Het spel van de speler
Schaakbord Aarde
Van de achterflap:
‘Ja, ik ben de organist, de zwalkende fietser en de veroorzaker van de algehele treinstoring. Wil je mijn verhaal horen? Ik zal een simultaan schaakwedstrijd spelen tegen vijftig topschakers uit de hele wereld. De uitslag ligt bij voorbaat vast.’
Het is het begin van de zoektocht naar de mysterieuze man. De man die niet gevonden kan worden maar zich toch op geheel eigen wijze, van Friesland tot IJsland, zichtbaar maakt aan de wereld. Wat zijn zijn bedoelingen? Wat wil hij ons duidelijk maken? Het zijn deze vragen waarmee de naamloze verteller op pad gaat.
Mijn mening:
Een fascinerende reis met filosofische diepgang
In de roman ‘Schaakbord Aarde’ neemt Sietse la Roi de lezer mee op een boeiende reis langs actuele thema's en maatschappelijke kwesties. De rode draad door het verhaal is een mysterieuze figuur, Speler, die met behulp van een simultaan schaakwedstrijd diverse karakters confronteert met de harde realiteit van de wereld.
La Roi's schrijfstijl is prettig leesbaar en helder, doorspekt met een vleugje humor en filosofische bespiegelingen. De korte hoofdstukken houden de vaart erin en zorgen ervoor dat je geboeid blijft door het verhaal. De karakters zijn goed uitgewerkt en voelen realistisch aan, waardoor je je makkelijk kunt inleven in hun situaties en emoties.
Het schaakspel dient als een metafoor voor het leven, waarbij elke zet een consequentie heeft. Speler daagt de spelers en de lezer uit om na te denken over hun eigen keuzes en de impact die deze hebben op de wereld om hen heen. Wie is Speler, deze mysterieuze persoon, vraagt men zich af?
“Zonder te reageren draait Peter het scherm van de laptop naar me toe, er staat een filmpje. Het is een beetje onscherp, maar het is duidelijk dat het Speler is, die in beeld verschijnt.
‘Kent u deze man?’ vraagt Paul.
‘Ja, dat is de man over wie ik heb verteld, Speler. Jullie hebben hem dus getraceerd?’
‘Dat was niet zo moeilijk, er hangen overal camera’s in de stationshal. Het vervolg is minder gelukkig, we zijn hem al heel snel kwijtgeraakt. Uiteraard hebben we onze informatie met collega’s in Europa en ook daarbuiten gedeeld. De man komt in geen enkel bestand voor en dat is op zijn zachtst gezegd vreemd. Iedereen heeft wel een rijbewijs, paspoort of een ander type identiteitsbewijs. Wij hebben natuurlijk onze methodes om iemand met een smartphone te traceren, maar ook dat leverde niets op. Er lijkt hier sprake te zijn van iemand die niet gevonden wil worden.”
‘Schaakbord Aarde’ is meer dan een boeiend verhaal; het is een uitnodiging tot reflectie en bewustwording. La Roi roept de lezer op om kritisch na te denken over de wereld waarin we leven en onze eigen rol daarin. De roman is zeker relevant voor een breed publiek en kan stof tot nadenken geven voor lezers van alle leeftijden. De thema's die aan bod komen zijn divers en actueel, van klimaatverandering tot armoede en ongelijkheid.
‘Schaakbord Aarde’ is een intrigerende roman met een belangrijke boodschap. La Roi's meeslepende schrijfstijl en originele invalshoek maken van dit boek een aanrader voor een breed publiek.
Het is een echte eyeopener!
De auteur:
Sietse la Roi (1953) is opgegroeid in de Friese havenstad Harlingen. Na een strenge basisschool en het dogmatisme van de kerk voelde de hbs voor hem als een verademing. Er ging een (nieuwe) wereld open!
Na de hts in Zwolle volgden diverse technische functies. De laatste tien jaar was hij als zzp’er werkzaam voor zorgorganisaties. Sport heeft altijd een belangrijk onderdeel van zijn leven uitgemaakt.
Schaakbord Aarde koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:
Boekgegevens:
Titel: Schaakbord Aarde
Auteur: Sietse la Roi
Genre: literaire fictie
Uitgave: paperback, 295 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Palmslag, februari 2024
ISBN: 9789493343245
NUR: 301
Met dank aan Uitgeverij Palmslag voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Palmslag)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.