dinsdag 23 februari 2021

Ik las en genoot van: 'Historische Verhalen - Verzamelbundel IV'

 


Historische Verhalen
Verzamelbundel IV

Een eenzame wetenschapper uit het oude Alexandrië die alles verliest, een befaamd politicus die vecht voor zijn idealen, een jonge vrouw die haar leven weer opbouwt na een revolutie, twee neven die samen bouwen aan een piramide, en een ingenieur die voor een onmogelijke opdracht staat.  

De vertellingen in deze verhalenbundel zijn gebaseerd op historische feiten, maar de auteurs voegen altijd een menselijk aspect toe. Zo ontmoet je unieke personages uit ons verleden en lees je over strubbelingen en successen, angsten en liefdes, hoogmoed en de onvermijdelijke val.
(bron info: Historische Verhalen)

Mijn mening:

“Dat de geschiedenis een onuitputtelijke bron van inspiratie is voor prachtige verhalen, blijkt ook weer uit deze verhalenbundel. In de vierde verzamelbundel van Historische Verhalen is een mooie selectie vertellingen opgenomen die ieder een fractie van het verleden belichten.”
Bovenstaande woorden in het voorwoord door Rik van der Vlugt zeggen het helemaal.

De lezer zit op vleugels, zo lijk het. Je vliegt zowel door de tijd als naar verschillende locaties in de wereld waardoor er tijdens het lezen door iedereen iets moois uit gehaald kan worden.
De verschillende auteurs leveren hier stuk voor stuk een bijdrage aan door de prachtige verhalen die ze aangeleverd hebben. 

De historische achtergrond is te lezen achter het betreffende verhaal.
Het is een verrijking voor de lezer; het is meer dan een les in geschiedenis. De geschiedenis komt tot leven en wordt een stuk interessanter dan wanneer je alleen een les op school aanhoort. Dit gaat over echte mensen, van vlees en bloed. Althans, dat is hoe je het ervaart tijdens het lezen van deze dertien verhalen.

Uit: ‘Een hart vol haat’, geschreven door Marjolijn van de Gender.
‘Een hart vol haat’ is het vervolg op ‘Een vuurrode nacht’ en speelt zich af in Alexandrië. Je leest over de vernietiging van de Bibliotheek van Alexandrië door brand en de achtergronden.

“In tegenstelling tot de andere wetenschappers wist hij dat het geen gewone dag zou worden. Gisterenavond  had hij op zijn knieën voor de vlammen gezeten, terwijl de rook zijn longen verschroeide en zijn tranen in de as vielen. Christenen hadden de bibliotheek veranderd in wat Teremun zich voorstelde als Marcia’s hart: een lege, zwartgeblakerde ruïne die nooit meer naar perkament zou ruiken.”

 Alle 11 auteurs, zonder uitzondering, verdienen vijf sterren voor hun verhalen in deze bundel. Een aantal van hen kende ik al door hun eerder werk.


Eerder las ik van Historische Verhalen:

Historische Verhalen – Verzamelbundel IV koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:
Titel: Historische Verhalen – Verzamelbundel IV
Auteur: diverse auteurs, zie hieronder
Genre: verhalenbundel 
Uitgave: paperback, 249 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Historische Verhalen, februari 2020
ISBN: 978 90 82642 67 4
NUR: 303

De auteurs op alfabet (achternaam):
Bram Baptist
Jeanine Erades
Marjolijn van de Gender
Marloes Jongewaard
Hay van den Munckhof
Ben Post
Paul Christiaan Smis
Key Tengeler
Sandrine van der Velde
Iris Versluis


Met dank aan Uitgeverij Historische Verhalen voor het toezenden van een recensie-exemplaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.