vrijdag 9 oktober 2020

Vandaag in de schijnwerpers: 'Op 't boekje - drie generaties vrouwen' geschreven door Christine Crutsen

 


Op ‘t boekje – drie generaties vrouwen

In deze magistrale roman portretteert Christine Crutsen drie vrouwen uit de onderste laag van de samenleving. Ze werken alle drie in de keramische industrie van Maastricht, vormen rotsen in de branding van de grote gezinnen waarvan ze deel uitmaken en vechten ieder op hun eigen manier voor een volwaardig bestaan. Angst voor verandering, werkdruk en geldgebrek maken hen echter vleugellam. 

Het enige verschil: de tijd waarin ze leven. Merie is in 1888 geboren, Bets in 1920 en Sjanet in 1944. Industrialisatie van een plattelandsgemeente, de oorlog en al zijn verschrikkingen en de modernisering en ontkerkelijking van de samenleving krijgen in de ijzersterke stijl van Christine Crutsen duidelijke contouren, hartverscheurende details en meeslepende geschiedenissen.

Over haar werk:
'Crutsen schreef een aandoenlijk verhaal dat een ander licht werpt op de 20e eeuw.' (Algemeen Dagblad over 'In IJzeren Zwijgen.')

'Na het feest' is een intieme roman vol verfijning en nuance zoals mij die van een vrouwelijke auteur zelden onder ogen kwam.' (Limburgs Dagblad)
(bron info: achterflap)

De auteur:
Acht jaar publiceerde ze niets. Na de dood van haar man journalist en regisseur Theo Pasing duurde het een tijd voor de lust tot schrijven opkwam. Toen herinnerde ze zich haar eigen jeugd en de jaren van transformatie in Maastricht en kreeg ze de ideeën voor haar romanfiguren.

Christine Crutsen schreef Naakt met cactus (1998) Na het feest (1999),  In ijzeren zwijgen (2001), Nestgeur (2007) Een koningswens (2009), PIT (2012) en nu Op ’t boekje.

Op ‘t boekje koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

Boekgegevens
Titel: Op ‘t boekje – drie generaties vrouwen
Auteur: Christine Crutsen
Genre: historische roman
Uitgave: paperback, 240 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij TIC, september 2020
ISBN: 9789493048249


Met dank aan Uitgeverij TIC voor het toezenden van een exemplaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.