donderdag 11 juli 2024

Ik las: 'De grote wereld' geschreven door Pierre Lemaitre en was onder de indruk

 


De grote wereld

Een aangrijpende familiesaga over passie, hebzucht, moord en wraak

‘De grote wereld’ van Pierre Lemaitre is een epische familiesaga die zich afspeelt tegen de achtergrond van de turbulente 20e eeuw. Het verhaal volgt de lotgevallen van de Franse zeepziedersfamilie Pelletier die van Beiroet naar Parijs en uiteindelijk naar Saigon verhuist.

Lemaitre belicht meesterlijk de thema's passie, hebzucht, verraad en wraak, terwijl hij de levens van de Pelletiers over drie generaties beschrijft. De karakters zijn complex en gedetailleerd waardoor ze heel realistisch en natuurlijk overkomen tijdens het lezen.

“Hélène las mee ver haar schouder. Ze opende haar mond al toen haar moeder zei: ‘Ik ga dit niet betalen, meneer.’
‘Het is een vergoeding voor de kosten die door de overheid zijn gemaakt!’
‘U zult het onderzoek naar de dood van mijn zoon nooit tot een goed einde brengen,’ antwoordde Angèle kalm, ‘en u zult de zaak uiteindelijk als afgedaan beschouwen. U stuurt me het stoffelijk overschot van mijn zoon in een kartonnen doos en u maakt daarvoor een factuur op van vierentwintigduizend franc?’
Zwijgend reikte ze hem de rekening aan. En omdat hij geen aanstalten maakte hem aan te pakken, liet ze hem op de grond vallen.”

De schrijfstijl van Lemaitre is elegant en pakkend, je mag dit zeker filmisch noemen, en hij weet je aandacht tot het einde toe vast te houden. ‘De grote wereld’ is een must-read voor fans van historische romans en familieverhalen. Hier en daar proef je ironie. Dit is Drama met een hoofdletter en dat alles in een elegante schrijfstijl neergezet. 

‘De grote wereld’ is niet alleen een meeslepend verhaal, maar ook een indrukwekkend tijdsbeeld van de genoemde periodes. Lemaitre schetst een levendig beeld van de koloniale grandeur, de naoorlogse chaos en de opkomst van Vietnam. 

‘De grote wereld’ is een prachtige roman die je meesleurt naar een andere tijd en plaats. Lemaitre is een meesterverteller die een onvergetelijk verhaal heeft geweven.


De auteur:

De Franse schrijver en scenarist Pierre Lemaitre  is opgeleid als psycholoog en is een autodidact in de literatuur, die sinds 2006 van zijn pen leeft. Naast zijn bekroonde literaire romans (hij ontving in 2013 de Prix Goncourt) schreef hij zeer succesvolle thrillers. 
In Nederland en België verkocht Lemaitre inmiddels meer dan 90.000 boeken.

Eerder las ik van Pierre Lemaitre: Het serpent

De grote wereld koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: De grote wereld
Auteur: Pierre Lemaitre
Genre: roman
Uitgave: paperback, 540 pagina’s
Uitgever: Xander Uitgevers, 31 oktober 2023
ISBN: 9789401620567
ISBN: 9789401620574 (eBook)
NUR: 302
Oorspronkelijke titel: Le Grand Monde
Vertaling: Andreas Dijkzeul


Met dank aan Xander Uitgevers voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Xander Uitgevers)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.