vrijdag 26 juli 2024

Ik las en was onder de indruk van: 'Ooit waren wij vogels' geschreven door André Platteel

 


Ooit waren wij vogels

Een knetterende, post-apocalyptische zoektocht

De achterflap:

Morpheus voorspelde wat Tommi die avond zou gaan dromen. Je moeder is aan de kust bij een grot waar helder zeewater instroomt, tot haar middel staat ze in dat lauwwarme water en om haar heen vliegen vlinders in de prachtigste kleuren, sommige zitten op haar schouders en op haar hoofd, en je moeder zingt, alsof haar stem van honing is, en daar komen nog meer vlinders op af, en ook jij hoort je moeder zingen, je weet precies hoe ze klinkt, je herinnering komt van ver, maar door haar gezang komt alles terug, en je hoort dat ze heel dichtbij is, je herkent de toonhoogten, laag, warm, en je duikt in het heldere azuurblauwe zeewater waar de zon met duizenden kristallen op weerkaatst en met je longen vol zuurstof ga je kopje-onder, gewichtloos voel je je, en zo zwem je de grot in waar ze al die tijd op jou heeft gewacht en ze herkent je, al is je lijf vervormd in het water, ze trekt je het water uit, neemt je in haar armen, met alle vlinders van de wereld om jullie heen, in alle kleuren die je maar kunt voorstellen, en ze kust je op je voorhoofd, wangen, op je neus en ogen, haar lippen nat van het zoetzoute water van je lijf, ze zegt je dat alles goed is, dat buiten maar een droom is, dat de echte wereld deze grot is, waar alleen maar lauw en kabbelend water instroomt en niets akeligs kan binnendringen.

Mijn mening:

André Platteel neemt ons in 'Ooit waren wij vogels' mee naar een wereld in verval, waar de mensheid worstelt met de gevolgen van haar eigen handelen. De roman volgt Jonathan, een jonge vader die na de verdwijning van zijn partner moet vechten om zijn kind te beschermen in een wereld die steeds vijandiger wordt.

“De vogels die ik aan Tommi beschrijf hebben spitse bekken en vleugels zo groot als die van een vliegtuig, en ze hebben gemene uitpuilende ogen waarmee ze heel goed het verschil kunnen zien tussen giftige vlinders en eetbare. Ik spreid mijn armen alsof ik een vogel ben.”

Platteel creëert een beklemmend en meeslepend beeld van een wereld aan de rand van de afgrond. De combinatie van rauwe realiteit en magische elementen zorgt voor een unieke en intrigerende sfeer.
Door de gebeurtenissen vanuit verschillende perspectieven te bekijken, biedt de roman een rijk en veelzijdig beeld van de situatie.

“Hij vroeg of ik zijn as bij die van mijn moeder wilde stoppen, de urn stond nog bij het crematorium. Het mengsel zou ik moeten uitstrooien op een veldje bij de Langegracht. Daar had de woonwagen van zijn ouders gestaan en daar had mijn vader zijn enige liefde voor het eerst gekust. Er zou een boom staan,  precies daar wilde hij met haar voor eeuwig zijn.”

‘Ooit waren wij vogels’ raakt aan belangrijke hedendaagse thema's als klimaatverandering, migratie en de zoektocht naar identiteit. Het laat goed de impact van keuzes uit het verleden zien, zowel op persoonlijk als maatschappelijk niveau, en op de toekomst. 
Platteels taalgebruik is zowel poëtisch als krachtig, waardoor de lezer volledig wordt meegezogen in het verhaal.

'Ooit waren wij vogels' is een ambitieuze en indrukwekkende roman die je niet onberoerd laat. Platteel weet een wereld te scheppen die zowel ontroerend als angstaanjagend is. Hoewel het boek soms wat overladen kan aanvoelen, is het een absolute aanrader voor liefhebbers van dystopische verhalen en diepe karakterstudies.

De auteur:

André Platteel (Leiden, 1969) kreeg al jong te maken met verlies. In zijn romans onderzoekt hij de vele vormen die rouw kan aannemen. In deze roman duikt Platteel in de zigeunerachtergrond van zijn familie: als de wereld op drift is, waar kun je dan nog een thuis bouwen?

Naast schrijver is Platteel oprichter van ADAMAS, een initiatief om te voorkomen dat jongeren met een complexe achtergrond in de criminaliteit belanden.

André Platteel (1969) publiceerde zijn debuutroman Alles hiervoor bij de Arbeiderspers (2014). 
In 2016 verscheen zijn roman Net veertien bij Uitgeverij Magonia gevolgd door Alleen de eenzamen (2019). Ooit waren wij vogels (2024) is Platteels nieuwste roman.

Neem ook een kijkje op zijn website.

Ooit waren wij vogels koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Ooit waren wij vogels
Auteur: André Platteel
Genre: literaire roman
Uitgave: hardcover met stofomslag, 256 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Magonia, februari 2024
ISBN: 9789492241672
NUR: 301


Met dank aan Uitgeverij Magonia voor het toezenden van een exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Magonia)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.