zondag 27 juli 2014

Mijn recensie van: 'Barre grond' van Claire McGowan


Barre grond
~ soms kan een schuld niet ingelost worden...

In het Ballyterrin-ziekenhuis gebeurt het ondenkbare: er wordt een baby van nog geen uur oud gestolen. Forensisch psycholoog Paula Maguire, zelf zwanger, krijgt de zaak toegewezen, samen met de unit Vermiste Personen. Hoewel de baby binnen een paar dagen wordt teruggevonden, is de zaak voor Maguire daarmee niet afgedaan. Haar gevoel blijkt juist, want niet veel later wordt het lichaam van een gruwelijk toegetakelde vrouw aangetroffen. Hoewel de zaken ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben, is Paula er toch van overtuigd dat er een verband is. Wanneer dan ook nog eens een hoogzwangere vrouw vermist raakt, beseft Paula dat de moordenaar zich dichter bij huis ophoudt dan ze dacht.

'Barre grond' is het vervolg op de literaire thriller van Claire McGowan: 'Verloren' .
Deze verscheen vorig jaar augustus bij Ambo/Anthos Uitgevers en heb ik graag gelezen.  

Heel belangrijk in dit verhaal is de keuze van de titel. 'Barre grond' verwijst naar het gedeelte van Ierland waar een paar van de karakters in dit verhaal vandaan komen. Het is dorre, onvruchtbare, schrale grond.

De hoofdpersoon Paula weet niet wat haar overkomt als ze merkt dat ze zwanger is! Hoe lang en van wie is nog niet duidelijk, wanneer ze weer aan een nieuwe opdracht begint als forensisch psycholoog. Deze keer samen met de unit Vermiste Personen: de vermissing van een baby!
Ook in dit boek is de plaats waar het verhaal zich afspeelt heel belangrijk. Het verschil tussen Noord-Ierland en het zuiden blijkt eens te meer. Ook hoe vanaf de andere kant van het water (Engeland) naar Ierland gekeken wordt.
Door haar vloeiende manier van vertellen vanaf de eerste bladzijde, wordt je door de auteur mee op reis genomen door dit spannende verhaal. Net zoals in haar eerste boek, neemt ze de tijd om alles duidelijk te maken voor de lezer. Je kunt dit boek zelfs lezen, zonder het eerste gelezen te hebben. De beschrijving van de karakters is zo goed, dat het echte personen worden voor de lezer.
Wanneer het einde van het boek in zicht komt, wordt het verhaal in een hogere versnelling verteld.
Je vraagt je af, hoe het mogelijk is dat mensen in deze tegenwoordige tijd zo onzichtbaar kunnen zijn, dat ze kunnen doen wat ze willen doen.
Dan leg je het boek ├ęcht niet meer weg tot het einde. En dan blijkt ook waarom de ondertitel er staat: ~soms kan een schuld niet ingelost worden...

Wanneer je dan die laatste bladzijde heb omgeslagen, wil je meteen naar een vervolg (dat er nog niet is helaas) omdat je wilt weten wat voor inhoud Paula Maguire aan haar leven zal gaan geven. Gaat ze het aanbod aannemen dat haar is gedaan? En gaat de zoektocht naar haar moeder verder? Dat allemaal lees ik graag in een volgende thriller van Claire McGowan.

Ik waardeer dit boek met 4/5 sterren **** Een aanrader!


Over de auteur: 
Claire McGowan (1981) groeide op in een klein stadje in Noord-Ierland. Ze studeerde Engels en Frans aan Oxford en verhuisde daarna naar Londen, waar ze in de liefdadigheidssector werkte.
 
Auteur: Claire McGowan
Genre: literaire thriller
Uitgave: paperback, 380 pagina's
Uitgever: Ambo/Anthos Uitgevers, juni 2014
ISBN: 978 90 41423 86 3
Ook als Ebook verkrijgbaar.

Koop dit boek via je lokale boekhandel of via
Bol.com


2 opmerkingen:

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.