maar niets is minder waar!

Snuff is een belangrijk onderdeel in het boek. Je moet weten wat een snuff-movie is volgens Wikipedia:
'Snuff of snuffseks is een sadistische ondervorm van necrofilie waarbij iemand seksueel genot beleeft aan het verkrachten en vermoorden van een ander persoon.
De uitdrukking 'snuff' is afkomstig van het Engelse 'to snuff out', wat letterlijk het snuiten of doven van een (kaars)vlam betekent (het afdekken met een kap zodat er geen zuurstof meer bij de vlam komt). In bredere betekenis betekent het elimineren, of zich ergens van ontdoen. Het slachtoffer wordt dus geëlimineerd, zijn of haar leven wordt 'gedoofd'. Een dergelijke sadistische voorkeur is theoretisch niet ondenkbaar. Bij waargebeurde lustmoorden en bij verscheidene seriemoordenaars speelt seksueel genot een grote rol bij het uitvoeren van gewelddadige handelingen.'

Dit boek ging niet direct over seks, maar het onderdeel 'snuff' was zeker aanwezig. Wat een fantasie heeft Bronja Hoffschlag!

'Gewoon omdat het kan', is een opmerking in het boek die ik enorm heb kunnen waarderen. Het is bovendien een opmerking die veel zegt over de wereld waarin we leven.

Ik waardeer dit boek met 5 sterren.*****

Auteur: Bronja Hoffschlag
'Ik ben geboren in 1981 in Schiedam, opgegroeid in Vlaardingen en woon sinds 2004 in Rotterdam. Op mijn vijfde ben ik begonnen met lezen en ontwikkelde een liefde voor taal. Vanaf mijn veertiende schrijf ik zelf, maar ik maakte zelden iets af en had nooit de ambitie om iets te publiceren. Ik vond het gewoon leuk om te doen: experimenteren met perspectieven, stijl en opbouw. In de loop der jaren heb ik mijn ‘eigen’ stijl gevonden.'
'Snuff' is een mini-thriller en hier kunnen we al van genieten in afwachting van het vervolg op 'De Dode Kamer' in 2015 waar ik enorm naar uit kijk!

Lees hier een interview met Bronja over 'Snuff' en meer!

Genre: literaire thriller
Uitgave: paperback, 119 pagina's
Uitgever: Agemo Uitgeverij, juni 2014
ISBN: 978 90 82137 01 9

Koop het boek via je lokale boekhandel of
via de webwinkels:


6 opmerkingen:

  1. Fijn Mieke dat je van het boek hebt genoten! Het verhaal goed weergegeven en daarom weet ik dat het geen boek voor mij is!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het lijkt me idd geen boek voor jou Ellie! Wel fijn dat het door mijn recensie ook duidelijk is. Dank je voor je woorden :-)

      Verwijderen

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.