zaterdag 30 april 2016

'Van binnen is alles stuk', geschreven door Simon Hammelburg



Van binnen is alles stuk
Herinneringen van vernielde generaties 

In 1996 verscheen het boek Kaddisj voor Daisy. Het was het debuut van Simon Hammelburg over de Holocaustoverlevenden en vooral over hun kinderen. Een aangrijpend boek over in feite de tweede generatie slachtoffers. Het zeer lovend gerecenseerde boek verdween echter na korte tijd weer uit de boekwinkel en was tot nu niet meer verkrijgbaar. Achttien jaar lang heeft Hammelburg het oorspronkelijke manuscript bewerkt, aangevuld en verfijnd. Nu is het tijd om de definitieve versie in het Nederlands en Engels te publiceren.

De hoofdpersoon verliest zijn vrouw Daisy door een auto-ongeluk. Tijdens het rouwproces besluit hij om een reis te maken naar de plaatsen waar hij gelukkig was met Daisy. Op deze reis ontmoet hij oude vrienden, bekenden en lotgenoten, maar wordt ook het moeilijke contact met zijn familie deels hersteld. 

Hammelburg beschrijft niet alleen het weerzien, maar vooral de vele gesprekken tussendoor over de vervolging van de Joden, het leven in de concentratiekampen, de hoop op een nieuw bestaan in Israël en de eenzaamheid in het naoorlogse Europa dat het te druk had met de wederopbouw. Voelbaar wordt de schade die de Holocaust heeft aangericht bij hen die verder moeten leven.
Ik weet er alles van, Daisy. Toch kan ik er niet boos om worden. Aan de buitenkant hebben zij de Holocaust overleefd, van binnen is bijna alles stuk en dat merk je dan weer aan de buitenkant. Niet erg aangenaam maar er is niets aan te doen.

Mijn leeservaring:
Heel attent van de auteur om op de voorpagina aan te geven dat achterin een verklaring gegeven wordt van de meeste van oorsprong Hebreeuwse en Jiddische woorden die in deze roman zijn gebruikt. Je zult zien dat je maar zelden door hoeft te bladeren op zoek naar de betekenis van een woord. Maar het was wel een geruststelling…

Dit verhaal had me meteen te pakken door de vlotte schrijfstijl en de inhoud. De dialogen zijn heerlijk om te lezen; de personages komen tot leven. De lezer wordt in het leven getrokken van de hoofdpersoon waardoor hetgeen je leest heel dichtbij je kan komen als je dat toelaat. Goed om hier en daar van de humor te kunnen genieten. Niet teveel, maar genoeg om het verhaal niet te zwaar beladen te maken.

Vooral de onmacht waar de personages stuk voor stuk mee te kampen krijgen is goed voelbaar; het gebeurde niet met henzelf maar met hun ouders of ooms en tantes en grootouders. De achtergronden en ervaringen zijn stuk voor stuk anders, maar allemaal door dezelfde oorzaak: de Holocaust. 
Wat met de vorige generatie gebeurde en hoe de overlevenden daarmee omgingen heeft een verschrikkelijke impact op hen gehad. Waarom leefde de een nog wel en de ander niet meer?
Zo lang geleden en zo ver weg maar toch zo dichtbij.

Hoe ga je met deze gevoelens om? Omdat ieder zijn eigen beleving heeft kunnen en mogen deze gevoelens niet over een kam geschoren worden, maar daardoor wordt het ook moeilijker om emoties te delen. 

Dit boek heeft me ontroerd en mijn ogen geopend. Er zijn toentertijd dingen gebeurd en er zijn dingen nagelaten door overheden, die we in de geschiedenisboekjes niet tegenkomen.
En weer denk ik: zo lang geleden, zo ver weg maar toch zo dichtbij.

De auteur: 

Simon Hammelburg (Amsterdam, 1952) schrijft vanaf zijn jonge jaren cabaretliedjes. Vele honderden werden gebruikt voor radio, televisie, grammofoonplaten en cd’s.
Als journalist werkte hij aanvankelijk bij AVRO’s Radiojournaal. Hij was presentator en reizend verslaggever. Begin jaren tachtig werd hij correspondent voor Nederlandse omroepen, kranten en tijdschriften in New York.

In Los Angeles was hij Consul Industriële Zaken voor het Ministerie van Economische zaken. Hammelburg werkte mee aan diverse boeken, waaronder ‘Mijn Jodendom’ (1980) onder redactie van Dick Houwaart. In 1996 publiceerde hij succesvol zijn eigen boek ‘Kaddisj voor Daisy, herinneringen van Holocaustoverlevenden en hun kinderen’.

Koop dit boek bij uw lokale boekhandel of via:

Boekgegevens:
Titel: Van binnen is alles stuk
Auteur: Simon Hammelburg
Genre: roman
Uitgave: hardcover, 256 pagina's
Uitgever: Aerial Media Company BV, 2014
ISBN: 978 94 02600 27 8
ISBN: 978 94 02600 28 5
NUR: 301

Er is ook een Engelstalige editie beschikbaar
'Broken on the inside'
Engelstalig Ebook is ook verkrijgbaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.