maandag 15 juli 2024

Ik las: 'Het gewicht tussen je oren' geschreven door Wouter Cornet

 Hoe je met je brein het succes van je dieet bepaalt 

Het gewicht tussen je oren

Een diepgaande duik in de psychologie van afvallen 

In zijn boek ‘Het gewicht tussen je oren’ neemt Wouter Cornet, psycholoog en ervaringsdeskundige, je mee op een fascinerende reis door de werking van ons brein en hoe dit ons succes op het gebied van afvallen beïnvloedt. Cornet, die zelf 33 kilo afviel, put uit zowel zijn eigen ervaringen als wetenschappelijk onderzoek om inzichten te bieden die je zelden in andere afslankboeken tegenkomt.

Een van de grote sterke punten van ‘Het gewicht tussen je oren’ is de focus op de psychologische aspecten van afvallen. Cornet benadrukt dat diëten vaak falen omdat ze zich puur richten op wat we eten, terwijl ze de complexe wisselwerking tussen onze gedachten, emoties en gedrag negeren. Ook gaat hij dieper in op de kwalijke rol van de bedrijven die grootschalig en bedrijfsmatig vermaak en ontspanning aanbieden door film, muziek of spellen, en benoemt hij de vooroordelen over mensen met obesitas die veel mensen (inclusief huisartsen en zelfs diëtisten) hebben.

Het boek belicht diverse psychologische valkuilen die ons succes kunnen saboteren, zoals:


- Onbewuste eetpatronen: We eten vaak meer dan we beseffen, gedreven door stress, verveling of automatisme

- Emotioneel eten: We gebruiken eten om met moeilijke emoties om te gaan, wat leidt tot overmatige consumptie

- Negatieve gedachten: Zelfsabotage door negatieve overtuigingen over onszelf en onze eetgewoontes

Cornet biedt concrete handvatten om met deze valkuilen om te gaan en een gezondere relatie met eten te ontwikkelen. Hij introduceert onder andere het concept van flexibel afvallen, waarbij je leert om je dieet aan te passen aan je levensstijl en sociale verplichtingen zonder in de valkuil van perfectionisme te vallen.

Naast psychologische inzichten biedt ‘Het gewicht tussen je oren’ ook praktische tips voor het creëren van een gezond eetpatroon en het volhouden van motivatie. Cornet benadrukt het belang van kleine, duurzame stappen en het vieren van successen, hoe klein die ook lijken.

Een verfrissend aspect van ‘Het gewicht tussen je oren’ is de eerlijke toon. Cornet gaat openlijk in op zijn eigen worstelingen met afvallen, waardoor het boek een stuk menselijker en toegankelijker wordt. Hij benadrukt dat er geen pasklare antwoorden zijn en dat iedereen zijn eigen weg naar een gezond gewicht moet bewandelen.

Het boek is wetenschappelijk onderbouwd, met verwijzingen naar diverse studies en onderzoeken.

De unieke focus op de psychologie van afvallen, gecombineerd met praktische tips en Cornets eigen ervaringen, maakt dit boek tot een aanrader voor iedereen die op zoek is naar een duurzame en effectieve manier om zijn of haar doelen te bereiken.

‘Het gewicht tussen je oren’ is meer dan een dieetboek; het biedt ook waardevolle inzichten voor iedereen die gezonder wil leven.



INKIJKEXEMPLAAR

De auteur:

Wouter Cornet (1981) studeerde psychologie aan de UVA, rekende vijf jaar geleden blijvend af met zijn obesitas en schreef meerdere boeken over gewichtsverlies, waaronder Het gewicht tussen je oren.

Eerder las ik van Wouter Cornet: Dieet Smakelijk

Het gewicht tussen je oren koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:
bol.
Bruna.nl
Libris
Standaard Boekhandel

Boekgegevens:

Titel: Het gewicht tusen je oren
Auteur: Wouter Cornet
Genre: gezondheid algemeen
Uitgave: paperback, 232 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Lucht, januari 2024
ISBN: 9789493272552
NUR: 860

Met dank aan Uitgeverij Lucht voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Lucht)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.