zaterdag 2 augustus 2014

Mijn recensie van: 'Heilige bronnen in de Lage Landen' ~ Op zoek naar bronnen van betekenis in verleden en heden ~


Heilige bronnen in de Lage Landen

In ieder mens zit een verborgen bron van waarheid en dus van wijsheid, waaruit hij kan drinken; en die verboren bron is zijn eigen innerlijke wezen, zijn schakel met het goddelijke, dat hart van ons heelal is; want dat hart is ook zijn hart, omdat we van dezelfde substantie zijn; we zijn kinderen van zijn leven, het kroost van zijn denken.
Uit: 'Wind van de geest' ~G. de Purucker

In Heilige bronnen in de Lage Landen’ doen mensen verslag van hun zoektocht naar heilige bronnen met enerzijds aandacht voor hun eigen ervaringen en anderzijds voor de (eventuele) historie en feitelijke situatie.

Een bron is een waterlichaam, al dan niet natuurlijk ontstaan. Wat onderscheidt een heilige bron van een niet-heilige bron? Bij een heilige bron ervaar je dat er meer is dan alleen maar water. Je kunt er inzichten, heling en kracht vinden, contact leggen met andere werelden of …
Sommige heilige bronnen waren al voor onze verre voorouders belangrijk, maar er zijn ook heilige bronnen van recenter datum en zelfs bronnen die nu heilig worden, doordat ze voor jou (en anderen) een belangrijke rol vervullen.

In de inleiding valt onder meer te lezen hoe je op zoek kunt gaan, waarop je moet letten, wat je kunt doen wanneer je een bron hebt gevonden en waarom. Naast informatie over historie en oude gebruiken, bevat de inleiding handvatten en ideeën hoe we in deze tijd oude heilige bronnen kunnen behouden en nieuwe heilige bronnen doen ontstaan.

In deze inleiding las ik dat de kleur rood het best bestand is tegen negatieve krachten. Daarom gebruiken we in de donkere maanden rond Kerst veel rode versieringen, vermoed ik.
Door het hele boek heen staan prachtige foto's van de onderwerpen en achtergrondinformatie.
Ook de meest prachtige gedichten over bronnen, water en rituelen.
Heel leuk was het om een bron tegen te komen in de buurt van mijn woonplaats.
Binnenkort ga ik daar even naartoe. Ik moet nog even nadenken over wat ik mee zal brengen als offer.
Het is vlakbij: het putje van Valentinus in Westerhoven, naast de brug over de Keersop. Ik wist eerder nog niet dat daar een bron was.
Het valt me op dat door degenen die aan dit boek hebben meegewerkt, heel enthousiast zijn geweest in het bijeenbrengen van informatie. Vaak op een manier zoals we van CSI zouden verwachten. Het gaat niet alleen over heden, maar vooral ook over het verleden. Zelfs archeologie komt er aan te pas.

Een gedicht dat er voor mij uitsprong:

Nehalennia

Mijn hart waaiert uit naar Grijszee
In golven, cirkels en spiralen,
naar Uw handen, Uw wezen
Naar de Vrouwe van de waterwegen
Godin van de Noordzee, sust uw stormen
Ik vraag bescherming voor mijn varend hart
Moeder van Laaglanden
Dat de wind mij niet zal raken
Dat ik veilig moge overvaren
Mijn stem voor U, offers voor Uw golvendochters
en
Bloemen voor Uw waterhaar
Schelpen voor Uw zeealtaar

~Linda Wormhoudt~

Het boek kwam tot stand na een oproep door Linda Wormhoudt op Facebook op 24 juli 2012. Ze maakte hier veel mee los. Mensen plaatsten verhalen over hun eigen bron, hoe ze die hadden ontdekt, wat ze er hadden ervaren en hoe belangrijk die bron wel niet voor hen is.
In dit boek doen enkele van die mensen verslag van hun zoektochten. Ieder zoekt op zijn/haar eigen manier, maar steeds wordt er gelopen op twee sporen: het spoor van het hoofd en dat van het hart.

Ik heb het graag gelezen. Het boek heeft me laten zien dat er nog steeds iets te ontdekken valt voor mensen die ook willen vinden.

Aan deze uitgave werkten mee:


Genre: Religie & Esoterie ~Esoterie
Uitgave: paperback, 224 pagina's, geheel full-colour
Uitgever: A3 boeken, december 2013
ISBN: 978 94 91557 09 5
NUR: 728

Bestel dit boek bij via je lokale boekhandel
of bij de webwinkels:


Dit boek is ontstaan uit een oproep via Facebook om ervaringen met natuurlijke bronnen met elkaar te delen. Het bleek dat veel mensen een speciale binding hebben met bepaalde bronnen in hun omgeving en dit graag willen delen. Het gaat hierbij om bronnen, maar ook putten die een bepaalde functie hebben. Het leuke van dit boek is dat er naast concrete informatie over de (historie van de) bezochte bronnen, voor de lezer ook inspiratie te vinden is om op zoek te gaan naar bronnen in de eigen omgeving. Ook praktische tips over hoe je b.v. contact kunt maken met een bron en kleine rituelen kunt doen met b.v. stenen of andere dingen uit de natuur. De twaalf auteurs zijn allemaal betrokken bij het onderwerp door studie of beroep. Interessante verhalen die je een kijkje geven in de innerlijke drijfveren en belevingen van de auteurs bij de door hen bezochte bron. Het gaat om bronnen in de Benelux. Bevat een uitgebreide bronvermelding en inhoudsopgave. Een verzorgd, sfeervol geheel met mooie kleurenfoto’s. Van alle twaalf auteurs een foto met korte biografie, plus webadressen.  

2 opmerkingen:

  1. Dit lijkt mij een heel interessant boek, het staat op mijn 'te wensen lijst'! Je hebt het ook mooi gerecenseerd, Mieke! Lieve groet :-)

    BeantwoordenVerwijderen

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.